Власники земельних ділянок у Раві-Руській 6 років не можуть домогтися їхньої електрифікації

У Раві-Руській власники земельних ділянок вже кілька років намагаються добитися електрифікації кварталу індивідуальної забудови. З 2013 року у кварталі по вул. Лісній майже 400 громадянам виділили земельні ділянки для будівництва будинків, однак жодних комунікацій за ці 6 років там так і не провели.

Про це йдеться у №19 (131) газети “Прикордоння”.

Зараз у кварталі по вул. Лісній збудовано вже близько 30 будинків. Однак там ніхто не може поселитись, оскільки найголовнішої комунікації – електропостачання – там немає. Відтак, аби електрифікувати свій будинок, людям треба або чекати ще невідомо скільки років, або фінансувати ці роботи самим, оскільки ні «Львівобленерго», яке повинне цим займатися, ні Рава-Руська міська рада їх не фінансують.

– Електрифікація кварталу по вул. Лісній наразі коштуває близько 10 млн. грн. Це – більше половини річного бюджету Рави-Руської і місто не має змоги самотужки електрифікувати його. У «Львівобленерго» нам повідомили, що готові починати ці роботи там, але за умови долучення до процесу хоча б половини власників земельних ділянок, які готові вкласти у відповідну інфраструктуру свої кошти, – розповів міський голова Рави-Руської Микола Зінько.

Власники земельних ділянок у кварталі по вул. Лісній готові фінансувати його електрифікацію. Однак проблема в тому, що таких наразі є лише близько п’ятдесяти з майже чотирьох сотень і першим довелось би вкладати надто великі кошти у електрифікацію всього кварталу. Натомість електрифікувати лише частину його вони теж не можуть, адже земельні ділянки цих кількох десятків власників розташовується у різних частинах кварталу, тобто некомпактно.

Власники земельних ділянок, які намагаються домогтися електрифікації кварталу по вул. Лісній, ініціювали зустріч із міським головою Рави-Руської Миколою Зіньком. На ній вони вирішили провести інформаційну кампанію аби залучити якомога більшу кількість власників інших земельних ділянок до електрифікації кварталу. Після того, як стане зрозумілим, скільки таких власників готові фінансувати ці роботи, міська влада та власники ділянок розроблятимуть план електрифікації кварталу.

– Якщо власників буде небагато, то варіантом електрифікації кварталу може бути створення їхнього кооперативу, учасники якого спершу вкладуть власні кошти у електрифікацію кварталу, а згодом братимуть плату від нових абонентів за наступні під’єднання. Інші варіанти – участь у конкурсі з фінансування електрифікації за кошти Державного фонду регіонального розвитку, або у обласному конкурсі мікропроектів, – зазначив Микола Зінько.

Наступні збори власників земельних ділянок у кварталі по вул. Лісній були заплановані на 9 жовтня, але їх перенесли на кінець жовтня, аби більше вивчити питання. До того часу усіх інших зацікавлених у його електрифікації власників просять зголошуватися у Рава-Руську міську раду.

Андрій Бучко

Comments

comments