Вийшла книга про історію Деревні

У Деревні вийшла книга про історію села. Видання презентували 22 вересня у народному музеї о. Маркіяна Шашкевича села.

Про це йдеться у №19 (131) газети “Прикордоння”.

Співавторами «Історії села Деревня» стали історик Василь Лаба, директор Деревнянської школи та вчитель географії Андрій Майдан, а також завідувач Народного дому села Мирослава Мандрик.

– У 2009 році я знайшов оригінал фотографії церковного хору нашого села за 1933 рік. Мене це зацікавило і я з’ясував імена усіх, хто був на ній зображений. З того часу розпочав шукати старі фотографії, які мені надавали місцеві жителі. У 2012 році познайомився з Василем Лабою, який допоміг з організацією дослідницької роботи. Працював у обласному архіві, архіві відділу освіти, спілкувався зі старожилами, варшавським дослідником, – розповів Андрій Майдан.

У книзі вперше подано у стислому вигляді історію села Деревні. Її написано у формі наукової монографії.

«Ця книга є першою серйозною спробою оглянути історичний розвиток Деревні. Перша частина написана на основі вивчених архівних джерел, опублікованих збірників документів, довідкової літератури різних років видання та публікацій у періодиці. «Історія села Деревня» написана у стислій концентрованій формі, насичена інформацією, щоб дати можливість мешканцям Деревні поглянути з великої часової відстані на справи своїх предків, зрозуміти їх болі та турботи, пізнати їхній спосіб життя», – йдеться у слові «Від упорядника» книги.

«Історія села Деревня» складається з трьох частин. Автором першої є Василь Лаба, у ній він висвітлив історію села до 1939 року. У другій частині, яку написав Андрій Майдан, досліджено історію села після 1939 року – сільську раду, церковне життя, історію колгоспу, поштове відділення, шкільне життя, дитячий садок та ін. Автором третього розділу стала Мирослава Мандрик, яка дослідила культурне життя села, зокрема, історію народного музею о. Маркіяна Шашкевича, клубу та сільської бібліотеки, народного дому.

Загалом книга вийшла на 212 сторінках, містить фотографії, тиражем 100 примірників. Кошти на її видання вклали як самі автори, так і надали меценати – футболіст польського клубу «Лех», уродженець села Володимир Костевич, та депутат Львівської обласної ради Андрій Дума.

 

Comments

comments