Церкві у Лаврикові виповнилось 250 років

У Лаврикові відбулось відзначення 250-річчя дерев’яної церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

Про це йдеться у №19 (131) газети “Прикордоння”.

Святкування ювілею храму відбулось архиєрейською Службою Божою за участі Владики Сокальсько-Жовківської єпкархії кир Петра Лози.

Церкву у Лаврикові (тоді – Руда Лісна) було збудовано у 1769 році.

– Ймовірно ця дата не є датою будівництва, а лише перебудови і розширення церковці, і рік вибитий над входом «1769» є роком «оновлення» храму що вже існував, але не міг вмістити всіх прихожан, – розповів на своїй сторінці у соціальній мережі директор Лавриківської школи Василь Сало. – Як би там не було, треба розуміти – будівництво церкви в той час свідчить, що тут вже була достатня парафія, яка спромоглася на таку нелегку справу.

Є різні перекази, які кажуть, що церква ще старіша. Історія потребує досліджень, але точно можемо опиратися на дату висічену невідомим майстром над одвірками, яка каже нам, що храму 250 років. Знаємо, що стара церква була під ґонтом. Після Другої світової вона була перекрита бляхою, всередині наново обшита фанерою і перемальована. Можливо, під обшиттям є давніші мальовидла чи записи будівничих… Тепер наша старенька церква є мовчазним свідком вікової молитви наших прадідів та прикладом звершень в ім’я Віри Христової.

Фото mapio.net

Comments

comments