У Раві планують встановити пам’ятник Небесній Сотні

У Раві-Руській збираються увіковічнити подвиг Небесної сотні та Героїв, які загинули в україно-російській війні, що розпочалася 2014 року.

Як стало відомо «Прикордонню» з власних джерел, на одному із засідань сесії міської ради сьомого скликання один з депутатів порушив питання про необхідність вшанування пам’ять загиблих під час Революції Гідності та під час проведення Антитерористичної операції на Донбасі.

– Вже два роки як минуло з моменту загибелі Героїв Небесної Сотні, а у Раві досі немає жодного навіть банера, який би засвідчив ті трагічні події, не кажучи вже про пам’ятний знак або пам’ятник, – розповіла депутат та волонтер Раїса Тітова.

За словами Раїси Тітової, минулого року, коли виповнювалась перша річниця трагічних подій на Майдані, у Раві не було місця, де б можна було вшанувати пам’ять загиблих.

– Ми з іншими волонтерами зробили імпровізований куточок в центрі міста, поруч із зупинкою автобусів, поставили поруч свічки, поклали квіти, – додала депутат.

Через деякий час міський голова Рави-Руської опублікував на своїй сторінці у соціальній мережі допис, з якого випливає, що роботи над реалізацією проекту з увічнення пам’яті Героїв вже розпочався.

«Усім дякую за щирий прийом, хороші побажання і ваші пожертви: 15 тис. 400 грн., 240 дол., 60 Євро. Зібрані кошти підуть на встановлення пам’ятного знаку Небесній Сотні!», – написав Микола Зінько і опублікував фото різдвяного вертепу, учасниками якого були, зокрема, він та його депутати-побратими з міської ради.

У коментарі «Прикордонню» мер підтвердив, що у Раві справді розглядають питання про встановлення згаданого пам’ятника. Однак як він виглядатиме і де буде встановлено наразі невідомо.

– Є декілька пропозицій: або – у парку біля міської ради, де був пам’ятник борцям за волю Україну, або біля каплички в центрі міста, – розповів Микола Зінько. 

У свою чергу волонтери пропонують встановити пам’ятник у такому місці, аби його було помітно для всіх. Таким, на їхню думку, є місце поруч із капличкою, на площі поруч із гуртожитком ліцею, або біля пам’ятника Невідомому солдатову по вул. Львівській (на початку Алеї Дружби).

– Питання про пам’ятник ми підняли ще на засіданні сесії напередодні Нового року. Я пропонувала визначитися з місцем, де б він мав бути, і хоча б закласти камінь з написом про те, що такий пам’ятник у майбутньому там буде встановлено. Однак наразі це питання так і залишилось у підвішеному стані, – додала Раїса Тітова.

За словами міського голови Рави-Руської, до визначення вигляду пам’ятника та місцем його встановлення будуть залучати громадськість.

– З виглядом пам’ятника ще ніхто не визначився, оскільки залучатимемо громадськість, аби вирішити. Тому, якщо у людей є бачення щодо того, яким він має бути, нехай звертаються до міської ради, – зазначив Микола Зінько. – Тому перший крок у цьому напрямку ми зробили, почали збирати кошти, а з місцем і виглядом пам’ятника визначатимемось паралельно. Основне слово у цьому питанні матиме громада. 

– Тобто можна очікувати, що з місцем і виглядом майбутнього пам’ятника визначиться громада?

– Так. Буде працювати профільна комісія з культури, дослухатимемось до ідей громади, але наразі є лише дві згадані ідеї.

– Чи коштів, які зібрав вертеп, буде достатньо на зведення пам’ятника?

– Наразі невідомо, оскільки ще не знаємо, що будемо робити. Якщо це буде невеликий пам’ятний знак, то, відповідно, цих грошей вистачить і залишок можемо віддамо на потреби АТО або ще кудись. Якщо вартість буде більшою, то, думаю, потрібно буде залучати інші кошти. Все залежить від того, який матиме вигляд цей знак.

Тарас Левко, газета “Прикордоння” №1 (73) від 18 лютого 2016 року

Comments

comments