Равщина залишилась без пільгового газу

З початку квітня мешканці негазифікованих населених пунктів залишились без зрідженого газу, який могли придбати за пільговою ціною. На спеціальних газонаповнюючих пунктах його заправляли та продавали у балонах, там їх і обслуговували. Однак вже кілька тижнів як ці пункти фактично припинили роботу, як і продаж «балонного» газу.

Про це йдеться у №6 (96) газети “Прикордоння”.

У Жовківському районі такий газонаповнюючий пункт, так звана «газовня», розташовується біля Рава-Руського сміттєзвалища. Щомісяця тут газом заправляють понад 1 тис. балонів за зниженою, у порівнянні із автозаправними станціями, ціною.

Окрім Рави-Руської, у Львівській області подібні газонаповнюючі пункти існують ще у Радехові, Стрілках та Стрию. Однак і тут, і там, і по всій Україні ситуація із придбанням зрідженого газу за пільговою ціною однакова – його немає, а «газовні» припиняють роботу.

Ситуація для мешканців, зокрема, Рави-Руської та навколишніх негазифікованих населених пунктів, є критичною. Адже раніше, ще у березні, заправити балон газу на «газовні» коштувало, в середньому, 300 грн. Крім того, на газонаповнюючій станції можна було безкоштовно замінити несправний балон на справний.
До прикладу, напередодні Великодніх свят, журналісти «Прикордоння» особисто відчули проблеми, які можуть виникнути у людей через закриття ГНП. Так, раніше заправлений балон почав пропускати газ. Аби не трапилось лиха, необхідно було б викликати аварійну газову службу, що зайняло б певний час. Крім того, її спеціалісти балон би вилучили, а новий необхідно було б придбати за власні кошти, а це – близько 1 тис. 800 грн. У той же час подібну несправність миттєво усунули на «газовні», а балон безкоштовно замінили.

Причиною закриття газонаповнюючих станцій є відсутність зрідженого газу. Так, у Раві-Руській, зокрема, і у Західній Україні, загалом, забезпечення споживачів ним для комунально-побутових потреб населення здійснює спеціалізоване дочірнє підприємство «Івано-Франківськ-Пропан». Воно має аварійно-диспетчерську службу, забезпечену загальнодержавним засобом оперативного зв’язку «104», відповідний дозвіл Управління Держпраці, власну виробничу, матеріально-технічну базу, обладнання, необхідну для виконання всіх видів робіт з газопостачання, відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання, і несе юридичну відповідальність за безпеку і надійність газопостачання.

Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, закупівля об’ємів скрапленого газу для побутових потреб населення відбувається на спеціалізованих аукціонах. Останні проводяться окремо згідно із затвердженим аукціонним комітетом графіком. Продавці зрідженого газу для потреб населення заявляють увесь обсяг продукції, який вони планують виробити і реалізувати.

Однак протягом лютого та березня цього року такий аукціон не відбувався і газу закуплено не було. Причини цього невідомі.

– Ми направили відповідні листи, у яких описали ситуацію, до облгазів, ті – до обласних державних адміністрацій, а останні – вже до профільних міністерство – палива та енергетики і економіки, – розповів директор ДП «Івано-Франківськ-пропан» Ігор Сикала. – Але наразі відповідей немає.

Допоки ситуацію з проведенням аукціонів і закупівлі зрідженого газу не буде вирішено, станції не працюють. Більше того, коштів на їхнє утримання немає.

– Продаж пільгового зрідженого газу є нашою основною діяльністю, можливості утримувати газові пункти, забезпечувати заробітною платою працівників у нас немає, тому їх ми повідомили про звільнення, а облгази – про те, що припиняємо оренду їхній виробничих потужностей і згортаємо свою діяльність, – додав Ігор Сикала.

Чи буде відновлено роботу газонаповнюючих пунктів, невідомо, але на це сподіваються. Однак час грає не на користь цього. Так, у «Івано-Франківськ-пропан» розповіли, що не знають, чи зможе підприємство витримати фінансово цю ситуацію, адже змушене виплачувати компенсацію працівникам. У свою чергу, на «газовнях» розповіли, що ризикують втратити кваліфікованих спеціалістів, які і так змушені працювати за низькі зарплати.

– Людей, які б працювали за таку зарплату, небагато, але вони – кваліфіковані спеціалісти. Боюся, що через місяць-два, якщо ситуація не вирішиться, вони розбіжаться і ми вже не зможемо їх повернути, – розповів старший майстер Рава-Руської дільниці з реалізації скрапленого газу пан Богдан.

До слова, схожа ситуація вже була 3 роки тому. Тоді теж з квітня населення не отримувало зрідженого газу за пільговими цінами і теж було непроведення акціону із його закупівлі. Наразі ж найбільше постраждають люди, адже заправити балони газом вони можуть лише на автозаправних станціях за майже вдвічі вищими цінами. Але це – категорично заборонено і небезпечно для їхнього життя та здоров’я.

Натомість, газівники пропонують людям звертатися на «гарячу лінію» Кабінету Міністрів, до місцевих органів влади і, таким чином, спробувати домагатися впливу на ситуацію.

Андрій Бучко

Comments

comments