Розточчанські ради України та Польщі – на шляху до міжнародної співпраці

У Жовкві відбулися загальні збори Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Розточчя-Україна».

У зборах взяли участь уповноважені представники членів Асоціації – голови територіальних громад Жовкви, Рави-Руської, Івано-Франкова, Добросина і Магерова, Яворова, Новояворівська, а також спеціальні гості з Томашова Любельського на чолі з бурмістром та генеральний консул Республіки Польща у Львові.

На зборах був приведений у відповідність керівний склад асоціації, оскільки голови територіальних громад, які є її членами, змінили, а також ухвалено необхідні рішення задля ефективного функціонування асоціації у 2021 році. Так, заступником голови асоціації обрано Олега Вольського – міського голову Жовкви.Ця зустріч була визначальною на цьому етапі роботи, оскільки вона провела політичну лінію згоди між обома асоціаціями – українською та польською – та підтвердила наступну готовність для продовження роботи, яку спільно проводять в останні 2 роки.

– Радий, що змогли організувати шість місцевих рад на українському Розточчі. Це заклало початок тісної співпраці і комунікації між нами, – зазначив міський голова Жовкви Олег Вольський.

– Для мене ця подія є надзвичайно важливою. Наша ідея у тому, аби всі органи місцевого самоврядування на Розточчі могли щось спільне зробити. А для цього треба підготуватись, – зазначив бурмістр Томашова-Любельського Войцех Жуковські.
За словами бурмістра, про створення подібної міжнародної організації, яку у майбутньому повинні створити польські та українські «Єврорегіони Розточчя», йшлось ще 10-15 років. Однак в Польщі тоді достукатись з цією ідеєю не вийшло.

– Рада, коли поляки та українці співпрацюють. У медійному просторі нас багато речей розділяє, але такі, як ця подія, навпаки, об’єднує, – зазначила генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонькєвіч.

Усі члени Асоціації та гості впевненні, що разом наші громади мають вищі шанси відстоювати особисті права на політичній арені Європейського Союзу і бути впевненими, що наш голос буде почуто як в Україні, так і в Європі – зазначив виконавчий директор асоціації «Єврорегіон Розточчя-Україна» Любомир Кравець. – Нам слід зробити все від нас залежне, щоб створити на базі існуючих Асоціацій спільну Транскордонну Асоціацію «Єврорегіон Розточчя», котра буде внесена до стратегічних документів Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2021-2026».

Нагадаємо, 19 червня 2019 року Міжнародне об’єднання експертів UNESCO ухвалило рішення про створення Міжнародного біосферного резервату «Розточчя». Це зробило географічний регіон Розточчя відомим по цілому світу. З’явилися також нові перспективи розвитку прикордонних територій, які до цього часу не згадувалися в стратегічних документах як на регіональному так і на урядовому рівнях.
Роботи над програмами, які б дозволяли освоювати фінансові засоби з Європейського Союзу в межах розвитку транскордонних територій, також вказують на потребу створення сталих структур, які б сприяли розвитку цього регіону.
7 лютого минулого року у Томашові-Любельському, що у Польщі, відбулась конференція, яка підтвердила особливу зацікавленість органів місцевого самоврядування, представників бізнесу як Польщі, так і України, у розвитку Розточчя.

20 травня минулого року, за ініціативою Томашова-Любельського, була створена польська Асоціація місцевих самоврядувань «Розточчя». Аналогічну Місцеву асоціацію органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Розточчя-Україна» було створено 24 липня минулого року у Жовкві. У найближчий час це має призвести до підписання міжнародного договору між обома асоціаціями та створенням транскордонної асоціації «Єврорегіон Розточчя». Ця ініціатива, як інструмент, яка йде з низу, має всі можливості покращити соціально-економічний розвиток регіону, як одного з найбільш привабливих в Україні.

Comments

comments