Боротьба за «спиртзаводські» озера у Раві-Руській

У Раві-Руській виник скандал довкола 77 гектарів землі, на якій розташовуються «спиртзаводські» озера. Міська рада намагається зобов’язати підприємства сплачувати оренду плату за користування об’єктами, однак не все так просто, як видається.

Про це йдеться у №16 (152) газети “Прикордоння”.

«Спиртзаводські» озера, які займають трохи більше як 7% території усієї Рави-Руської, раніше перебували у власності державного підприємства «Рава-Руська рибо-меліоративна станція». Однак з кінця 1980-х років воно поступово захаращувалось. Згодом «Рава-Руську РМС» було реорганізовано у акціонерне товариство, а ще пізніше – у товариство з обмеженою відповідальність. Відтак, у 1993 році «Рава-Руська РМС» отримала акт постійного користування на «спиртзаводські озера», площею 77 гектарів, і такому статусі володіє ними до сих пір.

У 1995 році частину земель, 17 гектарів, якими користується «Рава-Руська РМС», фермерське господарство «Короп» отримало в оренду. Її термін спливає наприкінці серпня цього року, однак продовжити її ФГ «Короп» не може. Керівник останнього заявляє, що причиною цьому є дії директора «Рава-Руської РМС». У свою чергу останній каже, що землі у нього відбирають.

– За ці роки змінилось законодавство. Відтак озеро не можна орендувати просто як землю, як це робилось досі. Потрібно виготовити паспорт на водний об’єкт, після чого Рава-Руська міська рада зможе передати землю в оренду, а орендар – сплачуватиме податки, – пояснив міський голова Рави-Руської Микола Зінько у коментарі «Прикордонню».

Відтак депутати Рава-Руської міської ради призупинили дію акту на постійне державне користування земельною ділянкою «Рава-Руської РМС», площею 77 гектарів. За словами міського голови, «Рава-Руська РМС» до міського бюджету не сплачує жодної копійки. Таким чином, за попередніми підрахунками, місто втрачає від 150 тис. до 200 тис. грн. щороку. Також депутати зобов’язали орендарів привести документи у відповідність до законодавства.

Керівник «Рава-Руської РМС» Володимир Рудий вважає, що дії Рава-Руської міської ради є незаконними.

-Мене жодного разу не викликали на засідання земельної комісії. У мене є акт постійного користування, позбавити його мене ніхто не має права. Якби я щось неправильно робив, мав би проблеми з податковою, – зазначив Володимир Рудий у коментарі «Прикордонню».

Володимир Рудий додав, що виготовляти жодних документів не буде і вже звернувся до суду з цього приводу.
У свою чергу керівник ФГ «Короп» Олег Стрілецький зазначає, що сплачував орендну плату, податки, має офіційно найнятих чотирьох працівників.

– Своїми діями Володимир Рудий створив ситуацію, за якою неможливо сплачувати оренду, – зазначив Олег Стрілецький на засіданні сесії Рава-Руської міської ради.

Міський голова Рави-Руської додав, що і «Рава-Руську РМС», і ФГ «Короп» міська рада зобов’язала виготовити паспорт водного об’єкта, після чого вони і надалі зможуть користуватись ними, а міський бюджет отримуватиме податки.

– Ніхто ні в кого нічого не забирає, але податки повинні платити, – зазначив Микола Зінько.

За словами мера, на виготовлення документів в орендарів є пів року. Якщо їх вони не виготовлять, то це зробить сама міська рада, після чого виставить водні об’єкти на аукціон.

До слова, ухвалити рішення про припинення про припинення права на постійне користування і про приведення до вимог чинного законодавства права на користування водними об’єктами депутати Рава-Руської міської ради з першого разу не змогли. Так, за інформацією «Прикордоння», 31 липня на засідання сесії прибули представники деяких військово-патріотичних організацій аби підтримати одну зі сторін у цій справі. Відтак, друге засідання відбулось 6 серпня, на якому перебували вже перебувало чимало представників поліції.

Андрій Бучко

Comments

comments