Як діти можуть їздити в автобусах

Доволі часто пасажири автобусів міжміського сполучення у равському та сусідніх напрямках скаржаться на те, що водії відмовляються безкоштовно перевозити дітей або ж висувають додаткові вимоги. Відтак, виникають конфліктні ситуації, в яких усі сторони переконані, що рацію.

– Найчастіше маємо ситуації, коли батьки вимагають безкоштовного перевезення дітей, – розповів директор компанії-перевізника ТЗОВ “Австосвіт” Юрій Семочко. – Дорослі не завжди до кінця обізнані з правилами перевезення і тим, до якого віку це відбувається безкоштовно.

Так, відповідно до п.7 ст.159 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, які затверджені Постановою Кабінету Міністрів України за N176 від 18 лютого 1997 р., дорослий пасажир має право  безоплатно перевозити з собою одну дитину віком  до  шести років. Але у такому випадку дитина не повинна займати окреме місце.

– Це означає, що дитина, віком більше 6 років, є повноцінним пасажиром і за неї батьки зобов’язані оплачувати повну вартість квитка, – зазначив Юрій Семочко.

Це ж саме наголошує ст.41 Закону України Про автомобільний транспорт: пасажир має право безоплатно провозити з собою на автобусних маршрутах загального користування одну дитину дошкільного віку без надання їй окремого місця

Крім того, у міських автобусах діти до 6 років можуть їздити самостійно – це рішення приймають батьки і вони несуть за це відповідальність. Однак на таких маршрутах, як, до прикладу, Рава-Руська – Львів, дітям до 14 років не можна їздити без супроводу дорослого.

– Сподіваємось, пасажири розуміють, що водії не можуть нести відповідальність за дітей, які перебувають без супроводу дорослих. Тому останнім потрібно враховувати те, що передбачає законодавство.

Comments

comments