У Раві готуються до боротьби з безпритульними собаками

У Раві-Руській вже не один рік існує проблема із бродячими собаками. Місцеві мешканці скаржаться на те, що вони нерідко у зграях бігають по вулицях міста, агресивні й навіть подекуди нападають на них. Чимало мешканців говорять, що часто не можуть пройти по вулиці, бояться ходити ввечері, гуляти з дітьми аби на них не напали такі собаки. А на початку жовтня у соціальних мережах равчани порушили цю тему і висловили своє обурення щодо того, що проблему жодним чином не вирішують.

Про це йдеться у №21 (133) газети “Прикордоння”.

Питання щодо вирішення проблеми із безпритульними тваринами вперше публічно було порушено наприкінці минулого року під час звіту міської влади. Однак тоді міський голова зазначив, що спеціальних коштів у міському бюджету на це не передбачено, а якщо їх спрямувати з інших видатків, то громада повинна буде вирішити за рахунок чого саме. Проте на цьому обговорення тоді і закінчилось.

Нагадаємо, що, відповідно до українського законодавства, відстріл собак в Україні заборонений з 2006 року. Це можуть робити лише мисливці під час полювання на інші види мисливських тварин, тобто, у мисливських угіддях. Відстріл же поза ними дозволених лише у випадках загрози захворювання на сказ.

Вирішенням проблеми із бродячими собаками може стати їхній відлов, щеплення та стерилізація, або ж облаштування відповідного притулку. Але все це – значні кошти, які необхідно виділити із міського бюджету.

7 листопада повинна відбутися (на момент виходу статті у друкованому варіанті ще не відбулась, – Авт.) чергова сесія Рава-Руської міської ради. На ній, зокрема, повинні затвердили Програму поводження з безпритульними тваринами у місті. Її проєкт передбачає 50 тис. грн. За словами представників міської влади, на ці кошти планують стерилізувати 10 самиць собак. У суму входить приїзд у місто спеціальної служби, працівники якої спершу відловлять собак, тоді проведуть необхідні аналізи, щеплення, вилікують від глистів, стерилізують. Протягом ще кількох днів у притулку спостерігатимуть за їхньою поведінкою і тоді назад привезуть у Раву-Руську, де знову випустять на волю. Стерилізовані та щеплені собаки носитимуть спеціальний чіп на вусі, на якому буде вказана вся інформація про проведену профілактику.

– Нас переконують, що після стерилізації собаки не будуть агресивними. Крім того, вони вже не даватимуть потомства. Відтак, поступово популяція безпритульних собак зменшуватиметься, – розповів міський голова Рави-Руської Микола Зінько.

За словами мера, міська влада також вивчає можливість відкриття у місті притулку для бродячих собак. Він може з’явитися біля міських очисних споруд. Однак якщо рішення облаштувати такий притулок і буде ухвалено, у якій формі він існуватиме, хто ним опікуватиметься наразі невідомо. Спеціальне комунальне підприємство створювати не збираються, можливо, запропонують опікуватися якійсь із громадських організацій. Однак міська влада побоюється, що якщо у Раві-Руській існуватиме такий притулок, то собак сюди можуть звозити зі сусідніх населених пунктів і тоді може виникнути нова проблема – як їх утримувати.

Андрій Бучко

Фото для ілюстрації

Comments

comments