Газифікація Рави-Руської: буде чи не буде?

Депутати Рава-Руської міської ради ухвалили рішення про звернення до Кабінету Міністрів України щодо газифікації Рави-Руської.

Про це йдеться у №21 (133) газети “Прикордоння”.

На позачерговому засіданні сесії, яке відбулось 22 жовтня, міські обранці підтримали рішення про те, аби звернутись до уряду держави з проханням внести Раву-Руську у перелік населених пунктів для газифікації у 2020 році. Втім, наскільки реальним може стати втілення цього проєкту наразі невідомо.

Як стало відомо «Прикордонню», питання щодо газифікації Рави-Руської наразі лише обговорюють на рівні обласної влади. Однак жодної конкретики, зокрема, проектно-кошторисної документації та термінів виконання робіт немає. Як і незрозуміло, чи взагалі вдасться втілити проєкт. Ініціативна цього виходить не від міської влади Рави-Руської. Однак нагадаємо, що під час передвиборчої кампанії на дострокових виборах народних депутатів України, які відбулись в липні цього року, обіцянку газифікувати місто давав один з кандидатів та депутат Львівської обласної ради Роман Демчина.

– Ми підтримали це рішення зі своєї сторони аби, якщо газифікація стане реальністю, не загальмувати процес, – розповів у коментарі «Прикордонню» міський голова Рави-Руської Микола Зінько. Разом з тим, він додав, що не зовсім володіє ситуацією щодо цього питання і не знає, наскільки реальним буде його вирішення.

– Жодних офіційних звернень, листів, пропозицій щодо газифікації Рави-Руської до нас не надходило, – додав міський голова.

Попри те, що депутати Рава-Руської міської ради ухвалили рішення щодо звернення щодо газифікації Рави-Руської, міська влада доволі обережно коментує необхідність цього.

– Якщо говорити про інфраструктурні об’єкти, як от школи, дитсадки, то питання їх забезпечення теплом майже відпало, адже майже усі вони отримують його від альтернативних джерел енергії. Щодо мешканців міста, то те, чи потрібен їм газ у власних домівках, мабуть, повинні вирішити вони самі, – додав Микола Зінько.

У Рава-Руській міській раді розповіли, що газифікація міста, окрім очевидних зручностей, може спричинити низку складнощів. Зокрема, якщо вона і відбуватиметься, то, скоріше за все, газопровід підведуть лише до межі міста, а розведенням газу по вулицях тоді повинна буде займатися міська влада, а підведенням до помешкань – їхні власники.

– Це – величезні кошти і для міста, і для його мешканців. Мусимо розуміти, що тоді чимало доріг, тротуарів потрібно буде знищити, аби прокласти труби, – додав мер.

Ще однією проблемою, з якою можуть зіштовхнутися равчани після газифікації, це те, якими будуть тарифи на електроенергію. Адже, відповідно до законодавства, у негазифікованих населених пунктах вони нижчі, ніж у тих, де є газ. У Раві-Руській же, до прикладу, мешканці багатоквартирних будинків у колишньому військовому містечку (ДОСах) чи навіть власники індивідуальних приватних будинків, у яких є зареєстровані електричні котли, за електроенергію платять ледь не вдвічі менше. Тож міська влада побоюється, що якщо газопровід підведуть до межі міста, переваги у тарифах на електроенергію равчани можуть втратити.

Крім того, незрозумілим залишається і те, чи підтримують равчани, і якщо так, то наскільки ідею газифікації. Адже до початку 2010-х рр. газифікувати місто на кожних виборах обіцяли ледь не всі кандидати на посаду міського голови Рави-Руської, але на останніх двох волевиявленнях це питання вже не порушували. Так само як і незрозуміло, чи є зацікавлення равчан в газифікації, адже протягом десятків років без неї багато з них вклали немалі кошти у придбання твердопаливних котлів, облаштування електроопалення, а в останні роки – навіть у сонячні панелі. Відтак, чи вигідно буде їм робити все це заново лише для того, аби мати газ? Ще один аргумент проти газифікації для них – тарифи на газ і його якість. Адже, як-не-як, але при заготівлі дров равчани самі контролюють їхню якість і знають, на що розраховувати під час опалювального сезону.

У будь-якому випадку, те, чи даватиме місто добро на власну газифікацію, як переконує міська влада, вирішуватимуть самі люди.

– Попередньо хочемо вивчити всі «за» і «проти», дати людям можливість обдумати все і вирішити на громадських зборах. Спершу потрібно вивчити питання, зокрема, скільки грошей необхідно буде равчанам аби отримати технічні умови і підвести газ до помешкань. А вже тоді можна буде щось вирішувати, – зазначив Микола Зінько.

Те, скільки коштуватиме підведення газу до Рави-Руської, наразі невідомо, але ще у минулому році з’явилась сума у розмірі 80 мільйонів гривень. Однак як вона розрахована – теж наразі незрозуміло.

Натомість, нагадаємо, що в останні 6 років власники майже 400 земельних ділянок у кварталі по вул. Лісній у Раві-Руській ніяк не можуть домогтися їхньої електрифікації, оскільки на це, за попередніми підрахунками, необхідно коштів у межах 10 млн. грн. Тож чи доцільно газифікувати місто зараз, враховуючи ще й цю проблему, теж незрозуміло. Багато хто з равчан переконаний, що це питання зараз – важливіше й актуальніше, адже вже кілька десятків будинків у кварталі зведено, у деяких навіть проживають люди, які змушені отримувати електроенергію за допомогою сонячних панелей чи дизельних генераторів. Більшість же будинків простоює, а на багатьох земельних ділянках їхні власники ніяк не можуть розпочати будівництво саме через неелектрифікованість кварталу.

Нагадаємо, що востаннє газифікувати Раву-Руську намагались понад 10 років тому – у другій половині 2000-х років. Тоді уся необхідна документація була розроблена, а кошти – передбачені. Однак керівництво міста і району, за інформацією «Прикордоння», не змогли домовитись щодо того, хто займатиметься реалізацією цього проєкту. За однією інформацією, кожна сторона намагалась проштовхнути свого підрядника. Зрештою, через якийсь час вартість газифікації міста зросла, розпочалась економічна криза, а згодом і змінилась влада, а проєкт з газифікації Рави-Руської так і не був втілений.

Андрій Бучко

Comments

comments