У Жовкві каналізували 15 вулиць. Чи вплине це на тарифи на воду?

Восени минулого року у Жовкві виник скандал із підвищенням тарифів на водопостачання та водовідведення. Комунальне підприємство «Жовківське виробниче-управління водопровідно-каналізаційного господарства», більш відоме як «Жовківський водоканал», ініціювало підняття вартості кубометра водопостачання та водовідведення. У виконавчому комітеті Жовківської міської ради двічі відмовлялись підвищити тарифи, вважаючи їх не до кінця обґрунтованими. Втім, якби цього не трапилось, з міського бюджету необхідно було б додатково фінансувати збитки, які зазнавав «Жовківський водоканал». Тому у серпні 2018 року нові тарифи на водопостачання та водовідведення все ж затвердили у розмірі 13 грн. 87 коп. і 21,09 коп. відповідно за метр куб. Таким чином, вони зросли на 55 та 129%. Незважаючи на те, що про подорожчання було повідомлено заздалегідь, жовківчани підняли шум лише після того, як почали отримувати платіжки з вартістю, відповідно до нових тарифів. Зрештою, після відкритих обговорень на засіданні сесії Жовківської міської ради її депутати зменшили тариф на водопостачання та водовідведення до кінця року. Тож «Прикордоння» вирішило з’ясувати, яка ситуація із централізованими водопостачанням та водовідведенням загалом, чому у Жовкві підняли тарифи на воду і що буде з вартістю водопостачання та водовідведення у цьому році, – йдеться у №3 (115) газети “Прикордоння”.

Відсутність центральної каналізації для Жовкви представники як місцевої влади, так і громадськості називають однією із найбільших проблем. І мова йде не лише про незручності, які виникають у побуті. Жовква, яке позиціонує себе як «ідеальне місто», поруч з тим, що є одним із туристичних мекк Львівщини, в основному, завдяки туристам з Європи, не може цивілізовано позбавлятись від нечистот. Виходять із ситуації жовківчани по-різному: хто має вигрібну яму, інші – скидають рідкі відходи просто у річку Свиню. Усе це, ясна річ, негативно впливає на навколишнє середовище, зокрема, забруднює ґрунтові води, позначається на якості питної води.

У місті налічується три каналізаційно-насосні станції та одна головна – на вул. івана франка, а по самому місту прокладено 12 кілометрів каналізаційних самотічних мереж і 2,2 кілометри напірних каналізаційних мереж. Крім того, є ще й очисні споруди. Усі вони є застарілими, відтак на їхнє утримання витрачається чимало коштів, які б могли бути спрямовані на інші потреби. І на всіх цих об’єктах здійснюється цілодобове чергування працівників.

Заради справедливості відзначимо, що Жовква – не перше і не останнє місто, яке має проблему з каналізуванням. Втім, тут вже не один рік думають як її вирішити і намагаються це робити.

– З 2014 року за кошти міського бюджету нам вдалось каналізувати вул. Пільну, Йосипа Сліпого, Срібну. Але, оскільки фінансові можливості міста дуже обмежені, цей процес відбувався повільно, – розповів міський голова Жовкви Петро Вихопень. – Ми зробили кілька спроб залучити кошти на каналізування, але вони не були успішними.

Так, Жовківська міська рада стала заявником для участі одразу у двох проектах в рамках однієї із найбільших програм прикордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна». У одному із них, спільно з польським Томашовим-Любельським, а в іншому – з українськими Великими Мостами, польським Лащувим та білоруською Жабінкою, Жовква робила спробу виграти європейський гранд на каналізування. Однак у обох випадках заявка не була відібрана для втілення за кошти Європейського Союзу.

– Готуючись і сподіваючись на участь у цих проектах, ми заздалегідь виготовили проектно-кошторисну документацію на каналізування низки центральних вулиць міста, – зазначив Петро Вихопень. – Тому, попри невдачу із європейськими проектами, ми подали заявку у Міністерство екології України на фінансування робіт із прокладення каналізаційних мереж у Жовкві. І, дякувати Богові, на цей раз зуміли потрапити у перелік переможців.

Заявку до Мінекології Жовківська міська рада подала ще навесні 2017 році. Однак лише влітку минулого року вдалось отримати фінансування у розмірі 10 млн. 711 тис. грн. 10% коштів повинна була сплатити Жовківська міська рада

Кілька місяців у місті очікували на надходження грошей з державного бюджету і як тільки це сталось тут одразу приступили до робіт із каналізування вулиць. Щоправда, трапилось це дещо пізно – у другій половині жовтня.

– З семи об’єктів, які були внесені до проекту, для трьох необхідно було провести тендери. Їх виграло дві фірми. По вулицях Шпитальній, Шашкевича та Зеленій провести всі роботи підрядник встиг до кінця 2018 року. А інший – не встиг це зробити по вул. 22-Січня. Відтак трохи більше півмільйона гривень коштів з місцевого бюджету ми втратили (відповідно до законодавства, державні кошти необхідно освоїти до закінчення календарного року, – Авт.), – зазначив міський голова Жовкви.

Втім, незважаючи на те, що деякі кошти на каналізування таки було втрачено, з 10 млн. 711 тис. грн. використати змогли майже всі – 10 млн. 132 тис. грн. Відтак, каналізували вулиці Зелену, Мазепи, Кармелюка, Шпитальну, Шашкевича з приєднанням вул. Лесі Українки, Шевченка, Бузкову, Медову, Бічну Богдана Хмельницького, Липову, Глібова, Гребінки, Ціолковського, Спортивну. На більшості вулицях роботи вже завершені, а на деяких – ще тривають і їх закінчать уже в найближчий час. А вулицю 22-січня каналізують у цьому році виключно за кошти міського бюджету.

– Ми розуміємо, що перериті вулиці, на яких прокладали каналізаційні мережі, спричинили незручності для жовківчан. Однак тут не все залежало від міської влади і для нас важливо було не втратити кошти, які виділила держава, – підкреслив мер Жовкви.

За осінь минулого року у Жовкві каналізували більше третини вулиць, ніж це зробили за усі попередні роки, а саме – 4,5 кілометри. Тож загальна протяжність каналізаційних мереж тут зараз становить 18,7 кілометрів. Коли всі роботи остаточно будуть завершені, каналізаційну мережу передадуть на баланс «Жовківського водоканалу». Тоді мешканці вулиць, на яких прокладено каналізаційні мережі, зможуть звертатись туди за технічними умовами на підключення до неї. Але вже зараз серед жовківчан є охочі це зробити.
Щодо каналізування інших вулиць Жовкви, то тут не все так просто.

– Щоб каналізувати інші вулиці, необхідно збудувати нові каналізаційно-насосні станції, прокласти напірний колектор. А це – надзвичайно великі кошти, які перевищують річний бюджет Жовкви у кілька разів (при бюджеті у 20 млн. грн. за майже 11 млн. каналізували лише кілька вулиць, – Авт.). Виходом може бути знову ж таки або державне фінансування, або кошти Європейського Союзу. Для цього місто вже вдруге подало розроблену проектно-кошторисну документацію, яка пройшла державну експертизу, на реконструкцію очисних споруд міста та другої гілки водогону «Мокротин – Жовква» на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Однак без здорового лобізму на найвищому державному рівні отримати такі кошти доволі складно. Також після тривалих переговорів та консультацій, Жовківська міська рада подала заявку у Фонд охорони навколишнього природного середовища Республіки Польща на отримання пільгового кредиту на реконструкцію очисних споруд, – розповів Петро Вихопень.

За словами очільника жовківської громади, найскладнішим є каналізування центральної частини міста. А от з околицями не все так проблемно. Так, у Сопошині, який межує зі Жовквою, зводять багатоквартирний житловий будинок. Для його каналізування забудовнику необхідно збудувати нову каналізаційно-насосну станцію. Тож у перспективі прокладення у тому районі міста каналізаційної мережі цілком реальне.
Втім, чи вплине каналізування Жовкви на вартість послуг з водовідведення?

– Якщо зможемо підключити усіх мешканців вулиць, які каналізували, а це – 137 абонентів, збільшимо дохідну частину підприємства на 14 тис. грн., – розповів начальник комунального підприємства «Жовківське ВУВКГ» Тадей Швай. – Однак поки ми каналізували ці вулиці, витрати на електроенергію збільшились на 22 тис. грн. Виходить, що знову треба підвищувати тариф на водовідведення, адже на 30% його формує вартість електроенергії, а на 60% – мінімальна заробітна плата, але ми цього робити не будемо. Принаймні, в найближчих півроку – це точно.

До слова, у «Жовківському водоканалі» працює 54 особи, середня зарплата на підприємстві складає 6 тис. 200 грн.

У Жовкві нараховується 4 тис. абонентів водопостачання і 2 тис. 100 – водовідведення. Тому якщо б вдалось їхню кількість зрівняти, тоді б, за словами Тадея Швая, різниця між дохідною частиною підприємства з видатковою, зменшилась. Це вплинуло б і на тариф.

– Колись у Жовкві розташовувались дві військові частини. Вони споживали стільки води, скільки усе місто загалом. Якби це повернути, то тариф впав би вдвічі, – додав Тадей Швай.

Також на тариф з водовідведення впливає неповернення субсидій, якими користується населення. За словами керівника жовківського водоканалу, за останній квартал 2018 року підприємству досі не повернули півмільйона гривень.

Питання з каналізуванням Жовкви і тарифу з водовідведення для її мешканців є взаємопов’язаними. Але чи вдасться вирішити і перше, і друге, та ще й так, аби було добре всім, а, найголовніше, як це зробити, питання доволі непросте і, очевидно, ще не один рік над його вирішенням працюватимуть у місті.

Андрій Бучко

Фото архівне для ілюстрації

Comments

comments