У Жовкві сварились через тарифи

У Жовкві виник скандал щодо збільшення тарифів. Так, відповідно до рішення виконавчого комітету, вартість послуг з централізованого водопостачання та водовідведення мала би зрости на 60% та від 55 до 129% відповідно.

Про це йдеться у №19 (109) газети “Прикордоння”.

Нагадаємо, з вересня вартість кубометра постачання води становила 13 грн. 87 коп., а водовідведення – 21 грн. 9 коп. для населення, бюджетних установ та інших споживачів.

Попри те, що рішення виконавчого комітету було прийнято ще на початку серпня, а в кінці серпня і у вересні міська влада двічі інформувала населення про, а місцевий водоканал обґрунтовував зростання своїх послуг, скандал щодо підвищення тарифів виник лише у середині жовтня. Мабуть, це пов’язано з квитанціями для сплати за вересень, які користувачі отримали у жовтні. Тож представники громади підняли скандал, назвавши підвищення тарифів «геноцидом». У соцмережах, за допомогою оголошень на вулицях Жовкви вони закликали місцевих мешканців прийти на засідання чергової сесії міської ради і вимагати скасування тарифу.

Зрештою, на сесію Жовківської міської ради і справді прийшло чимало жовківчан. Позиція депутатів і представників місцевого водоканалу зрозуміла – перші хочуть якомога менше виділяти з міського бюджету коштів, які, по суті, просто «зливають» в унітаз, аби мати змогу залучити їх на певні «тверді» речі – дороги, освітлення, спортивні майданчики тощо, а другі не хочуть працювати собі у збиток. Такий високий, на думку активістів, тариф, у водоканалі пояснюють малою кількістю абонентів, яка не дозволяє зробити його меншим. Крім того, востаннє тарифи на воду змінювали ще у 2016 році і з того часу лише мінімальна заробітна плата зросла на 256%, не кажучи вже про інші складові тарифу.

Позиція громадських активістів, які і скликали жовківчан на сесію, здавалось, теж зрозуміла – якнайбільше зменшити тариф. Однак як таке зменшення аргументувати і яке навантаження це матиме на бюджет Жовкви у наступному році, враховуючи можливе чергове збільшення мінімальної заробітної плати, чітко сказати не могли. Також наразі незрозуміло, які способи вони бачать для підключення нових абонентів.

На засіданні сесії, яке відбулось 26 жовтня, депутати все ж знизили вартість тарифу на воду на 6 грн. – до 15 грн. Щоправда, тимчасово – до кінця цього року. Крім того, було створено комісію, куди мали б увійти і представники громадськості, для обговорення нового тарифу. Депутати, очевидно, наполягатимуть на ухвалення таких розцінок, які б дозволили менше коштів витрачати на компенсацію різниці, а місцеві активісти наполягатимуть на його ще більшому зменшенні.

До зменшення тарифу з міського бюджету водоканалу відшкодовували 50 тис. грн. щомісяця. Тепер же ця сума зросте до 75 тис. грн. Якою вона буде у 2019 році – невідомо. Тариф, скоріше за все, змінять разом із ухвалення міського бюджету на наступний рік.

Фото соцмереж

 

Comments

comments