Рава-Руська міська рада вирішила заборонити діяльність московської церкви на території громади

Депутати Рава-Руської міської ради вирішили заборонити діяльність релігійних громад Української православної церкви (Московського патріархату) на території громади. Відповідне рішення вони ухвалили на засіданні ХХІІ сесії 27 травня.

Так, у рішенні йдеться «Заборонити на території Рава-Руської міської територіальної громади діяльність релігійних громад та інших організацій УПЦ (Московського патріархату) як такої, що несе загрозу національній безпеці України і є неприкритою формою гібридної війни росії проти України». Крім того, депутати заборонили використання приміщення церкви на території Рава-Руської міської територіальної громади для проведення зібрань і богослужінь та продажу продукції УПЦ (Московського патріархату), а також проведення зборів, мітингів, ходи та будь-які інших масових заходів релігійних громад та інших організацій УПЦ (Московського патріархату).

Відповідне рішення підтримали 14 депутатів міської ради, ще троє – не голосували, міський голова – «утримався».

Після засідання сесії депутат Рава-Руської міської ради Василь Мельник на сторінці у Facebook опублікував фото відомості поіменного голосування щодо згаданого питанні і зазначив, що вважає, що «у діях міського голови наявні ознаки порушення окремих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність»».

«Як голова ОТГ – Іван Івануса підтримує кривавих російських посіпак – московських попів в нашій громаді!!!!!

Шановні мешканці громади! У цей кривавий і омитий сльозами матерів нелегкий час для України в нашій громаді відбуваються ганебні речі, які неприпустимі в теперішній час! Після загибелі тисяч воїнів та мирних жителів, після кривавого геноциду на Київщині окремі посадові особи покривають діяльність церкви московського патріархату в громаді!!! Люди мають знати своїх героїв – ним виявився місцевий голова ТГ Іван Івануса, який не підтримав закриття церкви московського патріархату в Рава-Руській громаді! Цим самим він спаплюжив пам‘ять загиблих воїнів, що загинули , захищаючи нас!!!  Геть з громади московських попів разом з їхніми прибічниками, які принесли горе нашій рідній Неньці Україні!!!!», – йдеться у дописі Василь Мельника під ім’ям Шериф Кеп.

У свою чергу міський голова Рави-Руської Іван Івануса спростував звинувачення депутата та зазначив, що Василь Мельник у поривах свого гніву наводить на нього наклеп.

«… Якщо я був би проти такого рішення чи посібником москви, то не підписав би його, а наклав вето. Натомість одразу після сесії рішення підписані. Прийняття таких рішень, на жаль, не гарантує їх виконання, тому сподіваюся що священник з громадою таки приймуть правильне рішення та перейдуть до Помісної Православної Церкви України!», – зазначив Іван Івануса.

Нагадаємо, на засіданні ХХІ сесії Рава-Руської міської ради, яка відбулась 17 травня, її депутат Володимир Рудий анонсував акцію щодо заборони діяльності Української Православної Церкви Московського патріархату у Раві-Руській. За інформацією «Прикордоння», така акція відбулась у неділю, 29 травня, але на рішення релігійної громади Московського патріархату змінити свою юрисдикцію не призвела.

Проєкт рішення про заборону діяльності церков Московського патріархату на території громади зачитував Василь Мельник, який зазначив, що його напрацювала міська рада. Депутат додав, що у вівторок відбулась зустріч з парафіянами церкви, вони пояснювали, що документів на землю у них нема.

– На погоджувальній нараді було вирішено підтримати заборони церкву. Їм пропонувалось до п’ятниці перереєструватись – перейти у Православну церкву Україну, але на даний час вони цього не зробили, – зауважив Василь Мельник.

Сам Іван Івануса під час розгляду питання слова не брав. Не брали участі у голосуванні за проєкт рішення також секретар міської ради Андрій Бучко, депутат Владислав Лявтошлягер, які у момент голосування не перебували у залі, а також депутат Петро Петрусь. Андрій Бучко згодом на своїй сторінці у Facebook зазначив, зокрема, що рішення про заборону діяльності церкви московського патріархату не має жодної юридичної сили для того, аби вона справді припинила свою діяльність, а є – політичним.

«Законодавство не дає місцевим радам подібних повноважень. Якби було інакше, думаю, подібне рішення Рава-Руська міська рада ухвалила б з 2014 року», – зазначив Андрій Бучко. Рада. – Натомість законність будівництва  Раві-Руській церкви московського патріархату – і старої, і нової – є сумнівним, оскільки відповідних документів її релігійна громада не має. Тут міська рада якраз і має повноваження і зобов’язана реагувати відповідними зверненнями до правоохоронних органів та судовими позовами. І, мабуть, теж могла б це зробити, до прикладу, з 2014 року».

Зазначимо, що, за інформацією з відкритих джеред, рішення заборонити діяльність церкви Московського патріархату в Україні прийняли низки місцевих рад, зокрема, у Стрию, Броварах, Бориславі, Переяславі. Водночас, до прикладу, у Червонограді депутати не забороняли, а ухвалили звернення із закликом до настоятеля місцевої церкви перейти до ПЦУ. Натомість інформації про ухвалення таких же чи подібних рішень міськими рада обласних центрів (Львівською, Київської чи, до прикладу, Тернопільською) немає.

В самій же церкві Московського патріархату заявили про незаконність ухвалення рішень про заборону їхньої діяльності органами місцевої ради.

Comments

comments