Зменшення доплат, відпустка «за свій рахунок», скорочення груп продовженого дня. Що чекає на освіту Равщини у найближчий час

Працівникам закладів загальної середньої освіти Рава-Руської територіальної громади можуть змінити умови оплати праці в сторону зменшення. Відповідна інформація прозвучала під час засіданні ХХІ сесії Рава-Руської міської ради 17 травня.

Зазначимо, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2022 № 401, видатки загального фонду держбюджету на 2022 рік, передбачені для Міністерства освіти і науки України за програмою «Освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам», скорочено на 10%, загальним обсягом понад 10,8 млрд гривень. Відтак, з бюджету Рава-Руської громади було забрано 8 млн. 936 тис. 200 грн.

Попри те, що на 10% освітньої субвенції зменшено усім громадам в Україні, у Рава-Руській, зокрема, в порівнянні зі сусідніми, ситуація, за словами депутатів місцевої ради, виглядає більш критично. Усе через те, що і до війни, і без загаданого рішення уряду, тут спостерігався значний дефіцит освітньої субвенції. Відтак, вчителям Рава-Руської громади хочуть зменшити видатки на забезпечення умов оплати праці.

Під час розгляду питання порядку денного сесії Рава-Руської міської ради 17 травня «Про внесення змін до показників бюджету Рава-Руської міської територіальної громади», у проєкті рішення до якого йшлось про зменшення освітньої субвенції, було обговорено ситуацію, у якій вже за кілька тижнів можуть опинитись вчителі шкіл у населених пунктах Равщини.

– Керівникам шкіл озвучили інформацію, що працівників освіти за свій рахунок відправлять на 28 днів у відпустку. Пояснюють це тим, що не до кінця прийшла освітня субвенція, що ми не маємо коштів з вільного залишку, аби їх скерувати (на покриття дефіциту, – Авт.). Вчителям пояснюють це тим, що депутати не хочуть закрити школи у Дев’ятирі і Старому Селі, – зазначила депутатка Рава-Руської міської ради Ганна Богуш.

Зокрема, відповідаючи на запитання депутатів, виконувач обов’язків начальника місцевого Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Михайло Мисько зазначив, що зменшення освітньої субвенції зменшує і видаткову частину для оплати праці педагогічних працівників. Відтак, у Відділі освіти було напрацьовано рекомендації керівникам шкіл щодо оптимізації умов оплати праці працівників.

– 14 квітня це питання обговорювали на нараді з керівниками закладів загальної середньої освіти, а також під час індивідуальної співбесіди з ними у присутності голови об’єднаної профспілки працівників освіти колишнього Жовківського району. Після цього, 4 травня, відбулась нарада щодо підбиття підсумків щодо зменшення видаткової частини на 2022 рік. В результаті цього я видав відповідний рекомендаційний лист закладам освіти, у якому просив провести оперативні наради щодо оптимізації умов оплати праці кадрових працівників відповідно до пропозицій, які було з ними обговорено. Під час співбесіди керівники шкіл давали відповідні пропозиції, які були різними. Ми намагались їх підсумувати і вибрати ті, які об’єктивно впливають на зменшення дефіциту освітньої субвенції, – зазначив Михайло Мисько.

Також керівник Відділу освіти зазначив, що іншими рекомендаціями було попередити вихователів груп продовження дня щодо можливого вивілення у наступному, 2022/2023, навчальному році у випадку неприйняття рішення на сесії Рава-Руської міської ради щодо створення груп продовженого дня, що залежатиме від фінансових можливостей ради та потреб у них. Крім того, рекомендацією, за словами Михайла Миська, було не заперечувати проти заяв працівників закладів освіти на відпустку без збереження заробітної плати. Також він заперечив, що вчителям насаджують необхідність йти у відпустку без збереження заробітної плати.

– Керівники закладів освіти, до певної міри, є автономними, приймають і звільняють кадри, – додав Михайло Мисько.

Пропозиції, які розробили у Відділі освіти щодо оптимізації видатків на заробітну плату вчителів Равщини, передбачають:

– зменшення грошової винагороди вчителям на 50% або 100%, що дозволило б загалом зекономити 1,5 або 3 млн. грн. відповідно.

– зменшення надбавки за престижність педпрацівників до 10% – загальна економія 3 млн. 567 тис. грн.;

– зменшення надбавки за престижність директорам та їхнім заступникам до 10% – 798 тис. грн.

– зменшення надбавки за складність і напруженість директорам шкіл до 20% – 879 тис. грн.

– скорочення видатків на за функціонування груп продовженого дня, де довантажені вчителі – 426 тис. грн.

– скорочення видатків на гурткову роботу – 430 тис. грн.

 

Михайло Мисько зазначив, що пропозиції будуть змінюватись в залежності від того, як змінюватиметься видаткова частина.

– Якщо би всі пішли педпрацівники пішли у відпустку без збереження заробітної плати (28 днів, – Авт.), то зменшення видатків склало б близько 4 млн. грн. Зрозуміло, що  не всі підуть. Приблизно після виплати «відпускних» і «оздоровчих» будемо бачити картину щодо того, скільки бракує освітньої субвенції і можемо ще врегульовувати цю ситуацію.

Додатково 1,5 млн. грн. дефіциту освітньої субвенції можна ще зекономити за рахунок зменшення грошової винагороди: за престижність і педпрацівникам, і заступникам керівників шкіл, за складність і напруженість керівникам шкіл – до 5%.

– Це якраз може компенсувати дефіцит освітньої субвенції, якщо вчителі не підуть у відпустки без збереження заробітної плати, – зазначив Михайло Мисько. – Якщо у приймемо у серпні тарифікацію, де буде мінімальна престижність, напруженість чи складність на рівні 5%, то так буде увесь навчальних рік. Тому зараз освітяни мають можливість вибрати.

Депутати зазначили, що проблема з освітньою субвенцією не нова та існувала ще до запровадження воєнного стану.

– Проблема в тому, що ми не можемо покрити видатки на зарплату вчителів через недостатність освітньої субвенції, яка була ще минулого року. За рік в нас недостатність освітньої субвенції далі є проблемою. Якщо би її не було, то зараз її зменшення через військовий стан не було б таким болючим для вчителів, оскільки ми б могли її компенсувати за рахунок вільного залишку коштів місцевого бюджету, – зазначив секретар Рава-Руської міської ради Андрій Бучко. – На жаль, відсьогодні для вчителів нашої громади можуть розпочатись «темні часи» і це буде дуже контрастувати зі ситуацією у сусідніх громадах, де проблеми з освітньою субвенції не є такими гострими.

Також депутати поцікавились кроками, які були зроблені впродовж року задля вирішення проблеми з дефіцитом освітньої субвенції.

– Минулого року це [оптимізація ставок вчителів] стосувалось лише школи-інтернату, інших шкіл не зачіпали. Які заходи впродовж року були зроблені ще щодо оптимізації навчальних закладів, де є мала наповнюваність класів? Мабуть, на наступний рік далі нічого не відбуватиметься, оскільки коли, до прикладу, повідомляти людей [про звільнення]? – зазначила депутатка міської ради Ірина Була.

– Ми це питання пропроцьовуємо, але впродовж року виникали інші проблеми: коронавірус, війни. Щоби це зробити [оптимітузувати шкільну мережу], треба закрити близько 4 школи. Зараз доволі напружена ситуація щодо збурення людей, – відповів керівник Відділу освіти.

Депутати захотіли, аби їм офіційно надали перелік заходів щодо оптимізації видатків на освіту у зв’язку з військовим станом.

– Верховна Рада без жодного обговорення у всіх громадах зняла 10% освітньої субвенції. Наша громада не є винятком. Шшляхи оптимізації опрацьовує Відділ освіти з директорами шкіл. Від того, чи ми ухвалемо це рішення чи ні, грошей більше не стане. Погоджуюсь, що потрібно працювати на наступні роки, аби це не були однорічні заходи, а вирішили питання в принципі, – додав міський голова Рави-Руської Іван Івануса.

Втім, питання щодо внесення змін до бюджету, у якому і йшлось про зменшення освітньої субвенції, депутати не підтримали. Відтак, його повторно винесено на розгляд чергової сесії Рава-Руської міської ради, яка повинна відбутись завтра, у п’ятницю, 27 травня.

Зміни щодо оптимізації видатків на оплату праців вчителів можуть розпочатись вже у червні цього року.

Comments

comments