У Раві-Руській висадили грушу з малої Батьківщини Лесі Українки

Біля погруддя Лесі Українки у Раві-Руській посадили щепку груші з Колодяжного – села, у якому народилась відома українська письменниця Леся Українка.

Щепку 120-річної груші до Києва привіз редактор журналу «СонцеСад» Остап Михаць. Він проводить акцію висадження щепки груші з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки та задля збереження самої груші.

Ініціатори акції вважають, що грушу у Колодяжному посадила Лесина молодша сестра Ізидора, а письменниця Леся Українка любила під нею відпочивати. Щоб зберегти пам’ять про рід поетеси та продовжити життя “Лесиної груші”, два роки тому вони започаткували Всеукраїнську акцію “І проросте пагіння з минулого у майбуття” , яку приурочили до 150-річчя Лесі Українки.

– Груші хоч і 120 років, але вона жива – плодоносить і за нею доглядають працівники літературно-меморіальний музей лесі Українки у с. Колодяжному на Волині. Вони обрізають сухе гілля, заліковують його дупла. Оскільки кожне дерево має свій вік тому й вирішили продовжити пам’ять про рід Лесиної груші, – зазначив пан Остан.

Ініціатори акції запропонували адміністрації музею нарізати гілочок і прищепити на їх на грушу-дичку. Щепи прижилися і через рік, напередодні року пам’яті Л. Українки розпочали висаджувати у місцях пов’язаних з іменем Лесі Українки.

У Раві-Руській громаді ініціатором висадження щепки груші стала культуролог, письменниця із Жовківщини Галина Фесюк, автор книги “Свічадо Жовківського краю”.

Участь у акції також взяли міський голова Рави-Руської Іван Івануса,  секретар міської ради Андрій Бучко, завідувач сектору культури Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Рава-Руської міської ради Наталія Чорній.

– Маємо надію, що груша у нас прийметься і вже за кілька років почне плодоносити, – зазначив Іван Івануса.

Comments

comments