У Раві-Руській більше не буде гімназії

Навчально-виховний ко-мплекс «Рава-Руська школа-гімназія» перейменували на Рава-Руський заклад загальної середньої освіти №3. Відповідне рішення ухвалили депутати Рава-Руської міської ради, – йдеться у №3 (163) газети “Прикордоння”.

Зміни назви закладів освіти відбулись щодо усіх дитсадків, шкіл, мистецьких шкіл та позашкільних закладів не лише у Раві-Руській, а й у Жовкві. Пов’язано це із тим, що територіальні громади перейняли функції засновників від районного відділу освіти, який припинив своє існування з початку 2021 року. Відтак місцеві ради, які тепер стали повноправними засновниками та власниками шкіл, повинні були привести у відповідність назви самих шкіл, які полягали у деякій видозміні – наприклад замість загальноосвітніх шкіл тепер у своїх назвах вони містять словосполучення «заклад загальної середньої освіти», «заклад дошкільної освіти» тощо. Крім того, у назві замінили і засновника – замість Жовківського району будуть тепер назви рад. Наприклад, Липницький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Рава-Руської міської ради Львівського району Львівської області.

Разом з перейменуванням, закладам освіти затвердили і статути у новій редакції з відповідними змінами.
Втім, для Рава-Руської школи-гімназії зміни у назві відбулись кардинальні – тепер це Рава-Руська школа №3. Причиною такого кроку стало набуття чинності Закону України «Про повну загальну середню освіту», який вступив у дію ще навесні 2020 року. Так, відповідно до його норм, гімназії в Україні будуть ті заклади, у яких навчаються учні 1-9-х або 5-9-х класів. У Рава-Руській школі-гімназії ж навчаються учні 1-11-х класів.
З 2024 року в Україні не повинно бути закладів І, І-ІІ чи І-ІІІ ступенів. Їх повинні замінити «початкова школа», «гімназія» та «ліцей». У свою чергу, «гімназія» може включати як і сучасні початкові класи, так і класи середньої школи, тобто до 9 класу включно. Натомість у ліцеях навчатимуться учні 10-12-х класів.

Таким чином, вже з 1 січня Рава-Руська школа-гімназія мала б позбутись учнів у 10 та 11 класах. Натомість аби забезпечити існування цього закладу структурно так, як раніше, і було ухвалено рішення про перейменування її у школу №3.
Перейменування школи-гімназії призведе до зменшення заробітних плат вчителів, які там працюють, адже раніше вони, відповідно до чинного законодавства, там були вищими на близько 16%, аніж у звичайних загальноосвітніх школах.

Втім, не виключено, що вже у 2024 році Рава-Руська школа №3 знову називатиметься гімназією. Однак, скоріше за все, тоді в Рава-Руській громаді вона буде вже не одна з такою назвою, а так називатимуть всі ті заклади, у яких навчатимуться діти у 5-9-х класах.

 

Comments

comments