Три роки Магерівській ОТГ: що вдалось

Для трьох з чотирьох об’єднаних територіальних громад ще існуючого Жовківського району місцевими вибори 25 жовтня стануть першими. Однак для майже половини виборців майбутньої Добросинсько-Магерівської об’єднаної територіальної громади, яка буде створена шляхом об’єднання Лавриківської, Бишківської, Добросинської та Кунинської сільських рад до Магерівської ОТГ, ці вибори стануть вже другими.

У 2017 році Магерівська ОТГ стала першою на Жовківщини і досі залишалась єдиною у районі. Цікаво, а якими є результати існування її з того часу? Чи вдалось чого досягти? Чи, зрештою, можна вважати її успішною?

3 часу створення і до переформатування Магерівської ОТГ її очолює Петро Домінік. «Прикордоння» розпитало його про те, з яким же багажем Магерівська ОТГ підходить до місцевих виборів.

Петре Андрійовичу, три роки тому, коли вам було 29 років, вас обрали першим головою першої на Жовківщині ОТГ. За цей час як оцінюєте роботу і свою, і селищної ради загалом?

– Сказати, що було нелегко – нічого не сказати. Мусили торувати шлях самостійно, бути першопрохідцями, адже, справді, за всі ці роки були єдиною ОТГ на Жовківщині. Однак, як то кажуть, важко у навчанні – легко у бою. Тривалий час ми налагоджували роботу, робили і вчились на помилках. Можливо, багато наших мешканців переваги децентралізації одразу не відчули, але вони, насправді, є і дуже значні.

Наприклад?

– Ми вже завершили або завершуємо загалом 30 різноманітних проєктів – від забезпечення матеріально-технічної бази закладів освіти і до освітлення вулиць та ремонту доріг. Так, у Магерівській школі провели капітальний ремонт котельні, роздягалень спортзалу, відремонтували дах Замківської школи, у Кам’яногірській школі – відремонтували підлогу приміщень, придбали комп’ютерний клас та музичне обладнання, також зараз там триває реконструкція даху, оновили фасад Зубейківської початкової школи та замінили усі 9 вікон на енергозберігаючі, зокрема, замінили освітлення у класах на сучасне енергозберігаюче, капітально відремонтували дах школи у Монастирку.

Також частково відремонтовано харчоблоки загальноосвітніх шкіл та закуплено нові плити для приготування їжі.

Загалом, у всіх загальноосвітніх навчальних закладах внутрішнє освітлення на енергозберігаюче.

А як із дитсадками? Чи зосередились лише на школах?

– Звісно, що ні! Радий, що змогли, капітально відремонтувати дах та харчоблок та встановити сучасні дитячі ігрові майданчики у Магерівському дитсадку. Також замінили пічне опалення на теплове у дитсадку в Замку, куди, зокрема, закупили твердопаливний котел, трохи оновили меблі.

Зазначу, що створили і маємо свій відділ освіт, місцеву пожежну команду. Також створюємо умови для розкриття потенціалу дітей. Так, у нас з’явились приватна Англійська школу в Замку, в Магерові, спільно з БО «Львівська освітня фундація», відкрито центр розвитку дітей «СМАЙЛ», у якому функціонує чотири гуртки – карате, вільна боротьба, гімнастика, сучасні танці. Під нашою егідою діє програма «Обдаровані діти».

Ще однією сферою, опікуватись якою почала селищна рада після створення Магерівської ОТГ, стала медицина. Чи були і тут успіхи, особливо, на фоні медичної реформи?

Змогли приступити до покращення і умов роботи медпрацівників, і перебування у лікарні хворих. Зокрема, реконструювали систему опалення – її розвели новими трубами, встановили циркуляційні насоси, замінили батареї на сучасні. Крім того, повністю замінили дерев’яні вікна на сучасні енергоощадні та вхідні двері, встановили пандус, оновили меблі. Однак медична реформа зачепила нас трохи болісно – Національна служба здоров’я не дозволила нам зберегти цілодобовий стаціонар у Магерівській лікарні, залишився тільки денний та амбулаторія. Але ми не одні такі – таких прикладів багато, зокрема і в Рава-Руській лікарні…. На сьогодні маємо напрацювання щодо відкриття відділення для людей похилого віку. Це державне фінансування і робочі місця.

Те, що ви перелічили, це, по суті, будівельні і ремонтні роботи самого приміщення. А якість надання медичних послуг – змінилась?

Сподіваємось, що так. Принаймні, підстави говорити для цього маємо. До прикладу, Магерівська лікарня отримала нове сучасне медичне обладнання для лабораторії, кардіограф, сучасну комп’ютерну техніку. Без цього діагностувати захворювання було важко.

Також на нашій території було збудовано сучасну амбулаторію сімейної медицини в селі Замок, а також отримали два медичні автомобілі для сімейних лікарів. Тому, вважаю, якість надання медичних послуг у нас значно покращилась.

Крім того, маємо затверджену програму виплати допомог на лікування важкохворих, завдяки якій з бюджету Магерівської ОТГ допомагаємо тим, хто найбільше цього потребує.

Як щодо соціальної сфери? Це те, на що, м’яко кажучи, не завжди достатньо звертає увагу місцева влада.

– Слушне зауваження. Насправді, зробили багато і того, що мешканці ще або не встигли відчути, або відчули несповна. Зокрема, було розроблено генеральні плани смт.Магерів, с.Кам’яна Гора, с.Підлісся, с.Думичі та проведено зміну меж населених пунктів смт.Магерів, с.Велике Передмістя, с.Кам’яна Гора. На звичайних мешканців це напряму ніяк не впливає і така робота, насправді, є досить затратною та тривалою, але завдяки цьому ми отримали можливість розробити квартали індивідуальної житлової забудови, а мешканці – отримати 427 земельних ділянок для будівництва власних будинків.

Також реконструювали кінотеатр під Народний дім (ще незавершено повністю), встановили дитячі ігрові майданчики в селах Погариську, Думичах, Кам’яній Горі, Великому Передмісті, Монастирку, Замку. Про соціальну сферу не забуваємо, але, звісно, маємо у планах більше.

Найголовніше – дороги та освітлення. З першим, знаємо, у Магерівській ОТГ, ситуація не дуже добра. Чи це так?

-Дійсно, маємо величезну протяжність автошляхів, які десятиліттями не були ремонтовані, а зараз одночасно всі привести до належного стану не можемо, враховуючи, що і загалом стан шкіл, дитсадків був не завжди набагато кращим. Тому дороги наразі маємо в пріоритеті, але і тут намагаємось хоча б якось підтримувати їх у тому стані, який дозволятиме пересування ними. Зокрема, проводимо грейдерування доріг комунальної власності. Крім того, відремонтували дорогу по вул. Підліссянській (Горбачі) у Думичах, дорогу Думичі-Підлісся.
Також провели вуличне освітлення у селах Підліссі та Зубейках і реконструювали вулиці Жовківську та частину Лесі Мартовича у Магерові.

Ви згадали про те, що у планах маєте більше. Що маєте на увазі?

-Найперше, це продовжити капітальний ремонт шкіл та дитячих садочків, відремонтувати на оновити їхню матеріально-технічну базу, а також у лікарських амбулаторіях, завершити встановлення дитячих та тренажерних майданчиків в усіх селах нашої громади, проводити заходи з енергозбереження, реконструкції і встановлення вуличного освітлення, ремонту доріг, проведення водопостачання, домогтись газифікації сіл. В першу чергу ремонтуватися будуть найкритичніші об’єкти.

Також маємо на меті створити Центр з надання адміністративних послуг – місця, де наші мешканці зможуть виготовляти усі найголовніші документи.Хочемо залучити інвесторів у сільське господарство, щоб люди мали змогу здавати свою сільськогосподарську продукцію, а також для будівництва автозаправної станції.

Comments

comments