Забудовники самостійно розпочали електрифікацію кварталу у Раві-Руській

У Раві-Руській місцеві мешканці самотужки займаються електрифікацією кварталу індивідуальної житлової забудови, у якій земельні ділянки отримали ще у 2013 році.

Нагадаємо, з 2013 року у кварталі житлової забудови по вул. Лісній у Раві-Руській для будівництва індивідуальних житлових будинків було виділень майже 400 земельних ділянок. Однак впродовж семи років жодних комунікацій там так і не було підведено.

За ці роки у кварталі по вул. Лісній забудовники звели вже близько пів сотні будинків, однак для переважної більшості з них оселитись у новому житлі так і не вдається, адже квартал – неелектрифікований.

У окремих випадках забудовники все ж поселились у будинку, але завдяки тому, що змогли встановити сонячні панелі, від яких і отримують електрику. Але це – доволі затратно і переважна більшість забудовників вже декілька років, як готова перейти у нове житло, а їхні будинки продовжують простоювати.

У міській раді усі роки заявляли, що електрифікація кварталу по вул. Лісній є дуже дороговартісним проєктом, на втілення якого у бюджеті Рави-Руської немає коштів. У «Львівобленерго», яке, на думку забудовників, і повинні електрифікувати квартал, це відмовляються робити за власні кошти.

Відтак ініціативна група забудовників кварталу по вул. Лісній самотужки вирішила розпочати роботи з його електрифікації.Ми замовили проектно-кошторисну документацію, яка перебуває на затвердженні у «Львівобленерго». Але, незважаючи на це, роботи тривають. Ми вже замовили і встановили майже всі електроопори, у найближчі дні повинні привезти і встановити трансформатори, – розповіла одна із організаторів електрифікації кварталу по вул. Лісній Василина Сідельник.

Наразі активну участь у електрифікації кварталу беруть близько 50 забудовників з майже 400, які там володіють земельними ділянками. Долучитись до електрифікації може кожен – це здешевить для кожного забудовника кінцеві витрати. Однак якими вони будуть ще невідомо, оскільки ще не затверджена проектно-кошторисна документація.

Вже зараз кожен із забудовників, який бере участь у електрифікації кварталу, вклав власних 25 тис. грн. З міського бюджету, за їхніми словами, на електрифікацію кварталу їм все ж пообіцяли виділити кошти – близько 200 тис. грн. Однак на електрифікацію усіх земельних ділянок, за попередніми підрахунками, може знадобитись від кількох мільйонів до близько десяти мільйонів гривень.

– Ми виділили першу чергу, яка складається з 80 ділянок, але ПКД розробляємо на увесь квартал. Замовили і оплатили два трансформатори, потужністю по 100 кіловат. Наразі вони є надто потужними і дозволяють підключити більше користувачів, – додала Василина Сідельник.

За словами забудовників, розробники ПКД визначили найоптимальніші місця для встановлення трансформаторів, відтак, незалежно від того, як далеко від нього зведений будинок, напруга у всіх буде однаковою.

– На кожен будинок передбачено по три фази по десять кіловат. Кінцева ціна для кожного забудовника також включатиме і вартість лічильника на опорі, – додала Василина Сідельник.

Долучитись до організації електрифікації кварталу по вул. Лісній може кожен власник земельної ділянки там. Для цього можна зателефонувати за номером телефону 097-900-4103 та через Viber, або ж звернутись у Рава-Руську міську раду.

Comments

comments