Відтепер домашніх тварин жовківчанам доведеться реєструвати

У Жовкві розпочали діяти Правила утримання собак, котів і диких тварин на території міста.

Про це йдеться у №11 (147) газети “Прикордоння”.

Рішення про затвердження Правил ухвалили депутати Жовківської міської ради 14 травня. Так, відповідно до документа, зокрема, диких тварин утримувати у неволі допускається за нявності відповідного дозволу або тимчасово, якщо сама тварина була постраждала і її врятували.

Власники собак, котів та диких тварин повинні утримувати їх відповідно до біологічних, видових та індивідуальних особливостей, які б задовольняли їхні природні потреби в їжі, воді, русі, контакті із собі подібними, у природній активності тощо.

Місце утримання тварин повинно бути оснащено так, аби забезпечити необхідні простір, температурно-вологісний режим, природне освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварини із природним для них середовищем.

Крім того, утримувати домашніх тварин у квартирах, в яких проживає кілька сімей, можливо лише за письмовою згодою всіх мешканців квартири. При цьому не дозволено утримувати домашніх тварин у місцях загального користування, крім випадків погодження усіх співвласників будинку чи нежитлової будівлі.

Правила забороняють використовувати оснащення, що травмують тварин, примушувати їх до виконання неприродних для них дій, що призводять до травмувань, бити чи травмувати їх аби примусити до виконання будь-яких вимог, використовувати в умовах надмірних фізіологічних навантажень.

Також, відповідно до Правил, заборонено розводити тварин з виявленими генетичними змінами, що спричиняють їм страждання, зі спадково закріпленою агресивністю, примушувати до нападу на інших тварин, крім випадків використання собак мисливських порід, інших ловчих звірів та птахів для полювання, проводити генетичні зміни на тваринах.

Правила передбачають реєстрацію домашніх тварин у закладах ветеринарної медицини. Це зроблено з метою єдиного обліку тварин у місті, зокрема, для організації пошуку у випадку, якщо вони загубились, і повернення їх власникам, а також задля контролю за чисельністю безпритульних тварин, за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, вирішення проблемних питань і конфліктних ситуацій, пов’язаних з утримання тварин.

Реєстраційне посвідчення видаватимуть впродовж п’яти днів ветеринарні медичні заклади. Сама ж реєстрація проводиься одноразово і буде дійсною впродовж усього життя тварин. Для її проведення необхідно, зокрема, паспорт чи відповідний документ, який підтверджує право власності на тварину. У такому документі повинні бути відмітки про проведення необхідних досліджень та щеплень.

Перереєстровувати домашніх тварин потрібно у випадку зміни місця проживання чи реєстрації власника або зміни самого власника.

Відтепер вигулювати тварин можуть лише особи, який виповнилось щонайменше 14 років. Під час вигулу у тварини повинні бути ошийник, повідок, намордник, а той, хто вигулює її, повинен забезпечити безпеку як для тварини, так і для людей і тварин навколо, а також майдан від заподіяння шкоди тощо.

У місцях масового скупчення людей, зокрема, і у транспорті, собаки повинні бути на короткому повідку та у наморднику, а маленькі собаки – у закритих контейнерах або на руках у того, хто його супроводжує. В інших громадських місцях собаки можуть бути на вільному повідку.

Вигулювати тварин можна у спеціально відведених та обладнаних місцях, а також на прибудинкових територіях з тильної сторони будинку. Такі місця повинні бути позначені відповідними знаками або надписами.

Власник чи супроводжувач тварини повинен прибирати екстременти в під’їздах багатоквартирних будинків, сходах, ліфтах та інших місцях загального користування, прибудинковій території та території благоустрою.

Дресирувати собак можна лише за навчальними програмами і на спеціальних майданчиках.

Купати тварин заборонено в природних водоймах, особливо в місцях максимального скупчення людей, а також розчісувати та стригти їх у невідповідедених для цього місцях.

Собак, які перебуватимуть без власниках на вулицях чи в інших громадських місцях, а також таких котів вважатимуть безпритульними і виловлюватимуть. Після цього їх тимчасового ізольовуватимуть, впродовж семи днів повинні обстеженні і щодо їхнього стану здоров’я повинен бути даний висновок. Тоді їх повертатимуть власникам. Якщо ж буде виявлено обставини, за якими тварина загрожує здоров’ю оточуючих, її передаватимуть спеціалізованим організаціям для лікування або умертвіння.

Правила також встановлено, що виловлювати собак та котів можуть лише спеціалізовані оранізації з 5 до 7 години ранку та після 20 (влітку – після 22) години.

Якщо тварина померла або загинула, про це потрібно повідомити впродовж п’яти днів заклад ветеринарної медицини та здати відповідне реєстраційне свідоцтво. При цьому трупи тварин заборонено викдати у контейнери для сміття чи захоронювати їх у не відведених для цього місцях.

 

Comments

comments