Рейтинг шкіл Жовківщини-2019

Напередодні нового навчального року Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив результати випускників навчальних закладів. «Прикордоння» традиційно на основі цих даних уклало «Рейтинг шкіл Жовківського району».

Цього року «Прикордоння» змінило методику укладення рейтингу. Так, за основу було взято середній арифметичний бал кожної школи з головних предметів, який вирахували в УЦОЯО. Однак цей показник не включає відсоток учнів, які не набрали порогового балу – мінімальної необхідної кількості для того, аби результат ЗНО було зараховано. «Прикордоння» ж цей показник врахувало. Відтак, якщо серед випускників школи були такі, які не подолали поріг «склав/не склав», їхній відсоток ми відняли від загальної кількості тих, хто у цьому навчальному закладі складав ЗНО з конкретного предмету. Тож відсоток тих, хто подолав поріг, ми визначили як коефіцієнт, який множили на середній бал, визначеного УЦОЯО. Тож місце у рейтингу ми визначили за формулою Р=С*К, де Р – це бал рейтингу, С – середній бал школи з певного предмета, виведений УЦОЯО, а К – коефіцієнт учнів, які подолали поріг.

До прикладу, у ЗНО з української мови та літератури взяло участь 17 випускників Туринківської школи. Середній бал тих, хто подолав поріг «склав/не склав» становить 154,5 бала, однак більше половини учнів цього навчального закладу, 9, порогу не подолали. Відтак, «0,47» – це коефіцієнт тих 47% учнів, які подолали поріг. Цей коефіцієнт ми помножили на середній бал тих, які набрали пороговий бал, тобто 154,5, і бал рейтингу, таким чином, Туринківської школи склав 72,615.

Натомість, середній бал, які набрали на ЗНО учнів Новоскварявської школи, склав 119,8. Однак тут немає учнів, які не подолали поріг. Тому коефіцієнт навчального закладу у нашому рейтингу склав «1», оскільки 100% учнів набрали бодай мінімальну кількість балів, а бал у нашому рейтингу також залишився 119,8.
Таким чином, хоч і середній бал учнів Туринківської школи на ЗНО з української мови і літератури був значно вищим через неврахування результатів тих, хто не подолав порогу «скла/не склав», у нашому рейтингу цей заклад середньої освіти опинився нижче, аніж Новоскварявська школа, оскільки у останній тих, хто не справився з результатами ЗНО не було взагалі, але середній їхній бал був не надто високим.
У випадку, якщо у двох школа бал нашого рейтингу однаковий, як у Липницької та Новоскварявської школи, вище місце займатиме та школа, у якої більше учнів складали ЗНО з відповідного предмета.

Загальний рейтинг закладів освіти «Прикордоння» традиційно уклало на основі результатів шкіл на ЗНО з української мови та літератури, історії України та математики, оскільки випускники всіх шкіл Жовківського району брали у них участь. Середній рейтинговий бал ми додали і вивели середнє арифметичне значення.
Результати ЗНО з інших предметів ми не враховували, оскільки участь у ЗНО з фізики, хімії, географії, біології чи англійської мови тут брала значно менша кількість учнів і не завжди бодай один від кожного навчального закладу. Однак рейтинги з цих предметів ми все ж опублікували.

Отож, найкращим навчальним закладом цього року за підсумками ЗНО з основних предметів у Жовківському районі стала Рава-Руська школа №2. Вона помінялась місцями з Рава-Руської школою-гімназію, яка найкращою була у минулому році, коли школа №2 була шостою.

Друге та третє місця також дістались школам Рави-Руської, а усі заклади середньої освіти міста, загалом, увійшли у першу «десятку».

З української мови та літератури усі чотири школи Рави-Руської зайняли перші чотири місця. Крім того, перших три місця випускники навчальні заклади міста зайняли у рейтингах з географії та біології.

Такі високі результати випускники цих шкіл на ЗНО показують стабільно – з року в рік, дуже часто лише змінюється їхнє розташування на перших місцях.

Перше місце у рейтингу з математики цього року зайняла Гійченська школа, яка у минулому році тут була на 19 місці, а у рейтингу з англійської мови – Куликівська школа. У останньому високі результати також показали випускники Бишківської та шкіл Жовкви.

Загалом, участь у цьогорічному ЗНО з української мови та літератури взяли 583 випускники середніх шкіл Жовківського району. З них 12,52% не набрали бодай найменшої необхідної кількості балів. З історії України ЗНО склали 419 випускників, але не подолали поріг 14,8%, з математики, відповідно, 285 та 14,39%, географії – 237 та 13,92%, англійської мови – 205 та 7,8%, біології – 188 та 10,1%, фізики – 40 та 25%, хімії – 32 та 12,5%.

Загальний рейтинг на основі результатів ЗНО з укр. мови, історії України та математики
Рейтинг за результатами ЗНО з біології
Рейтинг за результатами ЗНО з укр. мови
Рейтинг за результатами ЗНО з історії України

 

 

 

Рейтинг за результатами ЗНО з англійської мови
Рейтинг за результатами ЗНО з фізики
Рейтинг за результатами ЗНО з хімії
Рейтинг за результатами ЗНО з географії
Рейтинг за результатами ЗНО з математики

Comments

comments