У Жовкві відкрили котельню за 9 мільйонів

Тепло – без газу, а гаряча вода – від сонця. У Жовкві демонструють перші результати проекту із енергозбереження, який місто реалізовувало в межах ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів – демонстраційні проекти». 26 березня відбулося відкриття останнього об’єкту проекту – котельні, яка працює на відходах деревини та опалює один із районів міста.

Існуючій котельні – близько 35 років. Вона працювала на газових котлах і за опалювальний сезон споживала 110 – 150 тисяч метрів кубічних газу. У рамках проекту в приміщенні зробили ремонт, замінили котли та процес подачі палива. «Ми встановили сучасний автоматизований твердопаливний котел, який працює на дерев’яній щепі – подріблених відходах деревообробної промисловості. Сама деревина обробляється на дробарці, а звідти – подається до спеціального приямку, з якого вже автоматизовано поступає у котел. Тобто, робота максимально механізована та енергоефективна», – розповідає директор КП «Жовкватеплоенерго» Роман Курнат.

У котельні встановили і газовий котел. Він автоматично почне працювати у випадку аварії чи сильного пониження температури, до -20-25С. Змонтовано також великий бак, де акумулюється гаряча вода, що дозволяє підтримувати температуру в системі під час профілактичного відключення.
Котельня опалює один із районів Жовкви: п’ять багатоповерхових будинків і дитячий садочок. Тариф для споживачів цього району – на 10% нижчий від газового тарифу в місті. Загалом заміна газу альтернативним паливом вже заощадила Жовкві 650 тис.грн у 2018 році. Окрім того, у місті на 1 000 тонн зменшились викиди вуклекислого газу порівняно з 2012 роком.

«Це дуже успішний проект і ми дуже задоволені результатом. Всі роботи проведено за європейськими стандартами, що вселяє надію у впровадженні наших вимог у широкий обіг. Сподіваємось, Жовква також стане прикладом та заохоченням для європейців інвестувати в Україну», – відзначив перший радник і керівник операційного відділу Представництва ЄС в Україні Йоганнес Бауер.

Проект із енергозбереження Жовква впроваджувала з 2015 до 2019 року.

«Загалом вартість проекту становила 860 тисяч євро. 80% коштів місто отримало від Європейського Союзу в межах ініціативи «Угода мерів – демонстраційні проекти». 10% вартості – з фондів Львівської обласної державної адміністрації, і 10% – це кошти місцевого бюджету», – розповів міський голова Жовкви Петро Вихопень.

Окрім, модернізації котельні, за цей час реконструювали дитячий садочок, замінили 650 метрів теплотраси та встановили індивідуальні теплові пункти у п’яти будинках, які отримують тепло від котельні.
У дитячому садочку модернізували все, залишили тільки стіни будівлі: встановили сонячний колектор, систему підігріву підлоги, збору дощової води, індивідуальний тепловий пункт, утеплили фасад та замінили вікна. У підсумку – споживання енергії зменшилось на 60%, що становить понад 200 тис. грн.
«Відчутно покращились умови перебування і відтак збільшилась відвідуваність дітей у садочку. А із новою системою вентиляції – діти почали менше хворіти», – зазначає вихователька дитячого садочка №2 Катерина Гончаренко

Comments

comments