У Жовкві запустили процес створення об’єднаної громади

Депутати Жовківської міської ради ухвалили затвердили Порядок проведення громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад. Це означає, що процес зі створення Жовківської об’єднаної територіальної громади розпочався.

Про це йдеться у №21 (111) газети “Прикордоння”.

Нагадаємо, Жовква було єдиним майбутнім центром ОТГ на Жовківщині, де ще не було ухвалено згаданого Порядку.

– Раніше вже була спроба ухвалити це рішення, але тоді депутати міської ради його не підтримали, – зазначив міський голова Жовкви Петро Вихопень.

За словами мера, ухвалення цього рішення дасть можливість розпочати роботу над стратегією розвитку майбутньої громади.

– Хочемо зустрітися з головами сільських рад, які, відповідно до перспективного плану спроможних громад Жовківського району, повинні утворити Жовківську ОТГ, аби обговорити плани щодо об’єднання. Оскільки у державі наразі немає політичної волі на об’єднання адміністративним способом, хочемо підписати меморандум і почати роботу над розробленням стратегії розвитку майбутньої громади. Це важливо для того, аби знати, які на нас чекають виклики, зміни, перспективи. Хочемо, аби коли вже була створена громада, одразу розпочати роботу, а не витрачати часу на вивчення ситуації, – додав Петро Вихопень.

Наступним кроком на шляху до створення Жовківської ОТГ повинно стати скликання громадського слухання у Жовкві. Коли це буде – залежить від того, коли відбудеться попередня зустріч усіх голів місцевих рад майбутньої ОТГ.

– Відповідно до процедури, спершу повинно було бути прийняте рішення, що ми вже зробили. Тоді у Жовкві повинні відбутися громадські слухання, їхні результати повинні бути затверджені, після чого ми зможемо надіслати пропозицію об’єднатися до сільських рад, – пояснив секретар Жовківської міської ради Андрій Мазан. – Останні повинні розглянути питання об’єднання, теж провести громадські слухання і ухвалити рішення. Якщо воно буде позитивне, представники усіх рад майбутньої Жовківської ОТГ створять спільний орган для напрацювання процедури її створення. Після цього всі документи необхідно погодити у Львівській обласній державній адміністрації. Аж тоді зможемо звернутися до Центральної виборчої комісії щодо призначення виборів.

Як повідомили у Жовківської міської ради, у найкращому випадку, всю цю процедуру можна пройти щонайменше за півроку. Але все залежить від того, як швидко відповідні кроки зроблять у сільських радах.
Нагадаємо, відповідно до Перспективного плану спроможних громад Жовківського району, до Жовківської ОТГ повинні увійти, крім Жовкви, Воле-Висоцька, Глинська, Зіболківська, Крехівська, Мацошинська, Мокротинська, Новоскварявська, Сопошинська та Староскварявська сільські ради.

Comments

comments