РЕЙТИНГ ШКІЛ ЖОВКІВСЬКОГО РАЙОНУ – 2018

Традиційно перед початком нового навчального року у закладах освіти, у №14 (104) газети «Прикордоння» опублікувано«свіжий» рейтинг шкіл Жовківського району.

Рейтинг шкіл Жовківського району наша редакція уклала на основі регіональних даних зовнішнього незалежного оцінювання за 2018 рік, які оприлюднив Український центр оцінювання якості освіти.
Як і у минулі роки, ми взяли за основу нашого рейтингу результати випускників шкіл з трьох предметів – української мови та літератури як обов’язкового предмета, а також історії України та математики як з предметів, які найчастіше серед усіх інших обирали одинадцятикласники для проходження ЗНО.
Ми уклали три предметних рейтинги, у яких вище перебувають ті заклади середньої освіти, у яких відсоток випускників, які здали на найвищий бал, більший. Приміром, у Рава-Руській гімназії з української мови та літератури 68,18% склали ЗНО у межах 180 – 200 балів, в той час як у Рава-Руській школі №2 – 45,45%. Відповідно перша має перше місце, друга – друге.

У випадку, коли жоден з учнів школи не склав іспит на найвищий бал, в рейтингу враховували наступні шкали – від 160 до 180 балів, від 140 до 160, від 120 до 140 і до 120 балів. Відповідна інформація зазначена після «0» у дужках.

Якщо відсоток випускників у двох чи більше школах, які здали на найвищий бал, однакова, вище місце у рейтингу ми віддали тому закладу, в якому ЗНО з предмета складали більше учнів (у рейтингу з математики для Жовківської школи №2 та Рава-Руської школи-інтернату). Якщо ці показники однакові, тоді враховано відсоток учнів, які здали ЗНО за наступною шкалою (як у рейтингу з історії України у Сопошинській та Туринківській школах). Якщо ж і ці показники були однакові, тоді місце було поділено між закладами освіти (як у випадку зі ЗНО з математики у Липницькій та Староскварявській школі).

Загальний рейтинг з трьох предметів ми визначали шляхом суми місць кожної школи у всіх трьох рейтингах. Та школа, у якої вона була найменшою, отримала найвище місце, а та, у якої – найбільша, відповідно, найнижче. До прикладу, Дублянська школа у рейтингу з української мови є на 5 місці, з історії України – на 6, з математики – на 9. У цьому випадку 5+6+9=20.

Якщо сума місць рейтингів у шкіл однакова, вищу сходинку у загальному ми віддали тому навчальному закладу, чиї учні краще здали ЗНО з української мови (як у випадку зі Замківською та Любельською школами).

Місце Мокротинської школи враховано як сума рейтингів лише з української мови, історії України (її учнів ЗНО з математики не складали) та середнє значення цих двох показників. Тобто, у рейтингу з української мови це є 17 місце, з історії України – 15. Відтак середнє місце – 16. 17+15+16=48. Але у цьому випадку школа у рейтингу є нижче, ніж інші навчальні заклади, які мають таку ж суму місць, але за сумою трьох рейтингів, – Магерівська та Волицька школи.

Як і попереднього, цього року найкращі результати на Зовнішньому Незалежному Оцінюванні показали випускники Рава-Руської школи-гімназії. Її учні, як і ЗНО-2017, найкраще здали як українську мову, так й історію України, а також суттєво покращили результат і з математики. Випускники цієї школи ЗНО з української мови та літератури складають найкраще з року в рік не лише на Жовківщині, а у в області та України. У 2015 році школа-гімназія за цим показником увійшла у «десятку» найкращих в Україні.
Другий результат на ЗНО-2018 показали також равські учні. Однак якщо минулого року це були випускники школи №2, то цього разу – школи №1.

 

Рейтинг з української мови

Жовківська школа №2 після однорічної перерви повернулась у топ-3 закладів освіти Жовківщини.
Загалом, якщо оцінювати результати ЗНО випускників 2018 року, то найкраще українську мову складають учні равських шкіл. Минулого року вони тут зайняли усі чотири найвищі місця, а цього року три школи опинились на вершині предметного рейтингу, а ще один заклад потрапив у «десятку» найкращих.
Також учні міських шкіл найкраще склали історію України. На перших десяти місцях тут лише Добросинська та Сопошинська школи, схожа ситуація і у рейтингу з української мови.

А от випускники сільських шкіл цього року показали найкращі результати ЗНО з математики. Щоправда, у порівнянні з міськими закладами освіти, цей предмет складало дуже мало у

Рейтинг з української мовичнів – від 2-х до 4-х.
Вкотре найнижчі результати показали учні Староскварявської та Деревнянської шкіл.

Рейтинг з історії України

Чи не найпомітнішого прогресу, у порівнянні з попереднім роком, досягли, зокрема, учні Добросинської (підняли рейтинг школи з 14 на 4 місце) та Новоскварявської (з 29 на 11 місце) шкіл. Протилежний результат показали учні Бишківської (у рейтингу опустились з 6 на 28 місце) та Великогрибовицької (з 3 на 13 місце) шкіл. Загалом же, і у порівнянні з попередніми роками, і у розрізі кожного з предметів, випускники шкіл показали більш-менш стабільний результат, який і визначав розміщення їхніх закладів освіти у рейтингу.
Загалом, з української мови найвищі результати на ЗНО показав кожен п’ятий випускник, а не подолав порогу кожен десятий. З історії України близько 6% здали ЗНО на найвищі бали, а 15,3% не набрали необхідної найменшої кількості. Математику ж найкраще знають 11,3% випускників Жовківщини, а не вміють рахувати – 16,7%.

Щодо результатів з інших, «неосновних» предметів, то найкращий з фізики показав випускник Волицької школи, який був єдиним з цього навчального закладу, який складав його, як і з хімії Рава-Руської школи-інтернату. Біологію найкраще склали випускники Рава-Руської школи-гімназії, географію – Рава-Руської школи №1, англійську – Лавриківської школи, німецьку – Рава-Руської школи-гімназії та Новокам’янської школи. Французьку складали лише випускники Гійченської школи.

Рейтинг з математики

Фото glavcom.ua

Comments

comments