Чи зроблять дорогу до лікарні?

З приходом весни більшість українських доріг перебувають у не надто прийнятому стані. Із таненням снігу на багатьох дорогах відбувається і сходження асфальту. Особливо гостро це питання постає на тих дорогах, які давно або й ніколи не знали капітального ремонту, а були «полатані» шляхом ямкового ремонту. Однією із таких є дорога по вул. Грушевського у місті Раві-Руській.

Про це йдеться у №5 (95) газети “Прикордоння”.

Дорога по вул. Грушевського – одна із головних дорожній артерій Рави-Руської. У межах міста вона є частиною дороги Рава-Руська – Магерів – Добросин. Ця дорога веде до низки важливих об’єктів – школи, поліклініки, міського стадіону, одного із найбільших мікрорайонів, меморіалу загиблим військовополоненим у роки Другої світової війни та ін. По цій дорозі можна дістатися до сусідніх із містом сіл – Старого Села, Монастирка, Заглини, Кам’яної Гори, селища Магерова. Проте одним із найголовніших пунктів призначення водіїв автомобілів у цьому напрямку є Рава-Руська районна лікарня, яка розташована на окраїні міста. Щодня до неї по дорозі по вул. Грушевського кілька разів курсують автомобілі швидкої медичної допомоги, значно більше – автомобілів пацієнтів. Однак, зважаючи на жалюгідний стан дороги до лікарні, у Раві-Руській вже давно жартують: «Допоки туди по ній доїдеш, то простіше померти».

І справді, проїхавшись автомобілем 2 км від центру Рави-Руської до лікарні, доводиться не один раз пригальмовувати та маневрувати від одного краю дороги до іншою, оминаючи ями. Тривалість подолання цієї відстані складає, у середньому, 5 хвилин. Втім, у деяких випадках така їзда є справжнім випробовуванням для тих людей, які прямують до лікарні, аби отримати медичну допомогу. Особливо болюче усі «красу» дороги відчувають люди з травмами – для них кожне навіть незначне попадання колеса автомобіля у невеличку ямку на дорозі (а по-іншому по вул. Грушевського проїхати майже неможливо) може спричинити додаткові ускладнення. А додатковий час, проведений у дорозі до лікарні, навіть якщо пацієнта доставляють у автомобілі швидкої допомоги, може обернутися трагічно.

Ці, а також інші причини стали основними, які змусили равчан розпочати збір підписів із зверненням до влади для ремонту дороги по вул. Грушевського. Ініціаторами стали працівники Рава-Руської районної лікарні, які чи не найчастіше на власні очі бачать і відчувають ту загрозу для пацієнтів, яку несе катастрофічний стан дороги.

– Ми почали добиватися, аби цю дорогу капітально відремонтували, – розповів завідувач травматологічного відділення Рава-Руської районної лікарні Олександр Левицький. – Ми звернулись до міського голови Рави-Руської Миколи Зінька і депутата Львівської обласної ради Романа Демчини. З міського бюджету пообіцяли виділити 700 тис. грн., а от, як стало зрозуміло, з обласного бюджету для Рави-Руської грошей виділяти не будуть. Це і змусило нас провести збори трудового колективу лікарні, написати звернення до голови Львівської обласної ради і зібрали підписи під ним серед равчан.

За словами Олександра Левицького, за попередніми підрахунками, на ремонт дороги до лікарні необхідно 2 – 2,5 млн. грн. Втім, влада міста наразі ще не готова назвати точної суми, однак там говорять, що частину грошей будуть виділяти з міського бюджету.

– На найближчому засіданні сесії Рава-Руської міської ради, сподіваюсь, депутати проголосують «за» виділення грошей на дорогу по вул. Грушевського, – зазначив Микола Зінько. – Це – приблизно 800 – 900 тис. грн.

За словами мера Рави, місто самостійно ремонт дороги «не потягне», тому з пропозиціями щодо співфінансування міська влада раніше зверталась і буде надалі звертатися до обласної та районної влади.
Депутат Львівської обласної ради Роман Демчина зазначив, що питання ремонту дороги по вул. Грушевського у Раві-Руській порушив на засіданні комісії з питань дорожнього господарства.

– Однак є проблема – у Рава-Руській міській раді залишилось 5 млн. 300 тис. грн. перехідних коштів, які не були використані у 2017 році, – розповів обласний депутат. – Як можна просити грошей у держави, якщо не використали своїх?

Схожим був і коментар голови Жовківської районної державної адміністрації Надії Щур.

– Справа у тому, що це – дорога міста. Тому обов’язки з її ремонту накладаються на нього. У минулому році трохи коштів для ямкового ремонту було виділено з обласного бюджету до приїзду делегації на чолі з консулом Франції. Повинна бути чітка позиція міста, більша частина коштів повинна бути з міського бюджету, тоді можна буде говорити про якесь співфінансування і з обласного, і з районного бюджетів. Однак повинні розуміти, скільки ремонт цієї дороги коштує, скільки готова виділити міська рада і з такими пропозиціями йти до нас, – зазначила Надія Щур. Разом з тим вона дала зрозуміти, що лише на основні підписів равчан і звернень ніхто дороги ремонтувати не буде.

Міський голова Рави-Руської підтвердив, що у бюджеті міста і справді є невикористані кошти. Однак усі 5 млн. грн. спрямувати на ремонт дороги по вул. Грушевського міська влада не може.

– Ситуація із залишками є типовою для майже кожної місцевої ради, в тому числі, і для районного бюджету. Так вона склалася, зокрема, через пізнє надходження грошей від акцизного податку (за попереднє півріччя, – Авт.) і цей процес не залежить від місцевих рад. З цих 5 млн. грн. близько 3 млн. надійшло до нас в останні півтора місяця. Відповідно, їх ми не встигли використати (наприкінці року, – Авт.). Зараз ці кошти ми не використовуємо, щоб мати можливість використати на різні роботи, які передбачають співфінансування, зокрема, мікропроектів, реконструкції каналізаційно-насосної станції тощо. Вони вже майже всі розподілені, зокрема, близько 800 – 900 тис. грн. – на сам ремонт дороги по вул. Грушевського, ще понад 1 млн. грн. – на встановлення системи опалення у корпусі для початкових класів у школі №1, на спортивний майданчик, на співфінансування мікропропроектів тощо, – зауважив Микола Зінько.

Мер Рави додав, що два роки тому Романові Демчині вдалось добитись виділення 500 тис. грн. на ремонт дороги по вул. Могильницького. Однак тоді такої умови використання коштів міського бюджету не було, а міська рада виділила лише 130 тис. грн. Тому незрозуміло, чому цього разу коштів не було виділено.
Роман Демчина у коментарі «Прикордонню» також зазначив, що спробує домогтися виділення невеликої частини грошей з обласного бюджету на дорогу. Але про це можна буде говорити лише після закінчення першого кварталу 2018 року, якщо буде перевиконання надходжень до обласного бюджету.
Якщо співфінансування з обласного та районного бюджету не буде, то, за словами міського голови Рави-Руської, ремонт дороги по вул. Грушеського все одно буде проведено, але на ту суму, яка передбачена у бюджеті міста.

Андрій Бучко

 

Comments

comments