Після відремонтованої дороги проблем у гійченців не поменшало

На початку січня у Гійчому сталася аварія. Вночі, повертаючись із дискотеки, під колесами автомобіля загинув 24-річний чоловік. Водієм автомобіля був на два роки молодший його односельчанин.

Трагедія, за словами очевидців, трапилась приблизно о 4 годині ранку, 9 січня. Однак офіційно поліція повідомила про 5 годину. 24-річний хлопець, отримавши травми, помер по дорозі до лікарні. Як стало відомо «Прикордонню», загиблий отримав понад 20 переломів і шансів вижити майже не мав.

Про причини аварії наразі невідомо. Неофіційно місцеві мешканці повідомили «Прикордонню», що водій не впорався з керуванням автомобіля. Подейкують, що він був нетверезим і рухався автомобілем на великій швидкості.

Для мешканців Гійчого ця аварія стала справжнім потрясінням. До цього подібних трагедій тут, дякувати Богові, не було давно. Втім, ситуація змінилась, коли через село відремонтували дорогу регіонального значення, яка пролягає через Гійче з Рави-Руської до Великих Мостів. За словами очевидців, тепер по цій дорозі почали частіше їздити автобуси та вантажівки. А гійченці на чолі зі сільським головою навіть перекривали дорогу в селі, щоб по ній не їздили вантажівки і не руйнували дорожнього покриття, оскільки ремонт дороги ще не завершений – останній шар повинні класти навесні цього року.

Водії легкових автомобілів стали частіше мчати через село зі швидкістю понад 50 км/год.

– На вихідних у нас чимало молодих водіїв на польських «бляхах» і не тільки, – розповів «Прикордонню» гійченець пан Ростислав Т. Своє прізвище він попросив не вказувати. – Патруль поліції тут буває вкрай рідко. Після трагедії я написав у Жовківське відділення поліції. Там мені відписали, що у них є проблема з великою неукомплектованістю особового складу, тому збільшити кількість нарядів, які б могли патрулювати, в т.ч. дорогу Рава-Руська – Великі Мости, не можуть.

Разом з тим, за словами пана Ростислава, у Жовківській поліції його запевнили, що за можливості максимально концентруватимуть увагу ділянці дороги у Гійчому.

Думку пана Ростислава поділяють й інші гійченці. У соціальних мережах розгорнулась ціла дискусія навколо того, як боротися із перевищенням швидкості на відремонтованій, але ще не до кінця завершеній дорозі.

– Дуже вузька дорога, немає куди подітися пішоходам, – зазначив інший користувач Федір Матвіїв.

– Пропоную звернутись до компетентних органів з проханням встановити примусові обмежувачі швидкості, – написав користувач Юрій Мотиль.

Втім, встановити обмежувачі швидкості, виявляється, не так просто.

– Про встановлення лежачих поліцейських люди стали говорити як тільки почали ремонтувати дорогу, – зазначив сільський голова Гійчого Іван Івануса на офіційній сторінці села у соціальних мережах. – По перше, дорога незакінчена – по вирівнюючому шарові, який наразі покладено, повинен бути ще верхній. Тому до того часу облаштовувати «лежачого поліцейського» не доцільно. По-друге, на це потрібен відповідний дозвіл від правоохоронців.

Втім, дозволу на встановлення «лежачих поліцейських» отримати може бути непросто. За словами Івана Івануси, раніше на цій дорозі у межах села обмежувачів руху не було, тому навряд чи їх облаштують зараз.

– Треба просити, щоб у поліції дали дозвіл, потім служба автомобільних доріг повинна зробити документацію і лише тоді замовить встановлення. Самі люди не мають права цього робити, бо це дорога обласного значення, – написав Іван Івануса.

Проте і це ще не все. Окрім відповідного звернення на встановлення «лежачих поліцейських» від сільського голови, повинні ще бути докази того, що ділянка, де їх потрібно встановити, справді є аварійно небезпечною – тобто, якщо протягом року трапляється 5 і більше аварій з важкими наслідками.

– А ще у поліції повідомили, що, за їхнім досвідом, там, де облаштовують «лежачих поліцейських», зростає аварійність, оскільки водії як мчали раніше на великих швидкостях, так і продовжують це роботи надалі. А коли побачать перешкоду у вигляді «лежачого поліцейського», різко гальмують і часто злітають в обочину. А уявіть, що буде коли примерзне чи лежатиме сніг на цьому повороті! – додав сільський голова.

– Якщо коротко, то лежачих поліцейських на цій дорозі скоро не буде, якщо будуть взагалі. Дороблять ремонт, встановлять попереджувальні знаки. Так як поруч з місцем трагедії є зупинка, то буде встановлено пішохідний перехід, – вважає Іван Івануса.

Наразі ж місцева влада закликає водіїв та пішоходів дотримуватись правил дорожнього руху, перше – їхати через село зі швидкістю не більше 50 км за годину та бути уважними на дорозі.

Також сільський голова Гійчого попереджає, що звернувся в поліцію щоб у Гійче частіше заїжджали патрульні, а також повідомив про плани встановити додаткові камери спостереження по селі.

Comments

comments