У ПП “Рава-Руська” зірвали реалізацію міжнародного проекту?

Державна фіскальна служба України повинна повернути Європейській комісії грант у 9,3 млн євро, які мали використати на реконструкцію та розбудову пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, – «Устилуг», «Рава-Руська», «Краківець», «Шегині» та «Ягодин». Причина – ДФС так і не виконала відповідних робіт по реконструкції пунктів пропуску, хоча значну частину гранту уже витратили.

Про це з посиланням на журналіста Олександра Дубинського повідомило ZAXID.net.

Журналіст опублікував копію листа від керівника Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна Павла Словіковского (Paweł Słowikowski) на ім’я в.о. голови ДФС України Мирослава Продана з повідомленням про призупинення співпраці. В листі Словіковський пояснює причини – відсутність прогресу у реалізації двох проектів, а також порушення, виявлені під час аудиту ще одного проекту, а також вимагає від ДФС звіту за витрачені кошти до 31 серпня 2017 року.

Як розповів ZAXID.NET старший експерт представництва Програми у Львові Василь Хім’як, частину робіт на проектах були зроблені. Але за правилами програми, якщо ці роботи не були виконані вчасно та у запланованому обсязі, то всі отримані кошти слід повернути Європейській комісії.

Загалом Європарламент у 2006 році виділив на семирічний термін 186,2 млн євро в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Ще частину коштів – до 10% співфінансування – мали надати самі партнери-країни. Всі заходи по проектах мали бути завершені до 31 грудня 2015 року. Кінцева ж дата фінансування по контрактах, «ex-post»-оцінка програми, подання кінцевого звіту до Європейської Комісії, а також останній платіж від Європейської Комісії мав наступити не пізніше 31 грудня 2016 року.

ДФС України виступила головним партнером у трьох проектах на загальну суму у понад 10,3 млн євро, з яких співфінансування від ЄК – 9,3 млн євро. Ці кошти виділяли на реконструкцію та розбудову пунктів пропуску на українсько-польському кордоні «Устилуг», «Рава-Руська», «Краківець», «Шегині» та «Ягодин». При цьому, зазначені на проект кошти не виділялися одночасно. Їх розбивали по три транші і надавали після звіту за попередні використання.

Так, у пункті пропуску “Рава-Руська” один з проектів, який так і не був закінчений, –  створення функціонального модуля «Фільтр пункту пропуску». Його, повинні були втілити до 18 березня 2014 року.

Видання зазначає, що у спільному технічному секретаріаті Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна їм пообіцяли  згодом надати детальну інформацію про кошти, які були перераховані на проекти, і скільки саме має повернути ДФС. Коментар представників ДФС також пообіцяли дати згодом.

У квітні 2016 року прес-служба ДФС у Львівській області повідомила, що проекти «Створення функціонального модуля «Фільтр пункту пропуску» та «Розвиток ІТ–інфраструктури українських митної та прикордонної служб на українсько–польському кордоні» у ПП “Рава-Руська” повинні були бути завершені ще до кінця минулого року. Тоді там повідомили, що “загалом представники зазначених служб позитивно оцінили реалізацію цих проектів. Водночас для повного їх завершення посадовці зазначили, що необхідно відкоригувати технічні та фінансові параметри, а також терміни виконання. Реалізацію цих проектів заплановано до кінця цього року”.

Як повідомляли Наші гроші, у 2015 році ДФС уклала угоду на створення функціонального модуля “Фільптр пункту пропуску” у ПП “Рава-Руська” на суму понад 10 млн. грн.

Comments

comments