Сьогодні вночі стартує безвізовий режим між Україною та ЄС

У ніч з 10 на 11 червня розпочинає діяти безвізовий режим між Україною та країнами Європейського Союзу.

Громадяни України зможуть перетнути кордон без віз при наявності біометричного паспорта з 01.00 год 11 червня.

Європейські держави, що мають скасувати візовий режим громадян України, будуть робити це в чотири етапи, протягом ночі 11 червня, – повідомила Європейська правда.

Візовий режим не буде скасований одночасно через відмінність часових поясів, повідомляє “Європейська правда”.

Першим безвізовий режим відкриють 8 держав-членів Європейського союзу: Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Болгарія, Греція та Кіпр. Безвізовий в’їзд до цих держав буде дозволений лише за біометричним паспортом починаючи від опівночі за київським часом.

О першій годині ночі (за Києвом) кордони для громадян України відкриє переважна більшість держав-членів ЄС та Шенгену: Австрія, Бельгія, Данія, Іспанія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Серед держав Європейського союзу найпізніше безвізовий режим запрацює в Португалії, о другій ночі за Києвом, оскільки ця країна живе з Лондонським часовим поясом.

І, зрештою, серед держав-членів Шенгену, що перебувають поза межами ЄС останньою буде Ісландія – о третій ночі.

Після цього у переліку територій, що відкривають безвіз для українців в ніч на 11 червня, залишиться тільки Гренландія (цей острів є автономною частиною Данії, він не є частиною ані ЄС, ані Шенгену, але скасує візи разом з материковою Данією). У портах Гренландії безвіз запускатиметься від третьої ночі (східне узбережжя) до шостої ранку (військова база Thule на західному узбережжі острова).

Водночас у Державній прикордонній службі повідомили, що відомосто повністю готове до дії нових правил перетину кордону. Там зазначають, що у рамках лібералізації візового режиму у спільних заходах із співробітниками Держприкордонслужби беруть участь представники Європейської агенції з прикордонної та берегової охорони FRONTEX, а саме спеціалісти зі Чехії, Франції, Польщі, Нідерландів, Естонії, Словаччини, Італії, Словенії та Литви. 

З 10 червня іноземні експерти перебуватимуть у пунктах пропуску для авіаційного сполучення: «Бориспіль», «Жуляни», «Одеса», «Львів» та автомобільного: «Тиса», «Лужанка», «Ужгород», «Ягодин», «Краковець», «Рава-Руська» та «Порубне».

Для уникнення можливих непорозумінь під час перетину кордону співробітники Держприкордонслужби, як і іноземні експерти, у разі потреби нададуть вичерпну консультативну допомогу.

Для зручного та безперешкодного перетину державного кордону на всіх напрямках облаштовано понад 1300 робочих місць, які  оснащено приладами біометричного контролю.  

Також для підтримання ритмічності пропускних операцій на кордоні з ЄС основні пункти пропуску посилено прикордонними нарядами та доукомплектовано персоналом. Крім того, запроваджено посилений режим служби, у тому числі із залученням резервів. 

Нагадаємо, у Державній прикордонній службі України розповіли, як перетинатимуть кордон учасники Малого прикордонного руху після початку дії безвізового режиму.

Фото Дзеркала тижня

Comments

comments