“Ситуація в Україні зараз нагадує події 100-річної давнини. Тоді Українську державу згубили отамани”

Відомий на Равщині історик Сергій Максимів провів паралелі теперішньої внутрішньополітичної ситуації в Україні з історичними подіями.

Про це він розповів у інтерв’ю “Прикордоння” (див. №2 (82) від 28 лютого).

У 2014 році ще до початку анексії Криму Росією та війни на Донбасі Сергій Максимів спрогнозував ці події (див. №2 (46) від 18 лютого 2014 року, ст. 4, “Час тривоги і надії”)

– Події в Україні сьогодні нагадують отаманщину – це початок 1919 року, – розповів Сергій Максимів. – Тоді в Україні була Директорія на чолі з отаманом Петлюрою, але і були й інші отамани – Терпило, Болбачан тощо. Усі вони контролювали певну територію України, видавали свої закони, змагалися у тому, хто є більшим патріотом, борцем за волю України. Врешті-решт, це закінчилось крахом. Причиною цього було те, що влада Директорії була дуже слабка, не було економічного ресурсу, банди мародерів тероризували мирне населення, колишні союзники відвернулися від України. Усі ці фактори наявні і сьогодні. Тоді, в далекому 1919-му, лідери Директорії не спромоглися інтереси держави поставити вище особистих. Київ уже був в руках більшовиків, а вони все ще сперечалися, хто з них важливіший отаман. Тоді вони згубили державу, а разом з нею – і себе. Не повторити б їхніх помилок сьогодні!

Повну версію інтерв’ю читайте у №2 (82) газети “Прикордоння” від 28 лютого цього року.

Comments

comments