Рейтинг шкіл Жовківщини-2020

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив результати випускників навчальних закладів. «Прикордоння» традиційно на основі цих даних уклало «Рейтинг шкіл Жовківського району».

Цього року, як і при укладанні минулорічного рейтингу, «Прикордоння» його методика була такою: за основу було взято середній арифметичний бал кожної школи з головних предметів, який вирахували в УЦОЯО. Однак цей показник не включає відсоток учнів, які не набрали порогового балу – мінімальної необхідної кількості для того, аби результат ЗНО було зараховано. «Прикордоння» ж цей показник врахувало. Відтак, якщо серед випускників школи були такі, які не подолали поріг «склав/не склав», їхній відсоток ми відняли від загальної кількості тих, хто у цьому навчальному закладі складав ЗНО з конкретного предмету. Тож відсоток тих, хто подолав поріг, ми визначили як коефіцієнт, який множили на середній бал, визначеного УЦОЯО. Тож місце у рейтингу ми визначили за формулою Р=С*К, де Р – це бал рейтингу, С – середній бал школи з певного предмета, виведений УЦОЯО, а К – коефіцієнт учнів, які подолали поріг.

До прикладу, у ЗНО з української мови та літератури взяло участь 54 випускники Куликівської школи. Середній бал тих, хто подолав поріг «склав/не склав», становить 146,9 бали, однак більше 8 учнів цього навчального закладу, тобто 15%, порогу не подолали. Відтак, «0,85» – це коефіцієнт тих 85% учнів, які подолали поріг. Цей коефіцієнт ми помножили на середній бал тих учнів Куликівської школи, які набрали пороговий бал, тобто 146,9, і бал рейтингу, таким чином, закладу склав 124,87.

Натомість, середній бал, які набрали на ЗНО учні Глинського НВК, склав 140,3. Однак тут немає учнів, які не подолали поріг. Тому коефіцієнт навчального закладу у нашому рейтингу склав «1», оскільки 100% учнів набрали бодай мінімальну кількість балів, а бал у нашому рейтингу також залишився 140,3.

Таким чином, хоч і середній бал учнів Куликівської школи на ЗНО з української мови і літератури був вищим через неврахування результатів тих, хто не подолав порогу «склав/не склав», у нашому рейтингу цей заклад середньої освіти опинився нижче, аніж Глинський НВК, оскільки у останній тих, хто не справився з результатами ЗНО, не було взагалі, але середній їхній бал був не надто високим.

У випадку, якщо у двох школах бал нашого рейтингу однаковий, як у Рава-Руської школи №1 та Сопошинської школи з історії України, вище місце займатиме та школа, у якої більше учнів складали ЗНО з відповідного предмета або у якої немає чи менша кількість учнів, які не подолали поріг «склав/не склав».

У випадку, як у результатах ЗНО з біології, де бал рейтингу учнів Зашківської та Липницької шкіл однаковий – 142 і при цьому немає учнів, які не подолали поріг, вище місце ми надали тій школі, у якої мінімальний бал учнів був вищим. У цьому випадку – це в учнів Зашківської школи.

Загальний рейтинг закладів освіти «Прикордоння» традиційно уклало на основі результатів шкіл на ЗНО з української мови та літератури, історії України та математики, оскільки випускники всіх шкіл Жовківського району брали у них участь і ці предмети належать до «основних». Середній рейтинговий бал ми додали і вивели середнє арифметичне значення на основі саме цих трьох предметів.

Результати ЗНО з інших предметів ми не враховували, оскільки участь у ЗНО з фізики, хімії, географії, біології чи англійської мови тут брало значно менше учнів і не завжди бодай один від кожного навчального закладу. Однак рейтинги з цих предметів ми все ж опублікували.

Отож, найкращими навчальними закладами цього року, за підсумками ЗНО з основних предметів, у Жовківському районі стали три з чотирьох закладів середньої освіти Рави-Руської – місцева школа-гімназія, яка повернула собі лідерство, ліцей (колишня школа-інтернат), яка, як і минулого року, залишилась на другому місці, та школа №2 – переможець минулорічного рейтингу.

Учні Рава-Руської школи-гімназії також показали найкращі результати у ЗНО ще з трьох предметів – історії України, біології та географії.

Результати учнів у ЗНО з англійської мови найвищими були у Лавриківської школи, математики – Новоскварявської школи, фізики – Туринківської, хімії – Рава-Руського ліцею, хоча і відзначимо, що участь у тестуванні з цих предметів взяло значно менше випускників цих закладів освіти, аніж зі згаданих трьох основних предметів.

До слова, за час укладання «Рейтингу шкіл Жовківського району», за результатами ЗНО, з року у рік найвищі місця посідають випускники шкіл Рави-Руської. Так, у 2019 році перші три місця зайняли Рава-Руська школа №2, Рава-Руський ліцей та Рава-Руська школа №1 (від першого до третього відповідно), у 2018 році – Рава-Руська школа-гімназія, Рава-Руська школа №1 та Жовківська школа №1, у 2017 році – Рава-Руська школа-гімназія, Рава-Руська школа №2 та Великогрибовицька школа, у 2016 році – Рава-Руська школа №2, Великогрибовицька школа та Жовківська школа №2, у 2015 році «Прикордоння» рейтинг не укладало, а у 2014 році – Рава-Руська школа-гімназія, Жовківська школа №1 та Дублянська школа.


Comments

comments