«У справі щодо створення укрупненої Добросинсько-Магерівської ОТГ важливо знайти компроміс»

30 червня представники селищної ради Магерівської об’єднаної територіальної громади подали до суду на Кабінет Міністрів України позов про захист законних інтересів громади через рішення уряду зробити центром їхньої ОТГ Добросин.

Нагадаємо, наприкінці червня стало відомо, що уряд, незважаючи на кілька своїх попередніх рішень, у остаточному варіантів затвердив не Магерів, а Доброосин центром укрупненої Добросинсько-Магерівська ОТГ. Її складуть єдина наразі ОТГ Жовківщини Магерівська та Добросинська, Лавриківська, Кунинська та Бишківська сільські ради.

Рішення Кабміну спровокувало скандал та хвилю обурень, в першу чергу, у мешканців Магерівської ОТГ. Багато з них заговорило про начебто «договірняки» еліти Добросина з представниками вищих органів влади, несправедливість через те, що Добросин не спромігся створити свою ОТГ, а Магерів – зміг тощо.

У №13 (149) газети «Прикордоння» ми навели аргументи мешканців майбутньої Добросинсько-Магерівської ОТГ «за» і «проти» рішення Кабінету Міністрів. Вже після подачі газети в друк до редакції зателефонувала голова Добросинської сільської ради Галина Гец і дала досить розгорнутий коментар щодо ситуації, яка склалась, – йдеться у №14 (150) газети “Прикордоння”.

– Ми боролись [за створення Добросинської ОТГ] не один раз і причиною того, що не змогли цього зробити, було не те, що ми цього не хотіли, – почала розповідати Галина Гец.

За словами сільського голови, створити окрему ОТГ з центром у Добросині завадили домовленості, суть яких, за словами Галини Гец, полягали у тому, що голови кількох рад переконали свої громади не об’єднуватись з Добросином і це дало можливість створити Магерівську ОТГ.

– Магерівської ОТГ не було б, якби була Добросинська. У Новій Кам’янці і Бишкові люди не підтримали створення Добросинської ОТГ, бо вони нібито хотіли створити свою окрему. Тоді я подавала Добросин, Кунин і Лавриків, але в ОДА нам не погодили створення ОТГ у такому форматі.

Влітку минулого року ми знову почали робити спробу утворити ОТГ. Однак в Офісі реформ у Львові нам казали, що ми не будемо окремою громадою. Ми переконували, що у нас достатній коефіцієнт спроможності.

В одного лише Добросина він 3,7. Ми зробили все для того, щоби утворити ОТГ: були на прийомі у заступника міністра розвитку громад і територій В’ячеслава Негоди. Він нас вислухав і закликав (представників ОДА, – Авт.) дати нам можливість створити ОТГ. Відповідно до Закону, на той час ми мали на це право.

За словами Галини Гец, документи на створення Добросинської ОТГ представники інціативної групи подавали майже у той же час, що і щодо створення Куликівської. Останню, нагадаємо, дозволили створити.

– У листопаді [2019 року] документи нам повернули назад через технічні помилки: назву «Панчишини» подали замість «Панчищини», «Бір Кунинський» замість «Бір-Кунинський» та ін. Нам надіслали листа щодо технічного доопрацювання. Ми це зробили і відправили його назад, – додала сільська голова.

За словами Галини Гец, після того, як документи доопрацювали, у Львівській ОДА почали затягувати із відповіддю.

– Ймовірно, робили це спеціально, щоби було прийнято новий Закон, за яким обласні ради відсторонили від формування перспективних планів. Впродовж січня, лютого та березня [цього року] нам не давали жодної відповіді. Я телефонувала, відвідувала різні засідання, але нам відповідали, що Добросинської ОТГ не може бути, бо Магерівська є малоспроможною і її потрібно підсилити, – зазначила Галина Гец. – Разом з представниками Магерівської ОТГ ми були в ОДА на нарадах. Нас там запевняли, що якщо буде Добросинсько-Магерівська ОТГ, то центр буде в Добросині. Звичайно, у Магерові були проти цього, аргументуючи це тим, що вони вже створили свою ОТГ. Ми її представникам відповідали, що наша громада – спроможніша, маємо адміністративні будівлі, більше населення. Від Замку, Погариська, Монастирка через Добросин їдуть автобуси прямого сполучення. А з Пирятина, Панчишинів, Цитулі, Хитрейок, Бору-Кунинського до Магерова можна дістатися лише з пересадкою у Добросині. Крім того, якщо буде мажоритарна виборча система виборів, то з наших рад до місцевої ради обиратимуть 15 депутатів, в з Магерівської ОТГ – 11. Треба також враховувати інтереси людей, а не лише амбіції.

За словами Галини Гец, у справі щодо створення укрупненої Добросинсько-Магерівської ОТГ важливо знайти компроміс.

– Ніхто не каже, що в Добросині, як центрі ОТГ, повинно все бути. Наприклад, у Магерові може бути опорна школа і т.д, – додала Галина Гец.

За словами Галини Гец, вона – не претендує на те, аби стати головою майбутньої ОТГ, однак в останні роки докладала багато зусиль для того, аби залишити після себе добрий слід, аби, як вона сказала, їй «у спину не плювали» і всім було добре.

Додамо, Магерівська ОТГ з центром у Магерові утворена 27 жовтня 2016 року, а почала функціонувати – у квітні 2017 року, коли там відбулись перші місцеві вибори.

 

Comments

comments