Чи дотримуються санітарних вимог в умовах карантину у Раві-Руській

Карантинні обмеження в Україні в останні тижні щоразу послаблюють. Так, за останній час Кабінет Міністрів дозволив роботу закладів громадського харчування при умові дотримання всіх санітарних вимог задля непоширення коронавірусу. Тож 24 червня «Прикордоння», на запрошення начальника районної Держпродспоживчслужби, взяло участь у перевірці закладів громадського харчування та торгівлі у Раві-Руській разом з представниками самої служби, а також Жовківської РДА та дільничним міста.

– Маємо розпорядження Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про перевірку літніх майданчиків, перукарень, готелів, промислових магазинів та ринків, – розповіла головна у нашій комісії Галина Кудла – державний інспектор та начальниця відділу державного нагляду з дотримання санітарного законодавства Жовківського районного управління Головного управління Держспоживчслужби у Львівській області.

Власне, саме з літніх майданчиків на площі Вічевій і розпочинаємо нашу перевірку. Лише напередодні як власники цих точок громадського харчування написали заяви на те, аби їм дали дозвіл здійснювати діяльність, а вже наступного дня ми разом з комісією рушаємо перевіряти чи все у них в порядку.

На першому майданчику приватного підприємця Огорілко М.М. нас зустріла сама власниця, яка водночас і займається торгівлею. Очевидно, що візит нашої комісії не став несподіванкою, адже усі документи, які необхідно було показати, вона в мить надала.

– Ми лише відкрились. Через таку погоду (часті дощі, – Авт.) людей нема. Тому і ніякого скупчення відвідувачів у нас немає, – зазначила продавець.

Попри це, на території літнього майданчика є маркування, яке попереджає про коронавірус: оголошення про необхідність дотримання дистанції, захисна плівка на барній стійці між продавцем та покупцями, інформування про сам коронавірус. Це, до речі, є серед вимог, яких необхідно дотримуватись для того, аби мати змогу працювати. Однак вони є далеко не основними.

Так, у літніх кафе, як і в інших громадських комерційних закладах, необхідно здійснювати вологе прибирання кожних дві години. Доказом того, що воно відбувалось, для комісії повинно стати записи у спеціальному журналі. Звісно, перевірити чи воно виконується, чи ні, важко, але тут перше, на чому ми можемо «підловити» власників і продавців, є запитання про те, якими саме дезінфікуючими засобами це проводять. Тобто лише розчину для миття підлоги недостатню – повинні бути саме дезінфікуючі засоби.

– Тут так часто падає дощ, що миття підлоги проводиться частіше, ніж треба, – пожартували члени комісії і їх підтримала продавець.

Інша вимога – перевірка температури продавця кожних три години.

Ще одними «головними» заходами для боротьби з коронавірусом у громадських місцях, про який, мабуть, чули і без різних постанов уряду та розпоряджень місцевих органів влади, є наявність рукавичок, дезінфектора та запасу захисник масок, які повинні бути доступними для відвідувачів при вході у заклад. До речі, запас останніх, якщо відвідувачі прийшли без них, повинен бути в торгових точках.

Крім того, у місцях торгівлі та громадського харчування повинні бути спеціальні смітники для використаних рукавичок та масок.

Безконтактне меню – ще одна з вимог функціонування літніх майданчиків. Хоча його функції виконують великі дошки з цінами або самі цінники на товарах.

Столики на літньому майданчику розташовані на відстані півтора метра одне від одного, а сидіти за одним можна не більше чотирьом особам, про що повідомлено в оголошенні при вході – так дотримуються дистанції.

Акт, який складають члени комісії, передбачає відмітки про дотримання або ні норм відповідно до пунктів, записаних у ньому. Серед цих норм, окрім згаданих, є вимога до продавців перебувати у масках, виніс замовлень виключно у закритій тарі, не проводити приготування їжі на відкрити кухнях.

Загалом, на першому нашому об’єкті перевірки серйозних порушень ми не виявили.

Другий літній майданчик, приватного підприємця Діденка Т.В., який також розташований на площі Вічевій, теж лише напередодні розпочав свою роботу. Сам власник також нас зустрічав. Як і у попередньому випадку, тут є відповідне маркування, оголошення, журнали та інше. Тут навіть є маркування дистанції у півтора метра, якщо б була черга до барної стійки.

У обох випадках перевірка літнього майданчика зайняла близько 15-20 хвилин. Доволі доброзичливі бесіди між контролерами та власниками і продавцями. Щоправда, не факт чи так би було, якби були суттєві порушення.

Наступним об’єктом для нашої перевірки стало «Бістро» неподалік площі Вічевої. Вже з першого погляду стало зрозуміло, що дотримання санітарних вимогах через коронавірус тут на високому рівні. При вході є дезінфектор з дуже приємним запахом, представники персоналу одразу на вході зустрічають відвідувачів і міряють температуру безконтактним термометром. У залі столики, за якими можна сидіти, позначені відповідним маркуванням. Аби була дотримана дистанція, саджають через один. Також нещодавно тут облаштували терасу на вулиці.

Перевірка «Бістро» тривала значно довше, ніж літніх майданчиків – майже вдвічі. У підсумку, порушень ми не виявили.

Іншим об’єктом перевірки для нашої комісії став магазин білизни, розташований поруч із Малим ринком. Візуально магазин виглядає доволі просторим, хоча і його площа є невеликою. На цьому продавця ми і «підловили» – не знаючи яка площа магазину вона не змогла відповісти скільки найбільше відвідувачів тут може перебувати одночасно.

– Зараз сюди ніхто не ходить, клієнтів немає. Тому дистанція тут є більша, аніж потрібно, – жартома виправдовується продавчиня.

На перший погляд, у магазині не було дезінфектора та рукавиць при вході, однак вони просто «загубились» на одній із полиць із товаром.

На запитання про те, чи продавець міряє температуру, вона відповіла так. Однак як з’ясувалось надалі, робить це… вдома перед тим як іти на роботу!

– Міряти температуру ви повинні кожних три години і мати термометр повинні тут, – зауважила Галина Кудла.

– Добре, зрозуміла. Зараз піду і придбаю, – погодилась продавець.

Іншим порушення у магазині стала відсутність дезінфікуючого засобу.

– У нас є «Юка», – пояснила продавець.

– Але це – не дезінфікуючий, а лише миючих засіб. Він не годиться, – зазначила державний інспектор.

Зрештою, в цілком спокійній «суперечці» зійшлись на тому, що продавець придбає дезінфікуючий засіб.

Якщо перевірка літніх майданчиків, закладу громадського харчування та магазину з білизною відбувалась досить спокійно, то інше діло – перевірка Малого ринку. Вже на підході до нього було помітно погляди і продавців, і покупців, якими вони нас супроводжували.

– Тут зараз будемо всі порушення фіксувати на камеру, – зазначила Галина Кудла.

– Чому? – питаю.

– Ринки перевіряємо відповідно до наказу про планову перевірку, а літні майданчики – до розпорядження районної комісії, – пояснила держінспектор.

Заходимо на ринок і у нас одразу охоронець міряє температуру безконтактним термометром.

– Все добре, йдіть. Норма, проходьте. 34,4 – ого! – пропускає покупців охоронець.

Однак вже зі старту нашої перевірки ринку комісія виявила порушення у все того ж охоронця – маска на його обличчі не закривала носа. Мить – і вже зроблено його фото.

Після температурного скринінгу мої тимчасові «колеги» по комісії розділились і рушили у різні сторони. При чому зробили це так швидко і вправно, що на секунду я відчув розгубленість і відверто пошкодував, що не був на велосипеді. Допоки я отямився від того, що залишився сам з блокнотом із записами у руках і фотоапаратом на плечі серед центральної алеї ринку, які, мабуть, більшість продавців сприйняли як засоби фіксації порушень (насправді – засоби для роботи журналіста), а мене – як контролера, то ні держінспектора, ні представника райдержадміністрації поруч вже не було. Догнав останнього вже за кілька десятків метрів на іншому кінці ринку через три ряди, коли він фотографував двох чоловіків без масок, які купували батарейки.

– Хлопці, йдіть звідси, чого ви зайшли без масок, – розгублено відганяє продавець покупців, які «на ходу» кидають на прилавок гроші.

– Та ми вже йдемо-йдемо, – відповіли. Однак від потрапляння в об’єктив контролера ці слова їх не врятували.
Через мить повертаємось до входу на ринок і бачимо, як двоє чоловіків вперто ігнорують вимогу охоронців пройти температурний скринінг і одягнути маски, і через центральний ряд дійшли майже до кінця ринку. Там їх перестрів директор ринку і навернув назад.

– Хлопці, а чого ви їх пропустили? – запитує директор.

– Та ми казали, щоб вдягнули маски, а вони поперли і все. От вони бачили, – розвели руками охоронці і жестом попросили нас підтвердити їхні слова.

Останньою локацією перевірки на ринку став м’ясний відділ. Там, в лабораторії, яка також розташовується, інспектор впродовж майже сорока хвилин складала Акт санітарно-епідеміологічного обстеження.

– Слухайте, замовте там за нас словечко, щоби все добре було, – звертаються до мене продавці м’ясного відділі – дві жінки 50-60 років та чоловік, які, помітно, переживали, хоча у самих все було в нормі.

– Та я не є в комісії, я – журналіст, просто висвітлюю як все відбувається, – пояснюю.

Зрештою, на ринку у продавців порушень у той день комісія не виявила. А от покупців без масок зазнимкували трьох.

– Штрафувати продавців та власників за порушення ми зараз не можемо. Це – компетенція правоохоронців, – розповіла Галина Кудла. – Копії цих актів ми їм передамо і після сьогоднішньої нашої перевірки вони у будь-який момент можуть прийти і перевірити чи надалі все в порядку або ж чи були усунуті недоліки. Якщо є порушення, тоді продавця та/або власника штрафують.

Андрій Бучко,

газета “Прикордоння” №13 (149) від 1 липня 2020 року

Comments

comments