Максим Дубневич – шаховий талант з Рави-Руської

Рава-Руська завжди славилась сильними шахістами. Серед вихованців місцевого шахового гуртка – безліч «першорозрядників», кандидатів у майстри спорту, майстрів спорту. Зараз неймовірних успіхів показує юний шахіст Максим Дубневич, який у свої 10 років вже встиг стати срібним призером чемпіонату України та віцечемпіоном Європи з шахів.

Про це йдеться у №11 (147)  газети “Прикордоння”.

Максим Дубневич є вихованцем відомого тренера Тараса Горячого, який десятки років є керівником шахового гуртка в різних закладах освіти Рави-Руської.

Займатись шахами Максим Дубневич розпочав у шестирічному віці у шаховому гуртку Рава-Руського міського будинку дитячої та юнацької творчості.

– На шаховий гурток мене привів тато. Спершу я два місяці ходив і знайомився з тим, як там все відбувається. Мене зацікавили шахи і відтоді я почав у них грати, – розповів Максим.

Навчитись грати у шахи Максимові, за його словами, було легко.

– Потрібно було лише зрозуміти як ходять фігури і вирішувати багато задач. Тоді почало все виходити. Звичайно, я дивився відео на YouTube партії гросмейстерів.

Під керівництвом Тараса Горячого Максим став переможцем та призером різноманітних змагань зі шахів – місцевого, районного, обласного і навіть міжнародного рівнів. На щотижневих лінійках у Рава-Руській школі-гімназії, в якій і навчається хлопець, він постійно отримує різноманітні нагороди та відзнаки.

– Перше змагання, яке мені запам’яталося, – чемпіонат Львівської області до 8 років. Я тоді вчився у 2 класі та зайняв перше місце, – пригадав хлопець.

Дуже швидко Максим Дубневич переріс рівень більшості хлопців та дівчат, які займаються шахами у різноманітних гуртках. Тому, прагнучи до нових висот, батьки записали Максима на заняття у шахову секцію дитячо-юнацької спортивної школи «Дебют», яка діє у Львові. Вже три роки як хлопець кілька разів на тиждень займається там під керівництвом найкращого дитячого тренера світу 2014 року Володимира Грабінського. За словами Максима, інші гуртківці, які там займаються у шахи, грають на значно вищому рівні і гра з ними дозволяє самому Максимові розвиватись.

– Чесно кажучи, з однолітками у Раві та й навіть з татом у шахи грати вже нецікаво, – зізнався Максим Дубневич. – Тому вдома у шахи граю онлайн на різних шахових сайтах.

– Насправді, підготовка до змагань для Максима не є такою легкою, – розповіла мама Максима Дубневича пані Уляна. – До прикладу, до першого чемпіонату Львівської області, у якому він брав участь, Максим готувався впродовж місяця, виконуючи по 50 різних шахових задач.

Перший успіх на всеукраїнських змаганнях Максим Дубневич здобув у травні минулого року. Тоді, у складі збірної команди Львівської області, юний равчанин став «срібним» призером чемпіонату України в турнірі «бліц». А вже через пів року у змаганнях з «блискавичної гри» на чемпіонаті Європи у столиці Естонії Талліні Максим Дубневич зайняв друге місце! У фіналі тих змагань хлопець не програв чемпіонові світу, однак за додатковими показниками став віцечемпіоном Європи.

– Враження від того чемпіонату – якнайкращі, – зізнався Максим. – Я вперше летів у літаку, грав з чемпіоном світу і поступився лише за додатковими показниками.

Попри це, за словами хлопця, він не сподівався, що зможе зайняти друге місце у європейській першості.

– Напередодні змагань я займав 13 місце у рейтингу, тобто участь у них брали щонайменше 12 гравців, сильніших від мене. Також у змаганнях такого рівня я брав участь вперше і дуже хвилювався, – розповів Максим Дубневич. – Я дуже зрадів, коли опинився серед кращих у Європі, і через ці емоції не міг заснути до першої години ночі.

Як розповів Максим, він дуже хвилюється на усіх змаганнях, особливо, на чемпіонатах України, адже переживає, чи потрапить у фінал. Поки що в індивідуальних змаганнях зробити це йому не вдалося і це залишається однією із його мрій у шахах.

– Думаю, потрапити у фінал чемпіонату України у мені не дозволяє хвилювання. Через це я не помічаю загроз суперника і програю, – зазначив хлопець.

Іншою шаховою мрією Максима є потрапити у турнір претендентів, виграти його і зіграти в матчі чемпіонів світу. Ну, і, звісно, стати чемпіоном світу зі шахів. До речі, чинний чемпіон світу зі шахів Магнус Карлсен є кумиром хлопця.

– Дуже люблю спостерігати за його партіями. Мені подобається, що у них він робить багато жертв і дуже часто завдяки цьому виграє, – пояснив Максим Дубневич.

На думку Максима Дубневича, аби добре навчитись грати у шахи потрібно наполегливо тренуватись – вирішувати багато задач і, найпростіше, мати бажання займатись.

Соломія Басараб, Аліна Рикмас, Анастасія Чобіт

Comments

comments