Львівський, Червоноградський чи Яворівський район? Де буде краще Рава-Руській громаді?

Як уже Ви, напевно, знаєте цього року по Україні буде проведена реформа адміністративно територіального устрою. По суті, вона зводитиметься до трьох речей:

  • Жовківський район буде поділений на громади, а замість сільських рад залишаться старости. У нас буде створена Рава-Руська об’єднана територіальна громада.
  • районні адміністрації залишаться лише з наглядовими функціями, теж мають бути укрупнені та перетворитись на префектури (щось на зразок прокуратури).
  • обласний рівень не повинен змінюватись. Лише обласну державну адміністрацію розділять на виконком та префектуру.

Якщо з утворенням Рава-Руської ОТГ від самого початку було всім зрозуміло, що це єдиний хороший варіант, то з районним поділом експертами завжди пропонувались два варіанти: весь Жовківський район віднести до Львівського або поділити навпіл (території по Жовкву включно приєднати до Львова, а Добросинсько-Магерівську та Рава-Руську ОТГ віднести до Червонограду).

Однак зараз звідки не візьмись з’явився ще третій варіант приєднати Рава-Руську до Яворівського «прикордонного» району разом з Мостиським. Насправді ніхто ще досі достеменно не розуміє які точно повноваження здійснюватимуть нові райони. Найчастіше експертами згадується про організацію та розподіл роботи на території державних органів виконавчої влади (поліції, прокуратури, судів, податкової тощо). Окрім цього майбутні райони можуть здійснювати архітектурний нагляд та просторове планування, фінансувати вторинну медицину (районні лікарні, стаціонар) та заклади професійно-технічної освіти. Напевно, так само по межах нових районів будуть проводитися наступні вибори до Парламенту. Тому комусь це теж важливо…

Повинен відмітити вже перші кроки в цьому напрямку були досить дивними. Ніхто наперед не цікавився думкою ні органів місцевого самоврядування ні державних структур нашого району. Ну, то таке, спишемо на карантинні обмеження. І все таки давайте разом проаналізуємо всі три варіанти з погляду на їх відповідність інтересам нашої майбутньої Рава-Руської громади.

Найперше, всі звертають увагу, що Львівський район буде дуже громіздким (близько 1,1 млн. жителів). Пропоновані Червоноградський та Яворівський набагато менші по 260 та 180 тис. відповідно. Вони менші тому будуть більш «управляємі». Але треба звернути увагу саме місто Львів має 726 тис., Червоноград 67,5, а Яворів лише 12,9 тис. жителів.

Найважливіше, це дороги та зручність транспортного сполучення, адже може так статися, що людям буде необхідно їздити за вторинною медичною допомогою в районну лікарню. І тут зі Львовом у нас однозначно найкраще сполучення по міжнародній дорозі М-09 Львів – Рава-Руська. Вона завжди підтримуватиметься у належному стані, адже дорога веде до кордону із Польщею. До Львова є по кілька маршруток з кожного населеного пункту об’єднаної громади. Окрім цього, курсує поїзд і в планах Українського Уряду провести вузькоколійне залізничне полотно до Рави-Руської та поєднати Львів залізницею однакового стандарту із Європою. З Червоноградом у нас теж нормальне сполучення двома дорогами через Белз (потребує ремонту) та Великі Мости (відремонтована). Також маємо залізничне сполучення. До Яворова ж можна дістатися однією єдиною маршруткою, яка ходить двічі на день і то лише з центру майбутньої ОТГ.

Стосовно іншої інфраструктури, варто зазначити, що вести підвідний газопровід найближче з Добросина. А Нова Кам’янка (складова майбутньої Рава-Руської ОТГ) уже має газ із цього напрямку. Тому, це важливий момент в користь того щоб бути разом із сусідньою Добросинсько-Магерівською ОТГ в одному Львівському районі.

Електрична інфраструктура Рави-Руської спроектована по кільцевому принципу (існують по кілька напрямків подання електроенергії), тому якось виділяти переваги в цьому аспекті не вбачається доцільним.

А от усі інші наші мережі зв’язку (оптичний інтернет та телефон), наскільки відомо, проведені з обласного центру вздовж дороги міжнародного значення.

Стосовно природних ресурсів, то виходимо з принципу, якщо вони рідкісні в районі але є на території Рава-Руської ОТГ, то будуть більш цінними та раціональніше використовуватимуться. Наприклад, в Яворівському та Червоноградському районах й без нас дуже багато лісів. У варіанті Львівського району, сподіваємося, в нас буде більше порядку та  контролю за рубками і масовим вивозом лісу-кругляку.

По ставках та озерах аналогічна ситуація. В Яворові їх багато, в Червонограді хоча менше, але теж вдосталь. У Львівському майбутньому районі обмаль. По річках так само, але тут варто виділити що дві річки Рата та Болотня впадають в Західний Буг. Тому в цьому аспекті в нас більший зв’язок саме із Червоноградом.

На жаль, Яворівський район не може похвалитися якісними сільськогосподарським землями. Крім того, всі вони будуть під мораторієм на продаж іноземним компаніям, бо входять в 50-ти кілометрову прикордонну смугу. В Червоноградському навпаки, досить добре розвинутий сільськогосподарський напрямок. Там наші с/г землі не будуть особливо цінуватися.

По розвіданих корисних копалинах Львівський район найбідніший. Можна виділити лише перспективну Любельську шахту, частина з проходів якої по проекту заходять на територію майбутньої Рава-Руської ОТГ в селах Волиця та Гійче. Червоноградський район виділяється своїми шахтами, проте останніми роками вони чомусь занепадають і в майбутньому навпаки можуть потягти район донизу. У Яворівському є розвідувані родовища нафти, газу та сірки. Тому, на суб’єктивну думку, він є найбагатшим.

Географічне положення та одна з ключових переваг близькість до кордону з ЄС найкраще можуть бути використані саме в Львівському районі. Справа в тому, що в такій конфігурації ми будемо єдині в районі мати прикордонний пункт і всі пропозиції транскордонного співробітництва зможуть бути реалізовані лише в нас. У Червоноградському чи Яворівському районах ця унікальність повністю нівелюватиметься. Простою мовою, уявіть собі приходить іноземний інвестор у Львівську обласну раду з пропозицією побудувати поблизу кордону логістичний центр. Йому кажуть їхати до Самбірського, Яворівського, Червоноградського префектів або спуститися поверхом нижче до Львівського. Як Ви гадаєте куди спершу піде інвестор?! А Львівський префект однозначно скерує цього інвестора в Рава-Руську. Іншої ж доступної пропозиції в нього не буде;)

Крім цього між Рава-Руською та Яворовом є природній бар’єр Розточчя та великий європейський вододіл. Що теж про щось говорить. З Червоноградським районом подібного поділу немає.

Як уже зазначалося, найбільш критичною проблемою інфраструктури Червоноградського району можуть стати шахти, а в Яворівському – сірка. У Львівському районі, так видається, Грибовицьке сміттєзвалище. Проте, треба зауважити, що це є проблемою міста Львова, а не району. Та повністю списувати з рахунків теж не можна.

Тепер давайте перейдемо від об’єктивних та очевидних факторів до аналізу економічних, соціальних та політичних елементів. Тут в когось можуть бути навіть діаметрально протилежні думки, наведу лише своє скромне суб’єктивне бачення.

Загально відомо, що Яворівський район є найбільш економічно розвиненим. Тут колись діяла вільна економічна зона, розвинута промисловість, розвідані запаси нафти та газу. Червоноградський район більше представлений шахтами, сільським господарством, меблевими фабриками та легкою промисловістю (панчішна фабрика). Львівський район розвивається у більш сучасних сферах послуг: ІТ, освіта, туризм та логістика. Сюди найчастіше наші люди їздять на роботу, за покупками та на навчання. Аргументую з власного досвіду. Вже три місяці в Україні діють карантинні обмеження. Мені як сільському голові все одно часто потрібно кудись їхати в справах. Щоб дістатися попутками до Жовкви чи Львова, як правило, достатньо здійснити до 3-ох дзвінків місцевим підприємцям чи друзям. Хтось якщо не сьогодні так завтра точно поїде. До Червонограду це буде дещо складніше, але все рівно хтось їде на базар чи роботу. А от так попутками заїхати до Яворова практично неможливо. Принаймні я таких людей в Гійче не знайду!

Також, гадаю, усі погодяться, що зі Львовом у нас найтісніші і соціальні зв’язки, а з Яворовом – найменші.

Окремого прискіпливого дослідження потребує аналіз політичних взаємин, оскільки очевидно що створення Яворівського району має політичний підтекст. Так от з Червоноградом Рава-Руська ніколи не була поєднана. Єдина державна структура, яка спаде на думку будь якому мешканцю майбутньої Рава-Руської ОТГ, буде Червоноградське БТІ. Тепер його важливість не така вже велика. Натомість, разом з Яворівським Жовківський район складає один мажоритарний виборчий округ на виборах депутатів Верховної Ради України. Щоразу між районами була чітка диференціація і протистояння. Кожен район голосував за своїх кандидатів. Це ще раз ніби показує які ми різні!

Дехто скаже, що в меншому Яворівському районі нам буде легше відстояти інтереси своєї громади, бо більший вагомий вплив матимемо ніж у «Великому Львові». Та це, так видається, на перший погляд. Якщо приглянутися, то в Яворівському Рава-Руська громада буде сама одна, а в Львівському районі ми перебуватимемо в компанії з Добросинсько-Магерівською, Жовківською та Куликівською громадами. Колись ми їх підтримаємо, колись вони – нас. Подумайте, адже завжди краще бути зі своїми!!!

Окрім цього, в Львівському районі ми збережемо робочі місця багатьом службовцям в державних структурах. Наведу лиш аргументацію начальника районного відділення поліції. Допустимо, район ділиться на частини. Нехай дільничний інспектор з Боянця і Купичволі перейде до Червогоградського відділу. Дільничні з Рави-Руської зони підуть до Яворівського. Бог з ними! А як поділити слідчих та працівників апарату? Хто з них погодиться перевестися в інший район? Аналогічна ситуація по інших держструктурах. Так може давайте не будемо ділитися, підтримаємо один одного і разом всім районом ввійдемо у Львівський район!!!

Ну, і на завершення. У будь яких змінах основне – люди, їхня кваліфікація та досвід. Все інше можна відносно швидко набути. Як би хто не казав, а у Львові в керівництві району будуть найбільш професійні люди. Населення велике, буде з кого вибрати. Зовсім не те, що в майже 13-ти тисячному Яворові чи Червонограді, в якому ще не сформована каста управлінців. Будь ласка, тільки не ображайтесь, але так воно є!

 

З повагою,

Гійченський сільський голова                                    Іван Івануса

 

P.S. Ми, голови рад майбутньої Рава-Руської ОТГ, провели всебічний аналіз перспектив розвитку наших громад і просимо Народних депутатів прислухатися. Львів нас об’єднує! А приєднання до Червоноградського чи Яворівського районів призведе лише до непотрібних чвар та непорозумінь. Візьміть, будь ласка, виважене розумне державницьке рішення!

Comments

comments