На Жовківщині на 40% почастішали випадки шахрайства

Проведеним Червоноградською місцевою прокуратурою вивченням структури та динаміки злочинності встановлено, що впродовж 2019 року на території Жовківського району почастішали випадки шахрайств на 40 % порівняно з 2018 роком.

Про це “Прикордонню” повідомили у прокуратурі Жовківському відділі Червоноградської прокуратури

За вчинення шахрайства (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою) статтею 190 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність.

Удеяких випадках шахраї шляхом обману отримували необхідні банківські реквізити карток потерпілих чи схиляли їх до перерахунку коштів.

Однак основну частку становлять шахрайства з онлайн-покупками. Шахраї заволодівали коштами потерпілих при вдаваному продажу товарів через мережу «інтернет» з використанням сайту «OLX» чи інших інтернет-ресурсів. В такому випадку шахраї пропонують жертвам придбати різного роду товари за значно низькими цінами, ніж в магазинах чи на інших веб-сайтах, не забуваючи вказувати на значні знижки, які вже закінчуються, щоб не було часу обдумати покупку, але за умови внесення передоплати на певний банківський рахунок чи на рахунок за номером телефону. Після того, як жертва переведе кошти, в більшості випадків, вона не отримує бажаний товар, а то й взагалі його не отримує.

І хоча на сайті OLX є попередження користувачів бути пильними, останнім часом активізували свою діяльність онлайн-шахраї, які використовують фішинг.

Щоб не бути обманутими, дотримуйтесь простих правил: обговорюйте деталі угод тільки в чаті офіційного магазину і не переходьте в сторонні месенджери, наприклад, якщо вам пропонують обговорити деталі в Viber, Telegram, WhatsApp та ін.

Пам’ятайте основне правило покупок в Інтернеті – передоплату вносіть тільки перевіреним продавцям, іншим – оплачуйте товар після його отримання.

Обережність, пильність та уважність – запорука Вашої безпеки!

Comments

comments