Як кандидати у народні депутати пропонують розвивати Жовківщину та Яворівщину

21 липня відбудуться дострокові вибори народних депутатів України. У одномандатному виборчому окрузі №122, до якого входять Жовківський і Яворівський райони, за право представляти інтереси виборців змагатимуться 20 кандидатів. Серед них – бізнесмени, керівники громад, чиновники та депутати різних рівнів. Аби завоювати прихильність виборців, часто кандидати обіцяють вирішення конкретних питань – округу в цілому, для кожного з районів, міст та сіл і навіть мікрорайонів. На основі їхніх програм ми проаналізували обіцянки кандидатів, які стосуються саме розвитку місцевих громад.

Найбільше  обіцяють нормальні дороги, школи, дитсадки і вирішення сміттєвої проблеми

У переважної більшості програм кандидатів обіцянки щодо розвитку місцевих громад, які вони виконуватимуть, якщо будуть обрані у Верховну Раду, чіткого поділу на завдання у парламенті та в окрузі немає. Чіткий поділ є лише у трьох: Ігоря Самардака, Сергія Ушарука та Андрія Шумського. Вони розмежували свої завдання як можливих народних депутатів на загальнодержавному та місцевому рівнях. У програмах багатьох інших кандидатів обіцянки узагальнені повністю або майже на загальнодержавному рівні, конкретики для певної території округу чи в цілому немає або вкрай мало.

Так, серед обіцянок, які найчастіше у своїх програмах виклали кандидати у 122 виборчому окрузі, є ремонт та будівництво доріг, об’єктів соціальної інфраструктури, вирішення проблем зі сміттям, водопостачанням та водовідведенням, сприяння та підтримка децентралізації. Однак чіткої прив’язки до території, наприклад, у якому селі чи місті добиватимуться будівництва центральної каналізації чи ремонту дороги, а також що для того робитимуть, як правило, немає – лише узагальнення. Тож незрозуміло, чи вони як можливі народні депутати говорять про Україну в цілому чи свій округ окремо. Однак у деяких з кандидатів все ж більше конкретизовані обіцянки, пов’язані з розвитком місцевих громад.

Яворівщину та Жовківщину хочуть зробити особливими

У напрямку вирішення проблеми зі сміттям Віталій Андрейко, Андрій Гнатуш, Ігор Муравський та Ігор Самардак пообіцяли вирішити проблему Грибовицького сміттєзвалища, а останній – ще й створення полігону твердих побутових відходів у Новояворівську.

Віталій Андрейко, Ігор Муравський та Роман Онисько у своїх програмах передбачили розвиток туризму у обох районах.

Попри те, що майже всі кандидати пообіцяли у програмах ремонт доріг, у своїй програмі конкретні дії у цьому напрямку окреслив Ігор Самардак – зокрема, контроль за будівництвом дороги Яворів – Грушів.

На фоні обіцянок про покращення і розвиток соціальної інфраструктури кандидатів, конкретизував її Андрій Шумський – завершення будівництва школи у м. Новояворівську. Теж стосується і напрямку вирішення проблем з водопостачанням та водовідведенням: у Новояворівську пообіцяв це зробити Андрій Гнатуш, а Яворові – все той же Шумський.

Досить популярною стала тема наданням спеціального статусу округу чи окремим його територіям. Зокрема, досить розгорнуто у своїй програмі описав суть проекту «Закону Про прикордонні вільні економічні зони» Світозар Буричко. Вона полягає у тому, що Закон «повинен надати повну свободу діяльності та забезпечити сприяння для громадян України, іноземних громадян, місцевих підприємців та іноземних фірм на прикордонних територіях країни починаючи від забезпечення автоматичного (через біометричні термінали, без участі службових осіб Державної прикордонної, митної служб України та прикордонних, митних служб іноземних держав) проходження митного і прикордонного контролю за умови гарантування громадянами дотримання визначених законом зобов’язань, закінчуючи режимом повної свободи підприємницької діяльності».

У Андрія Гнатуша програма у цьому напрямку передбачає «ініціювання впровадження вільної економічної зони в периметрі 30 км від кордону з країнами ЄС». Це могло б охопити, зокрема, близько половини території 122 округу.

«Створення Індустріальних парків та сухих портів на території прикордонних населених пунктів» на території обох районів, а також утворення району «Розточчя» як рівноправних громад обіцяє Ігор Самардак.

У Володимира Пекаря та Петра Шота у передвиборних програмах є схожі пункти, які передбачають відновлення спеціальної економічної зони «Яворів».

У передвиборних програмах кандидатів щодо розвитку місцевих громад є й окремі обіцянки, яких немає у конкурентів. Зокрема, у Андрія Гнатуша – замороження роздержавлення спиртзаводів на 5 років, перетворення їх на окремі юридичні особи (на території округу існує одне таке підприємство, – Авт.). Він же ж обіцяє і вирішення проблем з ДП НДГХП «Сірка» та розвиток інфраструктури у військовому селі Старичі.

Михайло Ковалик пропонує відкрити піші переходи через митні пункти пропуску у Краківці, Грушеві та Раві-Руській, Віталій Андрейко – створення нових, зокрема і піших, кожних 20-30 км, Володимир Пекар – створення пересувних фельдшерсько-акушерських пунктів для сіл округу, Сергій Ушарук – впровадження енергозберігаючих технологій у окрузі, Андрій Шумський – завершення будівництва шахти «Любельська».

Партії та кандидати не завжди єдине ціле у програмах

З 20 кандидатів у народні депутати у 122 виборчому окрузі 9 висунули партії. Програми перших у більшості майже не співпадають з програмами других. У одних питання розвитку громад передбачене, у інших же може його і взагалі не бути.

Так, у програмі партії «Європейська Солідарність» щодо розвитку місцевих громад міститься пункт про завершення децентралізації і подальше проведення адміністративної реформи. Висуванець партії Ігор Самардак у своїй же програмі у цьому напрямку пообіцяв утворення району «Розточчя» як рівноправних громад Яворівщини та Жовківщини.

Програма «Об’єднання «Самопоміч» зокрема, передбачає запровадження прозорих стандартів складання місцевих бюджетів, 50% зібраних податків залишати у громадах, запровадження усім містам рівний доступ до податку на доходи фізичних осіб, стимулювання створення міських агломерацій, забезпечення спроможності об’єднаних громад реальними правами та ресурсами, створення інклюзивної інфраструктури у містах,  впровадження місцевих програм регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. У висуванця партії Павла Бакунця власна програма щодо розвитку місцевих громад передбачає відновлення доріг, будівництво дитячих садочків, а також розумне управління сміттєзвалищами та збором сміття і прийняття національної програми поводження з твердими побутовими відходами.

Програма «Громадянської позиції» у частині розвитку місцевих громад акцентує увагу на селі: зокрема, з нормальними дорогами, якісною медициною та освітою, з інтернетом. У висуванця від партії Андрія Думи про село не згадується, але водночас йдеться про розширення повноважень місцевих рад і збільшення фінансування місцевого самоврядування.

Кандидат Микола Зінько серед інших у 122 окрузі є єдиним, хто є членом партії – ВО «Свобода», яка його і висунула на виборах у парламент. Його програма майже повністю повторює програму партії. У останньої щодо розвитку місцевих громад йдеться про збереження унітарного устрою держави, заборону надання будь-якої автономії, “спеціального статусу” чи “особливого порядку місцевого самоврядування”, а також про повернення контролю, зокрема, і громад над підприємствами-монополістами та природними монополіями. Програма Миколи Зінька включає майже ідентичне друге формулювання, а першого немає.

У Аграрної партії України в програмі є окремий розділі про громади. Він передбачає роботу її членів над забезпечення громадам та органам місцевого самоврядування самостійність, самодостатність та спроможність для виконання покладених на них повноважень; впровадження таких адміністративно-територіальну, бюджетну та податкову реформи, де: землі комунальної власності будуть перебувати в юрисдикції громади, а повноваження і бюджет формуватимуться «знизу догори»; прийняттям документа про розподіл бюджетів громад, де 70% сплачених податків мають залишатися на місцях; забезпеченням виборності максимальної кількості посад в органах місцевого самоврядування; максимальним залученням простих мешканців громад міст і сіл до реалізації своїх можливостей у місцевому управлінні. Однак у висуванця партії Богдан Герман у програмі такого розділу як і подібних положень немає.

Програма партії «Голос» не передбачає положень про розвиток громад. Натомість у її висуванця Віталія Андрейка у програмі є досить конкретне твердження щодо розвитку громад. Зокрема, він працюватиме над розширенням прав органів місцевого самоврядування з адміністрування та контролю за сплатою місцевих податків і зборів.

У програмі партії «Слуга народу» йдеться, зокрема, про передання максимуму можливих повноважень виконкомам місцевих рад, перетворення державних адміністрацій на префектури європейського типу. Натомість її представник у 122 виборчому окрузі Андрій Шумський обіцяє лише допомогу у створенні об’єднаних територіальних громад.

Програма ВО «Батьківщина» не передбачає окремого розділу чи положень про громади. Однак у програмі її кандидата Євгена Рибчинсього йдеться про децентралізацію влади і передачі повноважень та бюджетів на місця.

Народних Рух України на дострокових виборах 21 липня висунув лише кандидатів у одномандатних округах, тому програми партії на них немає. Натомість її висуванець у 122 виборчому окрузі Петро Шот задекларував у своїй програмі докладення зусиль до завершення адміністративної та територіальної реформи.

Аналіз програм кандидатів у народні депутати у 122 виборчому окрузі показав, що кандидати, в основному, у питаннях розвитку громад узагальнюють проблеми, над вирішенням яких працюватимуть. Більшість з них виділили однакові проблеми. Натомість програми партій не завжди узгоджуються з програмами кандидатів, яких перші висунули.

Крім того, чимало обіцянок кандидатів, як от ремонти доріг, шкіл, дитсадків, лікарень, створення вільних економічних зон належить до компетенції органів виконавчої влади – Кабінету Міністрів та обласних державних адміністрацій, а не народних депутатів.

Андрій Бучко

Фото Karpaty Rocks та Mapio.net

Comments

comments