Уродженець Забір’я став «Заслуженим діячем мистецтв України»

Уродженець Забір’я Зіновій Федик звання «Заслужений діячи мистецтв України». Відповідний указ підписав Президент України у жовтні минулого року.

Зіновій Федик є доцентом Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Він народився 20 квітня 1949 року в селі Забір’я. Тут пройшли його дитячі й юні роки, закінчив сільську школу. Після школи вступив в Івано-Франківське художнє училище, відділення художньої різьби по дереву та Львівську Академію Мистецтв. Його учителями зі скульптури були Валентин Борисенко, Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько. Особливе значення у творчому розвитку Зіновія Федика мали заняття у майстерні тодішнього ректора Академії В. Борисенка, де студент проводив майже увесь вільний від навчання час і отримав найбільший практичний досвід створення скульптури.

З 1980 р. Зіновій Федик працює на викладацькій роботі у Київському державному художньому інституті (нині — НАОМА): спершу – старшим викладачем, а з 2005 р. — доцентом кафедри рисунку, має відзнаку «За багаторічну плідну працю в галузі культури». Зіновій Федик працює в жанрах станкової та монументальної скульптури, в техніці різьблення по дереву та каменю, виливає свої скульптури в бронзі. У 1989–1990 рр. стажувався у Санкт-Петербурзькій академії мистецтв. З 1977 року був учасником понад 60 всеукраїнських художніх виставок. З 1997 років провів три персональні виставки, взяв участь у великих скульптурних салонах 2007, 2008, 2011, 2012 років та трьох міжнародних симпозіумах зі скульптури.Зіновій Федик є членом Національної Спілки художників України. У 2013 році він закінчив роботу над посібником «Рисунок торса людини». Міністерство освіти і науки провело розгляд й експертизу цієї книги та ухвалило її до видання з рекомендацією міністерства як навчального посібника для студентів вищих навчальних закладів. Також Зіновій Федик написав 7 методичних розробок до навчальних програм.

Скульптор є постійним автором публікацій у науковому збірнику Української академії мистецтв.
Творчими принципами митця є продовження великих реалістичних традицій української школи образотворчого мистецтва, закоріненість в традиції рідної землі, вивчення традицій світового мистецтва, а також постійний пошук і експерименти в творчості. Митець вважає, що розвиток як в мистецтві, так і в науці розвиток закінчується, де закінчуються пошук та експерименти.

Найвизначнішими своїми творами митець вважає пам’ятники Св. Василію Великому (Київ, 2011), академіку М. А. Павловському (Київ, 2005), загиблим односельчанам (Росія, 1982), скульптурну композицію «М. В. Гоголь» та портрет Б.Ступки. Його твори зберігаються в музеях України та приватних колекціях Канади, Німеччини, Бельгії, США. Стаття про Зіновій Федика вміщена в довіднику «Всесвітній мистецький лексикон» (Saur allgemeines kunstler — lexicon,Лейпциг, 2004) у 33 томах, який виходить раз на сто років.
Живе і працює Зіновій Федик в Києві.

 

 

Comments

comments