Що було у колишньому медсанбаті

Будівля колишнього медсанбату у роки або після Другої світової війни.

Нещодавно розпочались будівельно-реставраційні роботи у будівлі колишнього медсанбату у Раві-Руській. У ньому, нагадаємо, вже до кінця цього року облаштують сучасний житловий комплекс «Австрійська садиба». Однак у багатьох мешканців як міста, так і довколишніх населених пунктів, виникає чимало запитань щодо самої будівлі та її історії.

Оприлюднені історичні джерела чи опубліковані праці з історії Рави-Руської майже не містять інформації про будівлю колишнього медсанбату. Причиною цього може бути те, що під час Другої світової війни архів у Раві-Руській був майже повністю знищений. А саме у будівлі медсанбату він і розміщувався. Тому джерельна база про історію міста загалом, чи ХХ ст., зокрема, є не надто багатою. Ті архівні документи, які все ж збереглись, є або неопрацьовані, або не дають цілісного уявлення про історію Рави-Руської.

З доступних історичних, краєзнавчих та опублікованих архівних матеріалів інформації про історію будівлю по вул. Ярослава Мудрого, 10 у Раві-Руській є небагато. Так, зокрема, відомо, що будівлю збудували у 1920-і рр. До початку Другої світової війни тут розміщувався повітовий суд та архів, а під час самої війни – німецький штаб.

Заміна даху у ЖК “Австрійська садиба”. Фото – 14 березня 2019 року

Деякі равчани вважають, начебто у колишньому медсанбаті була в’язниця. Однак жодне з доступних історичних джерел чи опублікованих праць цього не підтверджують.

У післявоєнні роки і аж до 2003 року у будівлі по вул. Ярослава Мудрого, 10 було облаштовано медсанбат, діяльність якого і пам’ятає більшість равчан. Після розформування медсанбату у його будівлю навіть хотіли перенести школу №1, але цього так і не було зроблено.

У 2008 колишній медсанбат продали у приватну власність, але покупець протягом десяти років, окрім обгородження території, нічого з будівлею так і зробив і вона стояла пусткою.

У 2016 році з’явилась інформація про перебудову медсанбату у багатоквартирний п’ятиповерховий житловий будинок, однак ті роботи так і не розпочались – будівля виявилась пам’яткою архітектури і добудовувати її не стали.

Навесні минулого року інший інвестор викупив колишній медсанбат і, відмовившись від добудови, вирішив його реконструювати під житловий комплекс під назвою «Австрійська садиба». А вже через півроку, восени 2018-го, будівлю підготували до будівельних робіт, які і розпочали у лютому цього року (на фото – станом на середину березня 2019 року). Вони повинні бути завершені вже цієї осені.

Житловий комплекс «Австрійська садиба» повинен стати найбільшим новим багатоквартирним будинком у Раві-Руській за останні роки. Тут передбачені одно-, дво- та трьохкімнатні квартири, а також комерційні приміщення. До слова, чверть квартир і сім з восьми комерційних приміщень тут вже продано.

Окрім реконструкції будівлі і облаштування там квартир, забудовник проведе благоустрій території колишнього медсанбату і навколо нього. Тож власники квартир отримають комфортні і затишні умови для проживання, адже поруч – два парки, дитячі та спортивні майданчики, пішохідна зона, стадіон, школа, Народний дім, а до центру міста – кількасот метрів.

 

Comments

comments