До Православної церкви в Україні доєдналась ще одна парафія Жовківщини

У Жовківському районі ще одна парафія Української православної церкви Московського патріархату вийшла з її складу задля долучення до об’єднаної Православної церкви в Україні.

Про це йдеться у №2 (114) газети “Прикордоння”.

Нагадаємо, 21 грудня минулого року про вихід з-під юрисдикції УПЦ (МП) заявили у парафії церкви св. Петра і Павла у Жовкві, яка стала першою на Львівщині, у якій зробили такий крок. Однак, у парафії Всіх святих села Сопошина нагадали, що зробили це ще раніше – у 2014 році.

– Насамперед, ми нагадуємо про свій вихід із адміністративно-церковної структури УПЦ ще в серпні 2014 року (рішення від 17.08. 2014 року). Згідно цього рішення й останніх рішень Священного Синоду Церкви-матері і наданого Томосу ми сьогодні перебуваємо в лоні Православної Церкви в Україні. Для документального оформлення ми очікуємо на канонічні і юридичні рішення єпископату ПЦУ. Без такого рішення є неможливими юридичні дії зі зміни реєстрації громади як юридичної особи, – заявили у парафії 13 січня.

Разом з тим, парафіяни звертаються до єпископату ПЦУ з проханням своїми діями підтвердити, що нова церковна структура є частиною Єдиної Святої Соборної Апостольської Церкви.

«Для цього Статут Церкви й управління нею мають бути вибудованими не за зразком імперської вертикалі, а на засадах євангельських, апостольських і згідно з давніми українськими традиціями соборноправност»і, – додали у сопошинській парафії.

Зазначимо, на сторінці парафії Всіх святих села Сопошина у соціальній мережі заява про вихід з адміністративно-церковної структури УПЦ (МП) дійсно з’явилась у серпні 2014 році. Тоді таке рішення, ще до створення ПЦУ і надання їй томосу, парафіяни пояснили тим, що їм «небайдужа доля Православ`я в Україні».

«Ми не хочемо бути заручниками московської антиукраїнської політики і просимо автокефальний статус для нашої Церкви.

Тоді ще не відбулося анексії Криму, не було війни… Зараз наші брати і сестри гинуть від російської зброї, а патріарх Кирил заявляє, що це міжусобиця. Крім того, його останні послання свідчать про наміри прикриватися необхідністю захисту православних в Україні для продовження та посилення агресії.
Наше внутрішнє сумління не дозволяє нам подальше перебування в одній релігійно-адміністративній структурі з тими, хто покриває вбивць наших ближніх. Тому ми заявляємо, що виходимо із адміністративно-церковної структури УПЦ і тимчасово, до надання автокефального статусу УПЦ та подолання розділення православних в Україні, будемо шукати духовного притулку у Вселенському Православ`ї. Заяву оприлюднюємо для того, щоби люди, які нас оточують, про це знали.

Християнин повинен терпіти за Істину, за Віру Христову, а не за чиїсь політичні інтереси», – йдеться у заяві православних села Сопошина від 17 серпня 2014 року.

Водночас на сайті Львівської архиєпархії УПЦ (МП) «Прикордонню» не вдалось виявити інформацію про вихід парафії Всіх святих у Сопошині з-під їхньої юрисдикції.

 

Comments

comments