Голова профспілки освітян Жовківщини: «Дуже багато потрібно робити «на місцях»

Восени в Києві відбулась Всеукраїнська акція протесту профспілок. Серед мітингарів були і працівники освіти. Вони вимагали, зокрема, підвищення заробітних плат. До акції приєдналися і члени профспілки працівників освіти Жовківщини. Про це, а також про діяльність організації загалом на теренах району,  “Прикордоння” розпитало у її керівника Ірину Бродик, – йдеться у №21 (111) газети.

– Ірино Анатоліївно, яка структура районної організації профспілки?

– Жовківська районна організація профспілки працівників освіти і науки налічує понад 3 тис. 100 членів. Вони об’єднані у 81 первинну організацію.

– Існує думка, що профспілки в Україні не такі потужні, як за кордоном. Як думаєте Ви?

– Можливості спілкуватись з керівниками закордонних профспілок у мене не було, тому порівнювати важко. Але роботи у нас однозначно більше. Можливо, це пов’язано із тим, що у державах ЄС, США, Канаді загальноприйнято з однаковою повагою ставитись до всіх законів, їхніх норм та положень: право і обов’язок «ідуть» одним пакетом. У нас дуже часто, коли мова заходить про реалізацію права, можна почути терміни, далекі від юриспруденційних: «Мусите почекати, потерпіти, та навіть зрозуміти!!!» На мою думку, оте «чекання, терпіння і розуміння» і призвело до майже повного зникнення середнього прошарку в Україні, який є однією з основних ознак сильної держави. Тому нам є за що боротись і куди рухатись.

– Інша думка, що профспілки – це організації, які відстоюють зарплату. Наскільки це лише так?

– Захист та представництво трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки є метою діяльності профспілки. Реалізуючи свої статутні та програмні завдання, наша організація здійснює оздоровлення членів профспілки та їх дітей, відпочинок членів профспілки, сприяє розвитку фізичної культури, спорту, туризму тощо.

Наприклад, для освітян гострою проблемою є ситуація з оздоровленням. З 2015 року путівок для санаторно-курортного лікування не передбачено – відповідну норму виключили із Закону «Про соціальне страхування». Разом з тим, за останні 4 роки кількість лікарняних днів у нас збільшилась вдвічі. Цьому «посприяла», зокрема, і відсутність путівок.

– Як тоді виходите із ситуації?

– Є програма оздоровлення у пансіонаті «Пролісок» (Трускавець), яку запропонувала обласна організація профспілки, а підтримала і наша районна організація, згідно з якою членам профспілки 30% вартості путівки оплачує обласна організація, 35% – районна, решту – особисті кошти… Так і робимо.

У Законі «Про профспілки» йдеться, що роботодавці зобов’язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3% фонду оплати праці з віднесенням цих сум на валові витрати, а у бюджетній сфері – за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань і розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 06.07.2018 за №655/0/5-18 «Про посилення взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з профспілками і організаціями роботодавців» є нагадуванням, що це – норма закону, яку треба виконувати і при формуванні місцевих бюджетів органи виконавчої влади зобов’язані забезпечити включення до видатків на фінансування бюджетних установ та організацій витрат на охорону праці і відрахувань профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу у розмірах, передбачених чинним законодавством. За дорученням ради організації, президія нашої організації підготувала листи до районної влади та ОТГ. Маємо надію, що турбота про фізичне здоров’я освітянина, запобігання його професійному «вигоранню», буде не лише підтвердженням того, що «людина – найбільша соціальна цінність», а й стане мотиваційним чинником (єдиним потужним стимулом для учнів!) педагога у навчанні, вихованні та розвитку нашої молоді…

– З якими проблемами найчастіше звертаються члени профспілки працівників закладів освіти?

– Проблеми переважно є «сезонними»: наприкінці навчального року – щодо попереднього тижневого навантаження, напередодні початку нового – щодо основного тижневого навантаження, розкладу навчальних занять, пізніше – атестація, а ще є колдоговірна робота, підготовка до урочистостей, до професійного та інших свят…… Зрештою, реформи завжди ставлять багато запитань і тому частими гостями на нарадах голів первинних профспілкових організацій є начальник відділу освіти Михайло Коваль, працівники юридичної служби обласної організації профспілки, керівники Жовківських відділень фонду соціального страхування, пенсійного фонду тощо.

– Чи має вплив профспілка на вирішення кадрових питань в освіті?

– Якщо говорити про призначення керівників установ, то цьогоріч вперше відбувся такий конкурс. Як голова освітянської профспілки (відповідне звернення від президії погодила Жовківська районна рада), я була членом конкурсної комісії і мала право дорадчого голосу.

– Чи важко просувати вимоги, пропозиції освітян і достукатись з ними до влади?

– З 2012 року голови первинних профспілкових організацій, профактив неодноразово відвідували сесії районної ради. Тоді нам буквально доводилось «витискати» можливість висловити думку. Зараз вже таких проблем немає – нас слухають і часто дослухаються. Однак дуже часто у відповіді на письмові звернення посадовців усіх рівнів бракує чіткості, або проглядається бажання її уникнути, або порушуються терміни її надання.

– Чи хтось з середовища керівників первинних профспілок Жовківщини став керівником закладу освіти?

– Так, і я цим дуже пишаюсь. Директором Воля-Висоцької ЗОШ І-ІІ ступенів стала п.Христина Іванець, колишня голова ПК ППО школи, сільським головою Кам’яногірської сільської ради п.Ганна Надяк, колишня голова ПК ППО Кам’яногірської І-ІІ ступенів, заступником директора з навчально-виховної роботи у Магерівській ЗОШ І-ІІІ ступенів п.Сергій Крупка, колишній голова ПК ППО школи, завідувачкою у дошкільному навчальному закладі №2 міста Жовкви п.Світлана Зуб, колишня голова ПК ППО цього дошкільного закладу, провідним спеціалістом відділу освіти Жовківської РДА п.Марія Деревінська, колишня голова ПК ППО Зашківської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

– Голови профспілок стають керівниками через те, що змогли себе ефективно зарекомендувати на цій посаді?

– Людину, яка вміє працювати демократично і дипломатично, завжди помітно. Це є доброю школою.
Побудова громадянського суспільства – справа непроста. На нарадах директорів я завжди прошу, аби керівники цінували і шанували своїх голів профспілок, адже ніхто так, як громадський лідер, не донесе думку освітянської громади, її проблеми до влади. Головам профспілок же наголошую, аби шанували своїх директорів, були їхньою підтримкою у запобіганні та врегулюванні проблемних ситуацій, бо їм дуже складно. Зокрема, викликає тривогу реальність автономії, наданої закладам освіти у новому ЗаконіУкраїни “Про освіту”. На мою думку, найбільша проблема не в тому, що наше законодавство недосконале і потребує змін, а в тому, що його дотримуються вибірково…

17 жовтня освітяни взяли участь у Всеукраїнські акції протесту. Які її результати? Чи буде від цього якийсь ефект?

– Відбувся перший етап переговорів з представниками Міністерства освіти і науки. Виявилось, що питань дуже багато і повинен відбутися ще один етап. Вже тоді зможемо говорити про щось конкретно. Особисто вважаю, що нам дуже багато потрібно робити «на місцях».

Comments

comments