За 11 років Лавриків ніяк не газифікують

У Лаврикові вже дванадцятий рік триває газифікація села. Роботи, які розпочали ще у 2007 році, ніяк не можуть закінчити.

Про це йдеться у №19 (109) газети “Прикордоння”.

У 2007 році на Жовківщині одночасно розпочали газифіковувати села Городжів і Лавриків. Однак у першому вже давним-давно всі роботи закінчили, а у другому газ ніяк не можуть запалити.

– У нашому районі ще такого села нема, аби газ туди проводили стільки часу і так його і не газифікували, – розповів мешканець Лаврикова Зеновій Літепло. – За 11 років не було проекту будівництва газопроводу, ніхто не показував жодних документів та ще й гроші з селян збирають!

Зеновій Літепло розповів, що у Лаврикові люди отримали звернення про необхідність здати кошти на газифікацію.

– У листі вказано, що ми повинні здати по 1 тис. грн. Крім того, у окремому рядку йдеться про якусь заборгованість! – зазначив лавриківчанин. – Натомість якихось квитанцій про сплату цих коштів ніхто не дає.

Як стало відомо «Прикордонню», така довготривала газифікація Лаврикова відбувається через недобросовісне виконання робіт з боку підрядника, який прокладав газопровід у 2007 році. Тоді він проклав близько 40 км газових труб по селі, а згодом – зник.

– У Городжеві і Лаврикові працювали різні підрядники. Виявилось, що у нас він був недобросовісним, зокрема, «позичив» у газового комітету 1,5 км труби і не віддав, – розповів голова Лавриківської сільської ради Михайло Жук.

Але гальмування газифікації Лаврикова було не лише через недобросовісного підрядника. Коштів з державного бюджету для будівництва підвідного газопроводу не виділяли. Більше того, не існувало навіть проекту для цих робіт!

– Тепер за кошти сільської ради ми виготовили проектну документацію для будівництва підвідного газопроводу. Крім того, оновили й інший – по роботах у самому селі, – додав Михайло Жук.

У вересні цього року будівництво підвідного газопроводу до Лаврикова завершили. На це було витрачено близько 2 млн. 300 тис. грн. коштів обласного бюджету. Однак запалити блакитний вогник там все ще не можуть, адже незавершені роботи у самому селі.

– Раніше були одні технічні вимоги, зараз – інші. Зокрема, редуктори і лічильники повинні бути встановлені на межі господарства, а колись – на будинках. Тому зараз триває процес розкопування покладених 11 років тому труб й перероблення системи біля кожного господарства, – пояснив голова сільради.

Ще однією проблемою, яка гальмує завершення газифікації Лаврикова, є недостатня кількість грошей для виконання необхідних робіт у самому селі.

– На колишнього підрядника через 1,5 км труби, які він взяв у газового комітету, ніхто чомусь не подав. Згодом вийшли терміни позовної давності. І тепер вийшло, що лавриківчани знову повинні збирати кошти, аби процес газифікації не затримувався, – додав Михайло Жук. Саме на те, аби роботи таки були закінчені, за словами сільського голови, представники газового комітету, до складу якого входять представники кожного зі сіл Лавриківської сільської ради, і збирають кошти. Борг же – це ті кошти, які люди не здали частково або повністю 11 років тому.

Як розповів Михайло Жук, якщо вдасться подати до суду на колишнього підрядника і виграти його, то лавриківчанам кошти, які зараз «дозбирують», повернуть. Щоправда, чи відбудеться взагалі суд і якщо так, то як закінчиться і у який спосіб кошти повертатимуть, невідомо.

Наразі у Лаврикові роботи щодо газифікації виконую ПП «Дорошів», яке, як розповіли у сільській раді, має успішний досвід такої роботи. Загалом, газифіковано повинно бути 450 домогосподарств.

– Ми б хотіли завершити всі роботи якнайшвидше і 21 листопада нарешті запалити газ. Але чи вдасться це зробити не знаємо, – розповів Михайло Жук.

 

Comments

comments