Депутата Рава-Руської міської ради звинувачують у незаконному отриманні земельних ділянок біля Шацьких озер

Депутат Рава-Руської міської ради опинився у центрі скандалу. Андрія Кольбуха звинувачують у тому, що він разом зі ще одним равчанином, незаконно отримали земельні ділянки у Шацькому районі Волинської області.

Про це йдеться у №13 (103) газети “Прикордоння” від 8 серпня цього року.

Про начебто незаконні оборудки із землею написали волинські ЗМІ – Волинь.24 та Шацьк.район. Зокрема, у матеріалах журналістів йдеться, що понад 50 земельних ділянок у Шацькому районі – у власності двох земельників зі Львова. Ними виявились двоє равчан, які працюють у земельних підприємствах, одним із яких, як стверджують журналісти, і є депутат Рава-Руської міської ради Андрій Кольбух, а інший – Павло Келбасович.

Волинські ЗМІ написали, що равчани на двох мають понад 50 земельних ділянок у Волинській області. Їх вони начебто отримали, використавши учасників АТО.

«Останні за 300 доларів погоджувались написати заяву з проханням отримати земельну ділянку для ведення сільського господарства. Попри те, що не всім і не завжди дають землі, заяви «потрібних» атовців розглядали швидко і так само ж швидко виділяли землю. При цьому військові відразу підписували довіреність на визначену особу, яка надалі розпоряджалась землею. Тому навіть без їхнього відома, виділені ділянки могли переписати на одну людину», – написали журналісти Волинь.24.

За інформацією волинських ЗМІ, двоє равчан і отримали, таким чином, понад 50 ділянок у елітній частині Волині.

Справою зацікавились депутати Шацької районної ради. Вони звернулись до правоохоронців з проханням перевірити законність дій Держгеокадастру у Волинській області щодо виділення земель. Адже, як стверджують волинські журналісти, «отримати землю без «своєї» людини у відповідних органах львівські земельники не могли». Тому правоохоронці відкрили кримінальне провадження і підозрюють одного із працівників Держгеокадастру, який міг допомогти із виділенням потрібної землі.

За інформацією Волинь.24, Павло Келбасович володіє тридцятьма п’ятьма ділянками в Шацькому районі, а Андрій Кольбух – двадцятьма (журналісти посилаються на дані Держгеокадастру).

Таким чином двом львів’янам належать до 30 гектарів землі в Шацькому районі.

Волинські ЗМІ стверджують, що право власності на вказані землі обом чоловікам оформляли одні й ті ж нотаріуси. Тому слідчі вирішили звернутися до суду з клопотаннями щодо надання доступу до речей та документів, які містять, охоронювану законом таємницю. Таким чином правоохоронці збираються перевірити документи, які стали підставою для реєстрації земельних ділянок у Шацькому районі на львів’ян.

У деклараціях та змінах до них за 2017 рік депутат Рава-Руської міської ради Андрій Кольбух вказав 14 земельних ділянок (у декларації за 2016 рік їх було 4, – Авт.), з яких у Шацькому районі Волинської області є на 5 тис., 6 тис. 867, 20 тис. та 13 тис. 500 кв. метрів, а ще одну – у Луцькому, площею 10 тис. кв. метрів, право власності на які він отримав у минулому році. Але вже згодом він подав дві форми змін у декларації. У них він вказав земельні ділянки, площею 20 тис. кв. метрів у Шацькому районі, такою ж площею – у Світязі Шацького районі, і ще одну таку ж – у Боратині Луцького району, а також ще дві у Світязі, площею 5 тис. 221 та 6 тис. 579 кв. метрів. Останні 5 земельних ділянок Андрій Кольбух отримав вже цього року.

Загальна вартість земельних ділянок Андрія Кольбуха на Волині складає майже 1 млн. 600 тис. грн. До слова, дохід депутата у минулому році загалом склав 57 тис. 500 грн., а його матері, яку він вказав у декларації, – 76 тис. 454 грн., у той час як лише за одну земельну ділянку, відповідно до електронного документа, Андрій Кольбух заплатив понад 480 тис. грн.

Крім того, у реєстрі електронних декларацій вдалось знайти декларацію Андрія Кольбуха за 2016 рік, яку він подав 22 жовтня 2017 року. Судячи з неї, Андрій Кольбух претендував або ще претендує на посаду начальника відділу Держгеокадастру у м. Луцьку – схоже, саме тієї установи, спеціаліста якої волинські журналісти і правоохоронці підозрюють у сприянні скандальних виділень земельних ділянок.
Правда те, що написали волинські ЗМІ, чи ні, але «Прикордоння» вирішило взяти коментар у самого Андрія Кольбуха. Однак першого разу у телефонній розмові він повідомив, що йому незручно розмовляти. А наступного дня на попередньою домовлений телефонний дзвінок у зазначений час він не відповів і після того, до моменту підготовки номера в друк, не перетелефонував.

 

 

Comments

comments