Поблизу спиртзаводу показники перевищують допустимі норми

Результати лабораторних аналізів, які проводили як реакцію на скарги людей на сморід від виробництва Рава-Руського спиртзаводу, показали перевищення допустимих показників шкідливих речовин.

Про це йдеться у №12 (102) газети “Прикордоння”.

Нещодавно «Прикордоння» відправило низку інформаційних запитів щодо перевірки діяльності Рава-Руського спиртзаводу. У відповідних службах та органах ми поцікавились чи проводилась така щодо підприємства і якими є її результати.

На жаль, на момент підготовки номера до друку ми не змогли отримати відповідей від усіх служб, незважаючи на те, що терміни, протягом яких потрібно це було зробити, закінчились.

Так, у Державній продовольчій службі у Львівській області «Прикордонню» повідомили, що перевірки Рава-Руського спиртзаводу не проводили. Причиною цього є дія урядового мораторію. Однак у обласній Держпродслужбі все ж відібрали проби атмосферного повітря та води з ріки Рати як реагування на звернення на «Урядову гарячу лінію» мешканця села Шабельні.

Відтак, результати досліджень повітря місць, де проживають люди поруч із Рава-Руським спиртзаводом показали перевищення вмісту аміаку. Якщо гранично допустима концентрація становить 0,2 мг/м куб., то аналізи показали, що поруч із підприємством цей показник складає 0,3 мг/м куб.

Крім того, річкова вода з ріки Рати в Раві-Руській, яку відбирали за 30 метрів від відстійника спиртзаводу, не відповідає вимогам «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів». Так, в пробі води водневий показник (PH) складає 5,84, в той час як норма – 6,5 – 8,5.

Разом з тим, у Держпродслужбі повідомили, що викиди забруднюючих речовин в атмосферному повітрі у селі Шабельні та вода там же відповідають вимогам.

Відповіді на наш запит від Державної екологічної інспекції у Львівській області «Прикордоння» також не отримало. Втім, депутат Львівської обласної ради Роман Демчина на своїй сторінці у соціальних мережах опублікував листа інспекції, адресованому у ДП «Укрспирт» та Жовківській РДА. У ньому йдеться про результати аналізу проб, які взяли працівники Держекоінспекції 31 травня цього року (на момент зустрічі з громадою 14 червня представники інспекції їх не озвучили, – Авт.).

Отже, екологічні інспектори виявили перевищення до нормованого фонового вмісту по амонію (обмінному) в 2,2 – 3,1 рази (в залежності від географічних координат), фосфору – в 1,7 – 2,3 рази, нітратах – в 2,1 – 3,1 рази.

Також фахівці виявили динаміку до збільшення вмісту у воді показників хлориди, нітратів, фосфатів, біохімічного споживання кисню, хімічного споживання кисню тощо.

Наразі ситуація довкола Рава-Руського спиртзаводу дещо заспокоїлась: у Раві-Руській, зокрема, сморід від браги, на який скаржились люди, за нашими спостереженнями, начебто зменшився (спостереження редакції не відображають спостережень по всьому місту, Раті та Шабельні, а тому не претендують на об’єктивність, – Авт.), представники громади поки що також не вдаються до радикальних дій (вони говорили про можливе блокування дороги Львів – Рава-Руська, – Авт.).

Разом з тим, депутати Рава-Руської міської та Річківської сільської ради ухвалили звернення щодо ситуації навколо Рава-Руського спиртзаводу: проведення аудиту дотримання технологічних норм при здійсненні його промислової діяльності, проведення екологічного аудиту, встановлення очисних споруд.

 

Comments

comments