Дівчина з Магерова отримала визнання в Італії

Нещодавно у Італії завершився черговий сезон популярного у світі кулінарного шоу «Мастер Шеф». У фіналі проекту взяла участь українка – уродженка Жовківщини Катерина Гринюх, яка зайняла друге місце.

Про це йдеться у №10 (100) газети “Прикордоння”.

Катерині Гринюх – 24 роки. Вона народилась і до 18 років проживала в Магерові, там закінчила місцеву школу. Згодом навчалась у «Львівській Політехніці» на електромеханіка. Кілька років тому у її сім’ї сталась трагедія, в результаті якої дівчина залишилась без матері та брата. Подорож у Італію повинна була допомогти дівчині прийти до тями, зібратись з думками та силами. Там вона познайомилась з хлопцем-однолітком, який працював піц-майстром у ресторані. Він запропонував їй залишитись, а через рік вони одружились. Останні три роки магерівчанка проживає в італійському місті Салерно, що неподалік Неаполя. А наприкінці минулого та на початку цього року Катерина Гринюх взяла участь у італійському шоу «Мастер Шеф», де з 23 тисяч учасників потрапила до фіналу, а за підсумками сезону – зайняла друге місце.

– Катерино, як Ви стали учасницею шоу «Мастер Шеф»?

– У Італії я була офіціантом у ресторані, де працював мій чоловік. Через деякий час зрозуміла, що це – не моє, що моєю пристрастю є готувати страви, а не їх розносити. Тоді подала заявку на участь у шоу «Майстер Шеф».

– Ви готували раніше?

– Вдома, у Магерові, готувала завжди. Мабуть, була єдиною в сім’ї, кому це подобалось. Вранці вставала швидко, готувала сніданок для всіх. Це було для мене своєрідним відпочинком. На кухні почувала себе вільною, могла до третьої години ночі куховарити. Але тоді я не думала над тим, аби цим професійно займатися. Єдиною ціллю для мене було закінчити університет і працювати за спеціальністю.

– Що змінилось?

– Коли я залишилась в Італії, то зрозуміла, наскільки там є важливою кухня і яке значення італійці надають їжі: до прикладу, ввечері вони планують, що будуть їсти наступного дня на сніданок, обід і вечерю, купують продукти найвищої якості. Зрозуміла, що в цій країні зможу себе реалізувати. Коли я почала готувати для інших, італійцям мої страви дуже подобались, зокрема, те, що я поєдную українську та італійську кухні. Коли я готую, мій чоловік щоразу говорить, що ще ніколи нічого подібного не їв.

– Як тривав відбір у шоу?

– Заявки подали 23 тисячі учасників. Спершу до нас телефонували. Ми розмовляли з психологами та керівниками проекту, які намагались зрозуміти, чи насправді ми є такі захоплені кухнею, чи це є те, чим ми би хотіли займатись все життя. Тоді відібрали 500, а згодом – 100 учасників. Ми їздили до Мілану на міні-проби. Там готували для директорів і шефів з редакції «Мастер Шеф». Тоді найкращі 40 отримали фартухи – перепустку у наступний етап. А вже з них обрали половину, 20, які і взяли участь у телешоу. З них я була першою.

– Ви не є італійкою, але взяли участь у італійському проекті. Чи не було страшно?

– Насправді, я боялась навіть заповнювати заявку. Крім того, українська кухня значно відрізняється від італійської. До участі у конкурсі мене підштовхнув чоловік, який казав, що я не повинна боятися, що українська кухня є смачнішою від італійської. Завдяки йому я поборола страх і сором’язливість, які у мене були, адже на шоу були і учасники, і судді високого рівня кулінарної майстерності, які мають ресторани у всьому світі, розуміються у всьому. Але страх і сором’язливість мені вдалось подолати і згодом я почала відчувати себе ще краще, ніж самі італійці, адже зрозуміла, що моєю перевагою є ще й знання української кухні.

У своїх стравах дуже старалась поставити українську кухню на перше місце. Я завжди вибирала продукти, які добре знала, на яких виросла. І суддям це дуже сильно подобалось, вони було здивовані, наскільки мені вдавалось поєднувати дві кухні.

– Які страви готували на проекті?

– Часто готувала равіолі, які нагадували мені вареники, недільні дні удома, коли у нас їх готували. Також готувала м’ясо з лісовими фруктами, грибами – у дитинстві ми їх часто збирали і возили на базар продавати. Старалась завжди готувати щось, що би нагадувало мені дитинство. Готувала рибу з річки і озера. Для італійців це є дуже дивним, адже вони використовують лише морську рибу.

– У фіналі вас було двоє учасників. Чи не відчували розчарування, що зупинились за крок від перемоги?

– Італійський «Мастер Шеф» відрізняється від українського – його рівень є значно вищим, від учасників там вимагають набагато більше. Звісно, було розчарування, що не вдалось перемогти. Але я знаю, що всі мої страви були добрими і навіть судді казали, що їм було дуже важко визначити переможця.
Італійський «Мастер Шеф» виграв італійський хлопець, а я задоволена, що зайняла друге місце, адже не є професіоналом і ніколи не працювала на професійній кухні. Рада, що змогла показати не лише себе, а й нашу країну. У кожній моїй страві, насправді, завжди була частинка української кухні.

– Що змінилось для Вас після участі у проекті?

– У першу чергу, змінилась я сама – стала сильнішою, поборола свій страх, тепер не боюсь готували для людей високого статусу. Крім того, познайомилась з багатьма людьми, серед яких – і відомі.
Розпорядку дня у мене зараз не існує. Багато ресторанів хочуть моє меню, я чимало часу проводжу там, їжджу по містах Італії, де готую вечері, відвідую різні ферми, де пробую продукти тощо. Зараз у мене є контракт з телеканалом Sky, менеджер, який про мене піклується.

– Чи плануєте повернутись в Україну?

– Своє майбутнє бачу в Україні. Мрію відкрити тут кулінарну школу і ресторан. Не знаю, чи це мені вдасться, але усі мої мрії пов’язані з нашою країною. В Італії є багато чого навчитись, я цього хочу і це роблю, але у свій час, думаю, повернусь в Україну.

Андрій Бучко

Comments

comments