«Капітальні інвестиції у Жовківщину у минулому році склали 385 мільйонів гривень»

У інтерв’ю газеті “Прикордоння” (№8 (98) від 22 травня 2018 року) голова Жовківської райдержадміністрації розповіла про те, яким був для Жовківщини попередній рік, що заплановано у цьому, а також найбільші проблеми та перспективи.

– Надіє Степанівно, яким з Вашої точки зору, як керівника, був 2017 рік для Жовківщини?

– На мою думку, він був дуже трудомістким: нам вдалось багато чого реалізувати, зокрема, проектів втілили більше, ніж спершу планували, хоча і не всі, а також залучили велику суму грошей – капітальні інвестиції у минулому році склали близько 385 млн. грн.

Всі кошти, які ми отримуємо – реалізовуємо, особливо ті, які стосуються будівництва. Так само і залишок – якщо він є, то ми намагаємо його спрямовувати на розвиток, ремонти.

– Чи можна назвати минулий рік успішним?

– Думаю, що так. У мене є змога порівняти ситуацію з попередніми роками, коли я була і сільським головою, і депутатом районної ради, і перші роки перебування на посаді голови райдержадміністрації. Зараз ситуація є зовсім іншою – набагато кращою.

– Які, на Вашу думку, у 2017 році були головні успіхи і провали?

– Найбільшою заслугою РДА є організація виготовлення проектів на обласний конкурс мікропроектів, незважаючи на те, що замовниками є місцеві ради. Також левовою часткою наших заслуг є ремонт доріг, аудит землі.

Не можу сказати, що було якесь завдання, виконання якого було провалено. Вже не один рік ставимо за мету 100-відсоткове збирання твердих побутових відходів у районі. Перед трагедією на Грибовицькому сміттєзвалищі нам це майже вдалось – у всіх радах, де немає комунальних підприємств, було проведено конкурси на вивезення сміття. Після трагедії відповідні фірми не мають куди його вивозити. Минулий рік був дуже критичним – ледь не щодня ми телефонували до облдержадміністрації по допомогу.

– Ви сказали, що минулий рік можна вважати успішним для Жовківщини. У рейтингу районів Львівської ОДА щодо розміру середньої зарплати наш район перебуває на 8 місці, щодо кількості найманих працівників – на 11, щодо капітальних інвестицій – на 12. Загалом, Жовківщина у рейтингу районів Львівської області, станом на 1 лютого цього року, перебуває на 10 місці. Це – високий чи низький показник?

– Місце всередині рейтингу для нашого району свідчить про те, що підприємства не закриваються і не відбувається спаду економіки. Думаю, перспективи підняття у рейтингу за підсумками цього року Жовківщина має. Однак, на жаль, з промисловими районами, які є на вершині рейтингу, конкурувати важко.

Чотири роки тому Жовківщина була на передостанньому місці за заробітною платою. Ми не є промисловим районом. Тому зараз 8 місце – це надзвичайний прорив.

У смарт-рейтингу, який складає Львівська ОДА, серед іншого, включають показник злочинності. В останні роки Жовківський район займав останнє місце в Україні за рівнем розкриття злочинів. Це дуже негативно впливає на рейтинг району загалом. Однак є привід для радощів – за останній місяць ми є четвертими за рівнем розкриття злочинів на Львівщині.

У напрямку зниження рівня злочинності ми працюємо дуже багато: у населених пунктах буде встановлено системи відеоспостереження, зокрема, у Жовкві, Раві-Руській, Дублянах та Куликові.

– У 2017 році, за даними ГО «Опора», народний депутат від Жовківщини, зокрема, який був обраний за мажоритарною системою, не залучив у район жодної копійки коштів. Чи є, взагалі, співпраця між районною владою та народним депутатом?

– На жаль, це справді так. Ми надавали перелік тих проектів соціально-економічного розвитку, які у нас були підготовлені. З них райони дуже користають. Схожі до нашого райони, такі як, до прикладу, Пустомитівський, залучають великі кошти з державного бюджету, в тому числі і на дороги. Однак ми отримували відповіді, що наші звернення були направлені у Кабінет Міністрів України, а грошей ми так і не отримали.

Чи задоволені Ви співпрацею з органами місцевого самоврядування?

– Так, задоволена. Попри те, що є багато голів місцевих рад, які мають різне політичне забарвлення. Вважаю, що співпраця з ними є доброю, хтось активний, хтось – менш активний. Є і кілька голів, які мають своє бачення на стан справ.

– Наскільки району допомагають обласні депутати?

– На жаль, у Львівській обласній раді Жовківський район представляють лише два депутати. За підсумками останніх місцевих виборів, два округи у нас залишилось без них. Попри це, звертаємось до депутатів із проханням внести певні пропозиції, провести переговори чи проголосувати.

– Яка ситуація із децентралізацією на Жовківщині?

– Зі семи об’єднаних громад, які повинні бути утворені відповідно до перспективного плану, працює одна – Магерівська. За неї я надзвичайно боялась, тому що вона були першою і, за підрахунками, доходи, які б мали отримати її громади разом, заледве б вистачало на видатки, а на розвиток нічого не було б.

П’ять населених пунктів, крім Жовкви, які б мали стати центрами громад, ухвалили рішення про обговорення. Думаю, ті ради, які мають великі доходи, до останнього відтягуватимуть процес об’єднання, тому що не хотітимуть ділитись ними з іншими.

Було переконання, що другою ОТГ стане Добросинська. Тамтешня сільський голова дуже активна і багато зробила для того, щоб об’єднання відбулось, але у Бишківській сільській раді, яка мала б увійти до складу Добросинської ОТГ, захотіли залишитись самостійними і на тому процес зупинився.
Створення Куликівської ОТГ блокує Зашківська сільська рада, де говорять, що їм грошей вистачає, а також Великодорошівська сільська рада, яка не так давно лише від’єдналась від Куликівської селищної ради.
У дублянській стороні категорично проти об’єднання виступає Малехівська сільська рада, яка також має багато доходів.

У Жовкві риторика така, що вони не бачать сенсу об’єднання, якщо землі довкола міста усі є розданими.

Загалом, на мою думку, об’єднання вже пора завершувати, адже час на добровільне об’єднання був. Тому зараз потрібно скористатись досвідом Польщі і адміністративним способом об’єднати всіх тих, хто не зробив цього добровільно.

– Яка ситуація зі станом районних доріг?

– Ми формуємо перелік тих доріг, які вважаємо найгіршими за станом у районі.

У цьому році виділено кошти на дорогу Жовква – Мокротин – Сулимів на ремонт ділянки від Жовкви до Мокротина. У минулому році було відремонтовано 1 кілометр у межах Старої Скваряви, цього року заплановано ремонт у межах Мокротина і до Скваряви і від Жовкви до Скваряви.

Ще однією дорогою, яку ремонтуватимуть, стане Мокротин – Мацошин. Наразі тривають обрахунки вартості робіт.

Немає коштів на дорогу Добросин – Кунин в межах Кунина. Її ремонтуватимуть за рахунок коштів, передбачених на обслуговування доріг. Дорога Куликів – Надичі у межах сіл Надичів та Гребіців зроблено.

Частково прокладуть асфальт, а частково проведуть ямковий ремонт на дорозі через Кам’янку-Липник від дороги Львів – Рава-Руська до Старого Села.

На дорогу у межах села Ситихова виділено кошти з обласного бюджету та бюджету Дублянської сільської ради, а також відремонтують дорогу від Волі-Гамулецької до Гряди.

Визначена як пріоритет і чекає на ремонт дорога від Замочку до Любелі, а також до Нової Скваряви, та дорога Куликів – Великосілки.

Також є розмови, що за кредитні кошти, які виділить Польща, буде зроблена дорога від Рави-Руської до Річок, але наразі говорити чи справді так буде важко.

У минулому році було виготовлено проектно-кошторисну документацію на ремонт дороги від Рави-Руської до Потелича. У межах останнього дорогу вже відремонтували. Наразі триває поточний ремонт дороги від Жовкви до Крехова.

На дорозі від Рави-Руської до Гійчого у межах останнього заплановано прокладання близько 200 – 300 метрів асфальту.

Усі ці дороги ремонтуватимуться за кошти обласного бюджету, за рахунок надходження митних платежів. Загалом, цього року Жовківщина є третьою на Львівщині за обсягом кошти, які виділені з обласного бюджету на ремонт доріг.

– Чого району очікувати у цьому році?

– Цього року на ремонт дошкільного навчального закладу у Мервичах буде виділено понад 6 млн. грн., а також понад 4 млн. грн. – на ремонт Народного дому у Грибовичах. Була надія, що цих коштів вистачить аби завершити там роботи, але при перерахунку кошторису виявилось, що їх замало.
Думаю, що у Лаврикові та Бабіях у цьому році запалимо газ.

У Рава-Руській районній лікарні заплановано відремонтувати паліативне відділення.
Працюємо в галузі альтернативної енергетики: у Смерекові, Бишкові, Добросині тривають роботи над виготовлення проектно-кошторисної документації на облаштування вітрових та сонячної електростанцій. Подібні пропозиції є і щодо Глинська.

Триває виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва заводу на 100 робочих місць з виробництва оптоволоконної продукції у Смереківській сільській раді.

Відбуваються переговори щодо облаштування заводу з виробництва сільськогосподарської продукції на 350 робочих місць у Сопошинській сільській раді. Він міг би стати найбільшим підприємством.

Загалом, на супроводі у Жовківській РДА є 25 інвестиційних проектів.

Маємо величезну підтримку у обласній державній адміністрації та обласній раді. Без неї нам би було дуже важко. З обласного бюджету на Жовківщину виділено 50 млн. грн. Це – дуже великі кошти. Також маємо порозуміння з районною радою, що не менш важливо для конструктивної роботи. Вдячні голові Львівської обласної державної адміністрації Олегові Михайловичу Синютці, депутатам Львівської обласної ради Роману Івановичу Демчині та Андрію Романовичу Думі.

Андрій Бучко

Фото Гал-Інфо

Comments

comments