Микола Зінько: «Пріоритетами є школи, дитсадки та позашкілля»

У №5 (95) газети “Прикордоння” вперше опубліковано інтерв’ю з міським головою Рави-Руської Миколою Зіньком. Очільника міста видання розпитало про діяльність влади у минулому році, вирішені та невирішені проблеми, плани на 2018 рік.

– Миколо Любомировичу, як Ви оцінюєте 2017 рік для Рави-Руської?

– За п’ятибальною шкалою оцінив би на «четвірку з плюсом». Вдалось не все, але багато з того, що було заплановано. Хорошим показником є те, що змогли залучити кошти не з міського бюджету – з районного, обласного, Державного фонду регіонального розвитку тощо. За ці кошти, зокрема, вдалось підключити школу №2 до системи опалення котельні, провести там ремонт корпусу.

Цього року з екологічного фонду обласного бюджету отримали понад 1 млн. 700 тис. грн. на реконструкцію каналізаційно-насосної станції по вул. Могильницького. Минулого року зробили проектно-кошторисну документацію, а вже у цьому її було відібрано і виділено кошти.

Звісно, не всі наші заявки для участі у різних конкурсах були відібрані.

– Що не вдалось зробити і що є у пріоритеті?

– Були проблеми з опаленням у початковому корпусі школи №1 – з документацією, електрикою. Зараз це все долаємо, тому кошти у минулому році не були використані, хоча й були передбачені, і цю зиму початкова школа зимувала ще по-старому – на пічному опаленні. Маю надію, на найближчій сесії депутати відповідне рішення проголосують «за» і ми спрямуємо кошти на ці роботи.

Пріоритетами є школи, дитсадки та позашкілля. Хочемо у найближчі рік – два перевести ці заклади освіти на нормальне опалення і залишити пічне у минулому. І, звичайно, облаштувати там внутрішні туалети.

Наразі це вдалось зробити у школі №2, а у школі №1 відповідні роботи передбачені у заявці на обласний конкурс мікропроектів. Нормальні умови для навчання наших дітей є пріоритетом для міської ради.

– Як міська рада визначає роботи, на які виділятимуть бюджетні кошти?

– Перш за все відгукуємось на ініціативи самих мешканців. Яскравим прикладом цього є конкурс мікропроектів, на який ініціативні групи подають свої заявки. На них і ми реагуємо. Якщо мешканці міста, трудові колективи установ можуть зібрати кошти на подання заявки, то для нас це є аргументом аби підтримати їх.

– У 2017 році близько чверті бюджету Рава-Руської міської ради було спрямовано на ремонт доріг та тротуарів. Наскільки, на Вашу думку, цього є достатньо і чи потрібно надалі такі кошти виділяти саме на такі потреби?

– Звичайно, хотілось би грошей на це виділяти більше, але пам’ятаємо про пріоритети. Якщо виникає питання про ремонт опалення у школі чи 200 метрів тротуару, то, звісно, зробимо перше, аби дітям було комфортно. Намагаємось виділяти кошти збалансовано настільки, наскільки це можливо, аби зручно було всім – і у школах, і на вулицях.

Щодо доріг та тротуарів, то ремонтуємо, у першу чергу, ті, якими люди користуються найбільше. Сподіваюсь, на найближчій сесії депутати проголосують «за» виділення коштів на ремонт дороги по вул. Грушевського.

Сума повинна скласти близько 800 – 900 тис. грн. Добре було б, якби співфінансування відбулось з обласного бюджету. Щодо цієї дороги, то ми звертаємось вже протягом останніх трьох років, аби її нормально відремонтувати. Місто свою частку грошей на співфінансування робіт готове виділити, є ініціатива равчан щодо звернення до голови Львівської обласної ради аби було виділено кошти на фінансування ремонту дороги і з обласного бюджету.

– Що у місті в останні роки перестало бути проблемою, такою, яку вдалось вирішити?

– Багато питань є таких, які б хотіли вирішити одразу, але розуміємо, що якщо спрямовуватимемо одразу всі кошти, то не зможемо у місті робити щось інше. Знову наведу приклад школи №2, де вдалось вирішити питання із опаленням та внутрішніми туалетами. Частково вдалось вирішити проблемні питання у напрямку водопостачання та водовідведення – замінили 300 метрів каналізації по вул. Львівській, яка була у аварійному стані. Цієї роботи майже ніхто не бачив, але тепер ми можемо бути спокійними.

Крім того, у попередні два роки було проведено реконструкцію частини очисних споруд, але другий етап у нас ще попереду. Хоча, разом з тим, маємо і нагальну проблему у роботі каналізаційно-насосної станції. Колектор там перебуває у дуже жахливому стані, крім того, зможемо досягти економії електроенергії, відповідно, і коштів, завдяки заміні обладнання на «розумні насоси», які не будуть працювати на повну потужність, а – залежно від навантаження, і створити безпечні умови для працівників.

Маємо виготовлену проектно-кошторисну документацію для каналізування вул. Данила Галицького. Наразі вона перебуває на експертизі. Якщо все буде добре, то зможемо каналізувати район Вознесіння («Псячої балки», – Авт.).

Також у тому районі прокладено частину тротуару до церкви і продовження цих робіт відбудеться у цьому році.

– Чи влаштовує Вас бюджет Рава-Руської міської ради?

– Бюджет складає орієнтовно 14 млн. грн. Він є достатнім на ту роботу, яку ми наразі робимо. Протягом 2,5 років ми залучили близько 6 млн. грн. коштів не з міського бюджету. Це – близько 10% – з районного, обласного та державного бюджетів щороку.

Бюджет міста не є критичним, а, навпаки, досить хорошим. Звичайно, хотілось би більше і певні напрацювання для цього маємо, адже укладаємо нові угоди щодо оренди землі. У минулому році, до прикладу, уклали 6 – 7 договорів на 170 тис. грн.

– Ви згадали про кошти, які вдалось залучити з районного, обласного та державного бюджетів. Однак у цьому переліку немає коштів з-за кордону, зокрема, з Європейського Союзу, який активно фінансує чимало проектів, зокрема, і на Жовківщині. Чому так?

– Ми займались підготовкою спільного проекту у рамках програми «Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020» разом із польською ґміною Любичею-Крулевською. Він передбачав реконструкцію очисних споруд. Але, на жаль, змушені були відмовитись від цієї заявки з причин, які від нас не залежали – у нас мова йшла про реконструкцію, а у поляків реконструкція вже була зроблена і вони хотіли збільшити їхню потужність. Втім, проектно-кошторисну документацію, яку ми підготували спеціально для проекту Євросоюзу, таки змогли використати – з обласного екологічного фонду, хоч і не на всю потужність, все ж нам виділили кошти, 1 млн. 300 тис. грн., на реконструкцію очисних споруд.

У найближчий час відбудеться подання заявок на конкурс у напрямку культурної співпраці. У нас вже є попередня домовленість з Любичею-Крулевською та Томашевом-Любельським щодо роботи над спільними заявками.

– Зараз у багатьох містах впроваджується громадський бюджет – проект, за яким частина коштів міського бюджету виділена на реалізацію ідей, які пропонують самі мешканці. Такий громадський бюджет, до прикладу, вже рік як діє у Жовкві. Чому такого немає у Раві-Руській?

– Наразі цього не зробили, оскільки є досить висока активність равчан у конкурсі мікропроектів. Цьогоріч було подано 7 проектів. Але, думаю, у наступний рік ми теж таке запровадимо, адже це цікава ініціатива і у тій же Жовкві вона дуже популярна. Ініціативу людей ми будемо підтримувати.

– Як оцінюєте роботу комунальних підприємств Рави-Руської?

– Кожне з них має свою специфіку і критерії оцінки. Так, будинкоуправління №2 надає послуги, міська соціальна аптека працює сама на себе – ми допомогли лише у її створенні, а «Рава – спорт для всіх», попри те, що кошти на це комунальне підприємство не виділено, бере участь у організації різних спортивних заходів. Останні фінансуємо у рамках програми підтримки спорту.

– Ви згадали про спортивні заходи, які регулярно відбуваються у місті, але разом з цим вже 4 роки у Раві не відбувається День міста. Чому так?

– На мою думку, у теперішній час (війни, – Авт.) варто утриматись від гучних святкувань. Але, мабуть, цього року, День міста таки проведемо, адже, все таки, місто повинне відзначати своє День народження. У якому це буде форматі – ще визначимо.

– За час перебування на посаді міського голови, деякі посади в управлінні містом зайняли представники ВО «Свобода», зокрема, начальника і заступника комунальної служби, прес-секретаря міської ради. Це – співпадіння чи Ви просто довіряєте цим людям як своїм однопартійцям, яких знаєте?

– На вибори ми йшли з певною програмою, яку будемо виконувати. Тому, логічно, що така ситуація є. Але, попри це, інші два заступника начальника комунальної служби, директори комунальної аптеки, Народного дому, працівники міської ради тощо не є членами «Свободи». Тобто, за посади ніхто не тримається.

– Як відбувається співпраця з районною та обласною владою?

– Я б сказав, що нормальна. Ми не отримуємо Бог-зна яких коштів, але є проекти, які спільно співфінансуємо.

– Останні десятиліття актуальною для Рави-Руської є тема безпеки мешканців, адже місто – прикордонне, але бодай опорного пункту поліції тут немає. Як цю проблему можна вирішити?

– Тут є кілька аспектів. По-перше, працюємо над тим, аби вуличне освітлення у місті було цілодобовим – замінюємо старі світильники, лампочки. По-друге, будемо встановлювати камери відеоспостереження на вулицях. Досвід Мостиськ, де такі вже є, показують, що там суттєво знизився рівень злочинності. Наразі вже розроблені схеми, де ці камери будуть розташовані. Їх буде 24 – 28.

– Яка ситуація зі створенням Рава-Руської об’єднаної територіальної громади?

– Наразі ніяк. Більшість голів місцевих рад, з якими я спілкувався, говорять, що очікують на результат від створення Магерівської ОТГ. Крім того, є інформація, що, можливо, об’єднання відбудеться у 2019 році, тому сенсу зараз об’єднуватися вони не бачать.

Ми, у свою чергу, по-тихеньку готуємось до цього. Найперше, необхідно підготувати відповідні приміщення, адже штат міської ради суттєво збільшиться. До прикладу, приміщення, де до сих пір розташовувалось відділення «Ощадбанку» (зараз його перенесли на перший поверх будівлі «Укртелекому» по вул. Львівській, – Авт.) вивільняється, можливо придбаємо назад у власність громади будівлю поруч із корпусом школи №1 по вул. Ярослава Мудрого, де розташовані початкові класи, тощо. Поки що виготовляємо для всіх будівель громади технічні паспорти.

– Що буде зроблено у місті у цьому році?

– Реконструкція вулиці Грушевського. Правда, невідомо, на яку суму, але точно на ту, яку буде виділено з міського бюджету. Крім того, не в меншому об’ємі, ніж у минулому, будемо ремонтувати дороги і тротуари й у цьому році. Також розглядатимемо питання реконструкції міської алеї, алеї до пам’ятника Тарасові Шевченку і плануємо встановити освітлення у парку Героїв Майдану (біля міської ради, – Авт.).
Сподіваємось, що якнайбільше заявок для участі у обласному конкурсі мікропроектів буде відібрано і їх ми також співфінансуватимемо.

– Чому у минулому році міська влада не провела звіту про діяльність за 2016 рік?

– Мабуть, це моя хиба. Цього року плануємо прозвітувати наприкінці квітня або на початку травня. Додам, що міська рада завжди відкрита, люди можуть прийти і перебувати на засіданнях сесій.

Андрій Бучко

Comments

comments