Наскільки виросли тарифи на тепло у Жовкві і скільки платитимуть жовківчани

З середини лютого у Жовкві змінилися тарифи на теплопостачання. Відтепер жовківчани платитимуть, в середньому, на 3,5% та 14,5% більше.

Про це йдеться у №2 (92) газети “Прикордоння”.

– Підвищення вартості комунального тепла для жовківчан пов’язано з низкою економічних причин: зростанням вартості енергоносіїв, матеріалів, газу для бюджетних установ та інших споживачів, мінімальної заробітної плати тощо, – розповів керівник комунального підприємства «Жовкватеплоенерго» Роман Курнат.

– Іншими словами, на підвищення тарифів теплопостачання вплинули загальнодержавні тенденції.

Зростання вартості тарифів на централізоване теплопостачанням торкнулось не лише жовківчан, а й користувачів у інших населених пунктах по всій Україні. Втім, у Жовкві близько половини усіх користувачів платитимуть значно менше навіть після зростання тарифів.

– До 2017 року українське законодавство для користувачів, які отримують тепло на основі альтернативних джерел і на газі, передбачало єдиний тариф. Наприкінці минулого року у відповідні закони були внесені зміни. Тож тепер вартість тепла, отриманого за допомогою альтернативних джерел, складає 90% вартості тепла від газу, завдяки чому жовківчани зможуть зекономити до 300 тис. грн в рік в оплаті за опалення, – зазначив Роман Курнат.

У Жовкві понад 40% тепла виготовляють на основні відновлювальних джерел енергії – тирси, тріски, пелети тощо.

– Цього нам вдалось досягти завдяки проведенню низки заходів з енергозбереження в рамках різноманітних проектів, які, починаючи з 2010 року, залучала Жовківська міська рада для переведення роботи котелень з газу на інші види палива. Тому для тих користувачів, які проживають в будинках, на які тепло подається від альтернативних джерел, підвищення буде незначне, у порівнянні з тими, які отримують «газове» тепло, – додав керівник «Жовкватеплоенерго».

Так, тепло з котелень на біомасі отримують споживачі у будинках по вул. Воїнів УПА (буд. 12, 12А, 12Б), Петлюри (1А, 1Б, 5), Гагаріна, 1а, Івана Підкови (1, 3), Короткій, 1, Запорізькій, 4, Львівській, 12-14, а також по вул. Грушевського, 8, Тарнавського, 3, Яворницького (4, 6, 8). У останніх, до слова, у рамках програми Європейського Союзу «Угода мерів – Демонстраційні проекти») встановлено індивідуальні теплові пункти. Для усіх користувачів комунального тепла у цих двадцяти будинках вартість тепла становитиме 1 тис. 437 грн. за одну гігакалорію, що на 3,5% більше, ніж раніше.

Для споживачів, які отримують тепло за допомогою газу, а це мешканці будинків по вул. Львівській (буд. 52, 66, 68, 70, 92, 94, 94А, 102, 104, 106), Святої Трійці (3Б, 3В) та Петлюри, 2 його вартість зросте на 14,5% – до 1 тис. 589 грн. за одну гігакалорію.

Іншими словами, після збільшення тарифів, у середньому жовківчани, які проживають у квартирі, площею 50 кв. м, і отримують тепло за допомогою газу, платитимуть приблизно на 170 грн. більше, а ті, які отримують тепло від альтернативних джерел енергії, витрачатимуть лише приблизно на 40 грн. більше.
Окрім того, у середньому на 25% знизиться тариф для інших споживачів, тобто, підприємців. Цього вдалося досягти завдяки впровадженню «змішаного» тарифу (газ та альтернатива). Для бюджетних установ та організацій тариф знизиться на 10%, завдяки цьому державному та місцевому бюджету вдасться зекономити близько 250 тис. грн. в рік на опаленні.

Платіжки з вартістю за опалення відповідно до нових тарифів жовківчани почнуть отримувати вже у березні. Втім, за перших десять днів лютого вартість опалення рахуватимуть ще за старою вартістю.

За словами Романа Курната, завдяки переходу на альтернативні джерела теплової енергії, близько половини жовківчан, які є споживачами тепла «Жовкватеплоенерго», підняття тарифів майже не відчують. Крім того, комунальне тепло у Жовкві, завдяки впровадженню згаданих заходів, і надалі залишається одним із найдешевших на Львівщині.

– Такого типу котельні на альтернативному виді палива, які одночасно опалюють бюджетні установи, населення і приватних споживачів, по суті, є лише у Жовкві, – розповів Роман Курнат.

До слова, за останні кілька років у Жовкві було реалізовано низку заходів з ефективного використання тепла. Зокрема, реконструйовано котельню по вул. Воїнів УПА встановлено три твердопаливних котли.

Реконструкція котельні по вул. Лесі України також з встановленням твердопаливного котла буде завершено цьогоріч. Окрім того, замінено близько 70% старих тепломереж на нові, проведено їх об’єднання, а також встановлено 11 індивідуальних теплових пунктів у комунальних багатоквартирних будинках та бюджетних установах.

Загалом, Жовква впритул наблизилась до повного заміщення газу та переходу на відновлювальні джерела опалення.

– Для цього необхідно встановити додатково ще один котел на 1,5 мегавата, – додав Роман Курнат. – Це здешевить вартість тепла для тих жовківчан, які ще отримують послуги від газової котельні і зростання тарифів для них не буде таким відчутним, як раніше.

Разом з тим, на тариф теплопостачання впливає і кількість споживачів. Втім, після того, як різниця між «газовим» теплом та теплом «на альтернативі» стала більшою, у «Жовкватеплоенерго» очікують на те, що чимало жовківчан стануть їхніми споживачами.

– Практика показує, що сьогодні отримувати централізоване теплопостачання у Жовкві вигідніше, аніж автономно, – додали у комунальному підприємстві.

Андрій Бучко

Фото Твоє місто

Comments

comments