Рава, Добросин, Жовква та Куликів стануть міжнародними залізничними станціями

Через Раву-Руську, Добросин, Жовкву та Куликів у найближчі роки, скоріше за все, буде курсувати пасажирський потяг міжнародного сполучення «Львів – Варшава». Про це в останні місяці гучно заявляють як в Міністерстві інфраструктури, так і в «Укрзалізниці» і навіть народні депутати.

Про це йдеться у №10 (90) газети “Прикордоння”.

Про можливість відродження міжнародного залізничного сполучення на Жовківщині почали говорити де 3-4 роки тому. Однак якщо тоді шлях зі Львова до Варшави через наш район був як один із можливих варіантів поруч із іншими, то тепер, схоже, чиновники остаточно визначились, що курсувати потяги будуть таки по найкоротшому шляху – через Жовківщину. Окрім пасажирського, планують також і вантажні перевезення.

Так, наприкінці жовтня, на VII міжнародному форумі «Дні польського бізнесу в Україні», про будівництво залізниці європейського стандарту на напрямку Львів – Рава-Руська – Варшава розповів заступник міністра інфраструктури Віктор Довгань.

У відповідь на інформаційний запит «Прикордоння», у Міністерстві інфраструктури України повідомили, що наразі прийнято рішення про відпрацювання питання про включення проекту будівництва євроколії Львів – Рава-Руська – Варшаві до переліку пріоритетних інфраструктурних проектів України. Після того, як такий проект буде розроблено, Мінінфраструктури шукатиме гранди або кредитні кошти у міжнародних інституціях для втілення цього проекту.

Більш детальну інформацію надали у «Львівській залізниці». Там повідомили, що перспектива реалізації проекту з будівництва євроколії від Львова до Варшави нині перебуває на етапі представлення та обговорення презентаційних матеріалів з боку усіх зацікавлених сторін. У залізниці представили своє бачення передумов та можливості реалізації цього проекту. Так, у комплексі робіт – модернізація колії з укладанням суміщеної колії, модернізація інфраструктури зв’язку та електрозабезпечення, колійний розвиток станцій, що розташовуються на шляху прямування, ремонтні роботи на станційних та штучних спорудах, залізничних переїздах тощо. Тобто, якщо проект буде реалізовано, залізничні вокзали у Раві-Руській, Добросині, Жовкві, Куликові та Брюховичах будуть реконструйовані.

Водночас, портал «Дело.ua» дещо конкретизував інформацію щодо комплексу виконання необхідних робіт з посиланням на «Укрзалізницю». Так, вони передбачають укладення 58 км нової поєднаної залізничної колії, обладнання автоматикою 9 переїздів, реконструкцію 18 штучних споруд та розщирення майданчика земляного полотна протяжністю 59,1 км.

Також необхідно здійснити модернізацію інфраструктури електропостачання, сигналізації і зв’язку, виконати роботи по облаштуванню вокзального комплексу станції Рава-Руська.

За умови готового проекту будівництва, на реалізацію робіт, що належать до компетенції залізниці, необхідно орієнтовно півтора-два роки. Будувати залізницю можуть почати вже наступного року. Тобто, потяг з Варшави до Львова через Раву-Руську може почати курсувати вже у 2019 році.

За попередніми підрахунками, на виконання комплексу робіт необхідно витратити близько 50 мільйонів євро, – додали у «Львівській залізниці».

Фото panoramio.com

 

Comments

comments