У озері на Жовківщині виявили збудник небезпечної хвороби

У селі Волі-Гамулецькій Жовківського району, аналіз зразків води показав позитивний результат на одну з особливо небезпечних інфекцій.

Про це йдеться в повідомленні Львівського обласного лабораторного центру.

Так, на озері “Альбатрос” методом ПЛР виявлено збудник лептоспірозу.

Лептоспіроз – це інфекція, яку викликають лептоспіри. Джерело інфекції – тварини: пацюки, землерийки, собаки, велика рогата худоба, свині тощо. Людина може підхопити збудників хвороби через шкіру, якщо вода забруднена виділеннями тварин. Якщо на шкірі є навіть невеликі подряпини або ранки, то заразитися можна навіть у разі швидкоплинного контакту з водою. Пацієнти розповіли, що вони заходили ногами у воду ставка, в якому ловили рибу.

Лептоспіроз має сезонний характер. Найбільше хворих виявляють у серпні. Заразитися лептоспірозом можна і під час купання у водоймах, в яких є лептоспіри. Тож у жодному разі не варто заходити у воду, купатися, рибалити у водоймах, біля яких стоїть табличка: «Купатися заборонено», бо можна підхопити серйозну недугу.

Лептоспіроз – це серйозне інфекційне захворювання і якщо його вчасно не діагностувати, може викликати важкі ускладнення: гостру ниркову й печінкову недостатність, набряк мозку, міокардит, пневмонію, важке ураження очей. Може виникнути парез або параліч. За статистикою, смертність від лептоспірозу досягає 10%.

У хворого, який заразився цією інфекцією, виникають такі симптоми: загальна інтоксикація організму, озноб, сильний головний біль, висока температура, зникає апетит і сон, постійно мучить спрага.

Особливою ознакою лептоспірозу є сильні м’язові болі литкових м’язів, поперекової ділянки і м’язів стегна. Іноді виникає гіперемія обличчя, верхніх відділів грудної клітки, шиї.

У багатьох випадках захворювання вимагає проведення реанімаційних заходів.

Фото для ілюстрації

Comments

comments