На вулицях Рави з’явились стенди про місто

У Раві-Руській встановили два інформаційно-туристичні стенди.

У рамках реалізації другого етапу проекту «Захистимо пам’ять», який в Україні реалізовує Український центр вивчення історії Голокосту, було виготовлено два стенди, які встановлено на площі Вічевій та по вул. Вокзальній, поруч із залізничним вокзалом.

– Ці місця ми обрали невипадково. Площа і вокзал мають дуже важливе значення в історії як Рави-Руської загалом, так і єврейської громади міста, зокрема, – розповіла вчитель історії Рава-Руської школи №2 Любов Кремінець. – Площа – це історична частина міста, яка, на жаль, не збереглась у колишньому вигляді. У роки німецької окупації це також була території ґетто, яке організували нацисти у Раві-Руській. Тому нам важливо було, аби равчани, гості міста, випадкові перехожі могли бодай трішки ознайомитись з цим місцем, його історичним значенням. Вокзал же майже у первинному вигляді з моменту спорудження зберігся і до сьогодні. По суті, це є діюча пам’ятка Рави-Руської. Крім того, звідси рава-руських євреїв у вагонах у роки Другої світової війни відправляли у табори смерті.

Реалізовувати проект у Раві-Руській вдалося зусиллями вчителів історії місцевих шкіл №1, №2 та школи-гімназії, за підтримки Рава-Руської міської ради та при фінансуванні уряду та Міністерства закордонних справ Німеччини.

Стенди складаються з історичної довідки, давніх фотографій площі та вокзалу, а також карти міста.

– При розробці цих стендів, ми намагалися вмістити у них інформацію, яка була б цікавою не лише з історичної, а й туристичної і практичної точок зору, – додав вчитель історії НВК «Рава-Руська школа-гімназія» Андрій Бучко. – Тому ми вмістили інформацію не лише про життя єврейської громади міста, а й про історію площі та залізничного возкалу.

Крім того, на обох стендах вміщено і карту Рави-Руської, а текст на них, є як українською, так і польською та англійською мовами.

Нагадаємо, у рамках першого етапу проекту «Захистимо пам’ять», у 2014 році у Раві-Руській по вул. Ярослава Мудрого, на місці колишнього єврейського цвинтаря, було встановлено інші стенди – про історію Рави-Руської та життя єврейської громади міста. Крім того, по вул. 22-го Січня було споруджено Меморіал жертвам Голокосту.

Тарас Левко, газета “Прикордоння”, №5 (85) від 29 червня 2017 року

Comments

comments