Влада Рави-Руської вже понад три роки не звітує перед громадою

Міський голова, депутати та члени виконавчого комітету Рава-Руської міської ради вже понад три роки не проводять громадських слухань щодо результатів своєї роботи.

Востаннє публічний звіт міської влади відбувався ще у березні 2014 року. Тоді його проводила міський голова Ірина Верещук, перед нечисленними представниками громади чи не вперше виступали і депутати. Вони звітували за виконану роботу у 2013 році.

Громадських слухань щодо звіту міської влади за 2014 рік не було. Мабуть, пов’язано це було із тим, що в лютому 2015 року вже згадана Ірина Верещук склала повноваження міського голови, а три місяці тоді новообраний секретар міської влади Микола Зінько не приступав до виконання обов’язків мера. Хоча, попри це, на шпальтах «Прикордоння» Ірина Верещук тоді опублікувала звіт про свою діяльність на посаді мера за трохи більше як чотири роки.

У 2016 році Микола Зінько вже як новообраний міський голова, а також новообрані депутати міської ради також публічно не звітували. Натомість 4 березня перед равчанами звітувала голова Жовківської РДА, а також голова Львівської ОДА. Міський голова Рави-Руської на цьому звіті районного та обласного керівництва виступав менше хвилини, розповівши лише про перекриття будинків, використання коштів на спорт та збільшення бюджету. 

Минуло вже 5 місяців 2017 року, а влада Рави-Руської ще досі не розповіла равчанам про свою роботу, її результати та плани. Хоча, до слова, подібні звіти ще у перших два місяці зробило багато керівників інших громад Жовківщини.

У березні цього року Микола Зінько на запитання журналіста «Прикордоння» відповів, що громадські слухання щодо діяльності влади Рави-Руської проведуть після великодніх свят. Однак станом на кінець травня, тобто більш як місяць після свята Воскресіння Господнього, про звіт мера та депутатів і досі нічого не чути.

Таким чином, равчани не заслуховували роботу міського голови та депутатів аж за три роки – 2014, 2015 та 2016.

Законодавство чітко визначає про те, коли і як повинен відбуватися звіт міської влади. Так, у частині 7 статті 42 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» йдеться, що сільський, селищний, міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами. На вимогу не менше половини депутатів відповідної ради сільський, селищний, міський голова зобов’язаний прозвітувати перед радою про роботу виконавчих органів ради у будь-який визначений ними термін.

Крім того, у статті 72 цього ж Закону йдеться, зокрема, що органи та посадові особи місцевого самоврядування не менш як два рази на рік повинні інформувати територіальну громаду про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, місцевого бюджету, з інших питань місцевого значення. У свою чергу, територіальна громада у будь-який час може достроково припинити повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування, якщо вони порушують Конституцію або закони України, обмежують права і свободи громадян, не забезпечують здійснення наданих їм законом повноважень.

Закон «Про статус депутатів місцевих рад» визначає, що останній зобов’язані періодично, але не рідше одного разу  на  рік,  звітувати  про свою роботу перед виборцями відповідного  виборчого  округу,   об’єднаннями   громадян.   При цьому звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості  про  його  діяльність  у раді та в її органах,  до яких його обрано,  а  також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її  органами  рішення,  про  хід  їх виконання,  про особисту участь в  обговоренні,  прийнятті та в організації виконання рішень ради, її  органів, а також доручень виборців свого виборчого округу. Крім того, звіт  депутата   місцевої  ради  може  бути  проведено  в  будь-який час на вимогу  зборів  виборців  за  місцем  проживання,  трудової діяльності або навчання,  а також органів самоорганізації  населення. 

Більше того, у цьому ж Законі визначено, що якщо депутати не звітують перед виборцями і не проводять з ними зустрічі, то це є підставою для його відкликання зі складу місцевої ради.

До слова, практика судових позовів щодо незвітування не є рідкісною. Так, до прикладу, у 2009 році в Україні виявлено три судових рішення, у 2012 – чотири, у 2013 – три.

Андрій Бучко, газета “Прикордоння” №4 (84) від 27 травня 2017 року

P.S. Станом на початок липня звіту міської влади Рави-Руської так і не відбулося.

 

Comments

comments